Uutiset

Yleinen

New Holland T6 Auto Command

Portaatonta mukavuutta urakointiin

New Holland -traktoreiden suosittu T6-mallisarja otti jälleen askeleen eteenpäin ja uutuusmalli esiteltiin syksyn Agritechnica-näyttelyssä Saksassa. Merkittävä ja varmasti odotettu ominaisuus on T6:n uusi portaaton Auto Command -vaihteisto, jonka ansiosta T6 soveltuu entistäkin paremmin monipuolisiin maatalouden ja urakointialan työtehtäviin.

Kävimme tutustumassa uutuusmalliin Turun Orikedolla RL-Traktorikoneen toimipisteessä, jossa New Hollandia maahantuovan Agritek Oy:n tuotepäällikkö Teijo Laaksonen antoi esittelykierroksen tulokkaan tärkeimmistä uusista ominaisuuksista. Laaksonen kertoi, että uusi T6 soveltuu erinomaisesti monipuolisiin työtehtäviin ja varsinkin sen etukuormaimen käyttö yhdistettynä portaattomaan vaihteistoon tekee työskentelystä tehokasta, mutta samalla taloudellista. ”Auto Command -vaihteisto yhdistettynä alhaisillakin kierroksilla voimakkaasti vääntävään moottoriin ja tehokkaaseen hydrauliikkaan tekevät T6:sta todella varteenotettavan vaihtoehdon moniin urakointitöihin”, korostaa Laaksonen.

Voimanpesänä T6:ssa toimii nelisylinterinen 4,5 litran NEF-dieselmoottori, jonka nimellisteho on 110 hevosvoimaa ja lisäteholla saadaan siis mallinumeron ilmoittamat 140 hevosvoimaa täyteen. Lisäteho aktivoituu aina tarvittaessa VOA-käytössä, maantieajossa sekä hydrauliikkaa käytettäessä ja samalla kuitenkin myös polttoaineen kulutus pysyy ennallaan. Vääntömomentti on moottorin kokoon nähden mainio 590 Nm, minkä ansiosta pystytään käyttämään matalia kierroksia, mikä näkyy polttoainetaloudellisuutena. Moottorissa käytetään Common Rail -teknologiaa ja Tier4a -luokan päästöt saavutetaan EcoBlue moottorin SCR-tekniikan avulla. Nykyaikaisella teknologialla myös huoltoväli on saatu 600 tuntiin saakka, mikä vähentää työskentelytaukoja entisestään.

Hydrauliikassa on kiinnitetty tuoton lisäksi huomiota ohjauksen keveyteen sekä tuntumaan ja kuormantuntevan CCLS-mäntäpumpun avulla ohjaustuntuma on mainio myös pienillä kierroksilla tai maantienopeuksilla. Hammaspyöräpumppu hoitaa puolestaan vaihteiston hydrostaattiyksikön öljyntarpeen sekä vaihteiston voitelun. Vakiona tuotto on 125 litraa minuutissa suurimman paineen ollessa 210 baaria. Hydrauliventtiilipareja on neljä kappaletta ja vakiovarusteluun kuuluvat myös kellunta ja ajastus.

Vaihteiston kotelon kokoa on saatu pienennettyä ja rattaat sekä kytkimet ovat muotoiltuja uudelleen. Nopeusluokkana on 40 kilometriä tunnissa vakiona ja lisävarusteena saa 50 kilometrin tuntinopeuden mahdollistavan vaihteiston. Vaihteiston monipuolisuudesta kertoo se, että hitaimmillaan New Hollandin saa etenemään ainoastaan 20 metriä tunnissa. Auto Command -vaihteiston monipuoliset käyttöominaisuudet antavat kuljettajalle loistavan valinnanvaran ajotavan suhteen ja valittavissa onkin peräti neljä eri käyttötapaa: automaatti, vakionopeus, manuaali tai VOA-käyttö. Nopeusmuistiin voi tallentaa kolme eri ohjelmaa ja vaihteiston reagointiherkkyydelle on kolme eri tasoa. Suunnanvaihtoon on kolme eri tapaa ja sen voi suorittaa myös ilman kytkintä. Vakiovarusteisiin kuuluvat lisäksi Active Stop -pysäytys sekä sähköinen parkkijarru.

