Uutiset

Yleinen

Mobilia siirtyi hakelämpöön Heizomatin avulla

Mobilia Heizomat

Kangasalla sijaitseva autoihmisten suosikkikohde Mobilian Autokylä on käyttänyt perustamisestaan saakka lämmitykseensä polttoöljyä. Viime vuoden lopulla Mobilia otti merkittävän askeleen kotimaisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen siirtyessään käyttämään paikallisen toimijan Jokirannan Energian toimittamaa hakelämpöä.

Heizomat

Jokirannan Energia on kolmen energia-alan ammattilaisen Jarkko ja Jarno Jokisen sekä Ilkka Rantalan omistama yritys, joka on rohkeasti investoinut kotimaisen energian tuotantoon. Miehillä on insinöörikoulutusten sekä hakealan töiden kautta vakaa usko puuenergian tuottavuuteen ja heidän tavoitteenaan onkin kasvattaa toimintaa nopeallakin aikataululla. Mobilian energiantuotannon takaamiseen miehet valitsivat iittalalaisen Finnmammutin edustaman Heizomat-kattilan, jota ruokkii Kyrötekniikan varasto- ja syöttömekanismi. Lämpökeskuksesta energia toimitetaan itse Autokylään 440 metrin pituisen RauHeatin toimittaman minimaaliset lämmönhäviöominaisuudet omaavan PexFlex PLUS -putkiston kautta.

Heizomat tulipesä

Autokylä Mobilian laajentuessa voimakkaasti energiatuotanto kilpailutettiin ja tätä kautta noin 170 000 litran vuotuinen polttoöljykulutus päätettiin korvata kotimaisella, puhtaalla energialla. Jokirannan Energia aloitti rakennustoimet viime vuoden heinäkuussa ja mittavasta urakasta huolimatta ensimmäiset tulet saatiin päälle jo marraskuun aikana. Ensimmäinen talvi oli kohtuullisen lämmin, minkä ansiosta säätöjen kohdalleen saaminen onnistui hätäilemättä.

Jokirannan Energia

”Finnmammut hoiti rakennusosuutensa hienosti ja myös säädöissä opastusta ja neuvoja sai aina tarvittaessa”, kertoo Jarno Jokinen. ”Rakennusprojektiin kuuluvat varasto, syöttölaite, kattila sekä putkistot muodostavat suuren kokonaisuuden ja kaiken kohdalleen saaminen onnistui näin jälkikäteen katsottuna jopa yllättävän vaivattomasti, mikä lisää uskoa toimintamme kasvattamiseen myös muille alueille”, lisää Ilkka Rantala.

Hakesyöttö Mobilia

Toimiva lämpökeskus on aina tekijöidensä summa ja myös Jokirannan Energia on panostanut kokonaisuuden toimivuuteen sekä tehokkuuteen. Sopimus energian tuotannosta Mobilialle on 15 vuoden mittainen, joten tekniikan on oltava todella luotettavaa. Paikallisella hakkeella täytettävä siilo varustettiin katon avausmekanismilla, mikä varmistaa nopean ja helpon täyttämisen. Kyrötekniikan syöttömekanismi on hyvin tehdasmainen sekä luotettava ja sen kuusi yksikköä toimivat hyvin yhteistyössä Heizomatin kattilan kanssa.

Arina Heizomat

Kokonaisuuden sydän on luonnollisesti hakekattila ja Jokirannan miehet päättivät luottaa saksalaisen Heizomatin yli 30 vuoden kokemukseen bioenergian tuotannosta. Mobiliaan valittiin 850 kW:n tehoinen erittäin nykyaikainen kattila, jossa jokainen osa-alue on räätälöity energian puhtaaseen ja taloudelliseen tuottamiseen. Heizomatissa on esimerkiksi automaattisytytys sekä pyöreä tulipesä, mikä takaa lämmön parhaan mahdollisen siirtymisen kattilaveteen. Palava materiaali ja lopuksi tuhka liikkuvat hiljaa neljän metrin pituisen tulipesän läpi arinaketjun avulla. Näin kaikki materiaalit saadaan täydellisesti käyttöön ja tuhka saa jäähtyä rauhassa ennen siirtoaan lähes 900 litran tuhkasäiliöön, jonka tyhjennysväli pienen tuhkamäärän ansiosta on pitkä.

Heizomat RauHeat

Savukaasut poistetaan Someron Terästyön valmistaman 15 metrin piipun avulla ja sama yritys on vastannut myös rakennuksen kaarien valmistuksesta. Kangasalla lämpökeskuksen ja Mobilian lähes puolen kilometrin mittainen välimatka hieman mietitytti Jokirannan Energiassa, mutta syytä huoleen ei ole ollut. ”Kanaalin alkupäässä on metalliputki, joka 25 metrin jälkeen olevassa ensimmäisessä rakennuksessa vaihtuu PexFlex PLUS-muoviin. Itse asennus sujui ongelmitta ja isokin muoviputki taipui riittävästi sujuvien läpivientien aikaansaamiseksi”, kertoo Jokinen.

Heizomat Siemens

Myös Heizomatin helppo hallinta sekä laajat säätöalueet saavat kiitosta. ”Siemens Simatic on erittäin looginen hallintajärjestelmä, joka samalla myös valvoo tarkoin mahdollisten häiriöiden varalta. Sytytysvastuksen avulla kattilan voi valita joko jatkuva-, sytytys- tai varaajakäytölle. Hälytykset tulevat myös puhelimiin ja muutenkin etähallinta on tehty hyvin helpoksi”, korostaa Rantala. Kaikesta huomaa, että Jokirannan Energiassa ollaan hyvin tyytyväisiä kokonaisuuden toimivuuteen ja selvää onkin, että Mobilian tuomien kokemusten ansiosta innovatiivinen yritys on valmiina myös jopa vaativimpiin energiaprojekteihin.

Mobilia

Mobilian Autokylän vs. museonjohtaja Taina Rantala on ollut hyvin tyytyväinen energiantuotantovalintaan. ”Uuden keskuksen kautta saamme selviä säästöjä ja myös museon tulevien laajennusosien energiakulut pysyvät tarkoin hallinnassa. Tietenkin kotimaisen uusiutuva energian käyttö on meille hyvin merkittävä arvovalinta ja sen työllistävä vaikutus alueella on myös hyvin tärkeää. Itse energiamuodon vaihtoprojekti sujui erittäin pienillä häiriöillä ja aikataulut pitivät mainiosti. Tärkeintä on tietenkin ollut, että asiakkaamme ja henkilökuntamme ovat olleet tyytyväisiä, sillä edes pieniä moitteita ole korvaani kantautunut”, päättää Taina Rantala.

Lue seuraavaksi