Uutiset

Yleinen

Nokian Renkailla testit olennainen osa tuotekehitystä

Pohjoiset olosuhteet ovat haastavat kuljetuksille. Luminen tie tai polanne on liikenteelle monesti arvaamaton ja siksi talviolosuhteisiin suunniteltuihin renkaisiin on panostettu viime vuosina Nokian Renkaiden tuotekehityksessä runsaasti. Uudet materiaalit ja pintakuviot edellyttävät runsaasti testitunteja ja kilometrejä vaihtelevissa olosuhteissa. Ennen kuin uusi rengasmalli esitellään, se on huolellisesti testattu, jotta kokemuksia renkaan käyttäytymisestä on saatu riittävästi.   

Nokian Renkaat on panostanut tuotekehitykseen viime vuosina paljon. Raskailta renkaiden puolelta on esitelty useita uusia renkaita traktoreihin. Nyt traktorirengastuotantokin on jo merkittävää liiketoimintaa Nokian koko 1,6 miljardin euron liikevaihdossa. Raskaiden renkaiden osuus on 12 % konsernin liikevaihdosta. Renkaita toimitetaan nyt 61 maahan.

Nokian Renkaat on maailmalla edelleen keskisarjapelaaja, vaikka tehtaita on kolme; Nokialla, Venäjällä Pietarin lähellä ja juuri avattu Dayton USA:ssa.

Nokian rengastuotannon yli 120-vuotisen historian ajan renkaita on tehty haastaviin olosuhteisiin. Talvisista olosuhteista on kokemusta, kun ensimmäinen talvirengas valmistettiin 1934.

Testiä, testiä

Ivalon White Hell on testikeskus, jossa talvitestausta voidaan tehdä reilu puoli vuotta eli noin 200 päivää. Nokian kaikkia renkaita testataan Ivalossa. Testausta tehdään myös Nokian testiradalla ja tulevaisuudessa Santa Cruz de la Zarzassa, Espanjassa. Ivallon testikeskus on perustettu vuonna 1986 ja nyt testikeskuksella on 700 hehtaarin alue. Viimeksi testaustoimintaa on laajennettu pari vuotta sitten ja nyt käytössä on 30 testiuraa.

Nokian Renkaat on panostanut viime vuosina merkittävästi traktoripuolelle. Kuvassa Nokian Hakkapeliitta TRI ennätysvauhdissa.

Ivalon testiradalla voidaan ajaa tarvittaessa yötä päivää ja monesti niin tehdäänkin. Yöllä lämpötila on yleensä lähes vakio, jolloin testiolosuhteet säilyvät samalaisina koko testiajan. Tärkeää on toki kerätä kokemuksia, miten renkaat toimivat. Noin puolet tuotekehityskuluista on erilaista testausta ja vuosittain ajetaan testiä noin 20000:lla renkaalla.

Testiradalla testataan uusia ajatuksia tuotekehityksessä, kun joku uusi materiaali, rakenne tai kuvio on selvityksessä. Kun rengas on ajoneuvossa paljon vartijana, painopiste on turvallisuuden ja laadun seurannassa. Renkaat asennetaan ajoneuvoon ja testin joka vaiheessa on tarkoitus kerätä olennaista tietoa renkaiden käyttäytymisestä. Käyttäytymistä seurataan erilaisissa vaihtelevissa olosuhteissa ja eri kuljettajilla riittävällä määrällä toistoja, jolloin yksittäisen testin ja yksittäisen kuljettajan osuus saadaan minimoitua.

Uutta kuorma-autoihin

Tuotekehitys tekee töitä jatkuvasta ja nyt esiteltiin uusi talvirengas Nokian Hakkapeliitta Truck E2 ja Noktop Hakkapeliitta E2 -pinta. Kyseinen uusi rengasmalli edustaa ja toista vaihetta tuotekehityksessä. Aikaisempi Hakkapeliitta Truck E -malli julkaistiin vuonna 2008. E tarkoittaa mallisarjassa Extremeä. Truck E:tä on valmistettu vuosien varrella noin miljoona kappaletta.

Syy uuden tuotteen kehitykseen oli kehittää tuote ammattilaisille, joidenka työ vaatii liikkumista olosuhteista huolimatta. Toisaalta viranomaiset vaativat vähemmän melua ja parempaa vierintää materiaaleilla, joidenka valikoimaa on toisesta päästä rajoitettu, mutta samaan aikaan kehitetään uusia materiaaleja.

Vaikka alkuperäisen Nokian Hakkapeliitta Truck E -renkaan pito, turvallisuus ja mukavuus on ollut hyvä, tuotekehityksessä pyritään parempaan. Paranneltu versio on paikallaan uusien työolosuhteiden, kuorma-autojen ja lainsäädännön vaatimuksien vuoksi. Nokian Hakkapeliitta Truck E2 on uuden sukupolven vetorengas. Siinä on alhainen vierintävastus ja hyvä pito. Se on hiljainen ja ajomukavuus on hyvä.

Työn teko ankarissa talviolosuhteissa vaatii ääriolosuhteiden renkaat. Esimerkiksi aurauksessa ja puukuormien kanssa vastaan tulee paksuja kinoksia, pakkautunutta lunta ja jäätä sekä huonokuntoisia teitä.