Hydrauliikassa on kiinnitetty tuoton lisäksi huomiota ohjauksen keveyteen sekä tuntumaan ja kuormantuntevan CCLS-mäntäpumpun avulla ohjaustuntuma on mainio myös pienillä kierroksilla tai maantienopeuksilla. Hammaspyöräpumppu hoitaa puolestaan vaihteiston hydrostaattiyksikön öljyntarpeen sekä vaihteiston voitelun. Vakiona tuotto on 125 litraa minuutissa suurimman paineen ollessa 210 baaria. Hydrauliventtiilipareja on neljä kappaletta ja vakiovarusteluun kuuluvat myös kellunta ja ajastus.

Traktorin ja työlaitteiden käytön helppouteen on New Hollandilla kiinnitetty erityishuomiota ja Sidewinder käsinojaan on integroitu lähes kaikki tarvittavat hallintalaitteet. Kuljettajan oikean käden ulottuvissa on niin käsikaasu, ajo/monitoimivipu, kosketusnäyttö isobus-toiminnoilla, nostolaitteen säätimet, sähköinen joystick, käyttöpaneeli, hydrauliikan venttiilien ohjaus, voiman ulosottokytkimet sekä moottorin kierrosten rajoitin. Hallintayksikön käyttöä voi räätälöidä työtehtävien mukaisesti ja esimerkiksi etukuormaimen käyttö hoidetaan sähköisen joystickin avulla. Monitoimivipu on nimensä mukainen ja sillä hallitaan esimerkiksi ajonopeuksia sekä hydrauliikkaa. Integroidulla käyttöpaneelilla voi selkeästi hallita muun muassa vaihteiston herkkyyttä tai käyttää kahta ohjelmoitavaa vakiokierrosnopeutta. New Hollandiin on saatavana myös  urakointiin loistavasti soveltuva automaattiohjauspaketti, joka on yleensä tarjolla vasta hieman suuremman kokoluokan traktoreihin.

New Hollandin ohjaamoa on uusittu myös sisustuksellisesti ja esimerkiksi radion sekä vakiovarusteisiin kuuluvan ilmastoinnin ohjaimet on sijoitettu entistä käytännöllisempään paikkaan sisäkattoon. Tyylikkyyttä antavat nahkainen ohjauspyörä sekä entistä näyttävämpi lattiamatto. Myös ohjaamon jousitus kuuluu vakiovarusteluun ja sen jäykkyys on säädettävissä viiteen eri tasoon. Työtehtävissään erityisen paljon ketteryyttä tarvitsevan kannattaa hankkia lisävarusteena SuperSteer-etuakseli, jonka avulla kääntösäde laskee 3755 millimetriin ja kääntökulma 65 asteeseen.

Tutustumispäivänä Suomen alkutalvi näytti jälleen oikullisuutensa ja kaunis talvikeli vaihtui Turussa nopeasti loskaan ja vesisateeseen. Olosuhteista huolimatta New Holland uutuus täytti koeajolenkillä odotuksensa ja varsinkin Auto Command -vaihteiston pehmeys vakuutti nopeasti. Portaattomuus toimi tyylikkäästi kaikilla vaihteiston käyttötavoilla ja myös kaupunkiolosuhteissa eteneminen oli miellyttävän rentoa henkilöautojenkin seassa. Oikean puolen Sidewinder-ohjausjärjestelmä näytti ensivilkaisulta hieman monimutkaiselta, mutta Laaksosen asiantuntevalla opastuksella hallintalaitteiden loogisuus avautui nopeasti ja perustoimet sujuivat vaivatta. Sopivan ajoasennon sai monipuolisten säätöjen avulla helposti ja laaja ikkunapinta-ala tarjosi hyvän näkyvyyden myös etukuormaimeen. Pimeällä kelillä myös ajo- sekä työvalojen laadukkuus tuli tarpeelliseksi ja avattava kattoikkuna antoi lisävalaistusta sisätiloihin.

Teijo Laaksonen kertoo, että uutuusmallin kysyntä on ollut odotetun hyvää ja tämän kokoluokan tuotteelle portaattomalla vaihteistolla on selvästi tilausta. ”Vaihteiston ansiosta T6 soveltuu miltei tehtävään kuin tehtävään ja varsinkin etukuormaimen kanssa uutuus on parhaimmillaan. Nykyisessä haastavassa taloudellisessa tilanteessa, jossa jokainen hankinta punnitaan tarkkaan, on New Hollandin uutuus hankkijalleen varma valinta vuosiksi eteenpäin”, päättää Laaksonen.


Lue seuraavaksi