Esimerkiksi aurauksessa ja puukuormien kanssa vastaan tulee paksuja kinoksia, pakkautunutta lunta ja jäätä sekä huonokuntoisia teitä, joissa Nokian Hakkapeliitta Truck E2 on parhaimmillaan.

Joka akselipaikkaan sopivat renkaat sisältävä Nokian Hakkapeliitta Truck -tuoteperhe tarjoaa Nokian Renkaiden talviosaamista kuorma- ja linja-autokäyttöön. Alkuperäinen Nokian Hakkapeliitta Truck E -vetorengas suunniteltiin äärimmäisiin olosuhteisiin, minkä ansiosta lumiketjujen tarve väheni selvästi. Nyt uusi Nokian Hakkapeliitta Truck E2 -rengas vie talviominaisuuksia vielä pidemmälle. “Edeltäjäänsä verrattuna Nokian Hakkapeliitta Truck E2 -renkaat ovat vakaammat, ja pito on entistäkin parempi niin upottavassa lumessa kuin polanteissakin”, kertoo Teppo Siltanen, Nokian Renkaiden tuotepäällikkö.

”Uuden pintakuvion ansiosta renkaan pito myös kestää käytössä kauemmin.” Osa haluaa nastoittaa renkaan ja se onnistuu. Rengas voidaan nastoittaa kahteen reunariviin.

Tappilamelointia

Nokian Hakkapeliitta Truck E2 -renkaan kehittelytyö erikoisuus on tappilamellointi, joka auttaa rengasta pureutumaan syvemmälle tiehen sekä mahdollistaa pidempään kestävän pidon ja minimoi repeytymisvauriot. Toisiinsa liittyvät kuviopalat takaavat tasaisen jäykkyyden ja kulumismuodon. Keskeltä avoin kulutuspinta ja syvälle ulottuvat keskilamellit pidentävät puolestaan renkaan käyttöikää.

Nokian Hakkapeliitta Truck E2 -renkaan kehittelytyön erikoisuus on tappilamellointi, joka auttaa rengasta pureutumaan syvemmälle tiehen.

”Rengasmelu ja vierintävastus ovat vähentyneet samalla kerralla, kun pidosta on saatu parempi. Se on tervetullut parannus kiristyvien melu- ja kulutussäädöksien aikana.”

Kuorma-auton renkaiden pinnoitus on järkevää sekä taloudellisesta. Jämäköiden Nokian Hakkapeliitta Truck E2 -renkaiden rengasrunko on suunniteltu kestämään pinnoitus jopa kahteen kertaan. Yhdessä laadukkaan Noktoppinnoitusprosessin kanssa Noktop Hakkapeliitta Truck E2 -pinta varmistaa, että renkaan ominaisuudet pysyvät alkuperäisen veroisina myös pinnoitettuna.

Nokian Hakkapeliitta Truck E2 -rengas on saatavilla vuoden 2020 syksystä alkaen. Tarjolla ovat koot 295/80R22.5, 315/80R22.5 ja 315/70R22.5. Nokian Noktop Hakkapeliitta E2 -pinnoituspintaa on saatavilla vuoden 2020 keväästä alkaen.

Intuitu seuraa, rekisteröi ja varoittaa

Marraskuussa Agritechnicassa esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisesti Intuitu-palvelu. Intuitu on matkapuhelimeen asennettava ohjelma, joka keskustelee renkaisiin asennettavien rekisteröityjen antureiden kanssa. Kun renkaiden tilaa seurataan, on mahdollista parantaa turvallisuutta ja samalla alentaa kustannuksia etenkin työkonepuolella. Järjestelmä otetaan käyttöön 2020 vuoden aikana.

Marraskuussa Agritechnicassa esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisesti Intuitu-palvelu. Intuitu on matkapuhelimeen asennettava ohjelma, joka keskustelee renkaisiin asennettavien rekisteröityjen antureiden kanssa.

Järjestelmä toimii niin, että asiakas tilaa Intuitu-palvelun ja anturit asennetaan uusiin renkaisiin ennen kuin renkaan laitetaan vanteelle ja renkaat rekisteröidään sähköiseen järjestelmään. Anturit lähettävät tietoa bluethootin kautta noin 25 metriin ja tieto vastaanotetaan kännykkään kerran minuutissa. Anturin elinikä on noin 10000 tuntia/ neljä vuotta, kun anturi nukahtaa renkaan liikkumattomuudessa.

Kännykään asennettavan ohjelman avulla tieto esitetään kuljettajalle ja kaluston päällikölle netin kautta. Renkaiden lähettämää tietoa voidaan tallettaa. Hyötynä asiakkaalle on lämpötilan ja paineen. Kehitteillä on myös kulumisen seuraaminen. Järjestelmä hälyttää asiakkaan halutuissa ääriarvoissa, jolloin esimerkiksi ei vaurioita rengasta, jossa on alhainen paine. Kun järjestelmä toimii, se lyhentää seisonta-aikoja ja vähentää polttoaineen ja renkaiden kulumista. Rengastehdas hyötyy kerätystä tiedosta, kun se voi rakentaa parempia renkaita saamansa tiedon perusteella.

Anturi asennetaan renkaan sisään jo tehtaalla.

Järjestelmä toimii Internetissä ja sen kautta voidaan seurata useita ajoneuvoja. Asennukset aloitetaan traktorirenkaista ja asennuksia tehdään tilauksesta Euroopan toimituksiin.

Lue seuraavaksi