Uutiset

Yleinen

Metallipalvelu Hartikainen tuo oja-aurat tälle vuosikymmenelle

MPH-oja-aura

Erityyppiset oja-aurat olivat aikanaan kohtuullisen tuttu näky Suomen pelloilla, mutta salaojitusten lisääntyminen ja traktorikoon kasvamisen ja lisävoiman aiheuttama aurojen rikkoontuminen on vähentänyt niiden määrää runsaasti. Kempeleläinen, viljatilalla työskentelevä Teppo Holopainen näki jokapäiväisessä työssään tarvetta kunnon oja-auralle myös nykyaikaisessa maataloudessa ja lanakauppojen yhteydessä mies mainitsi toiveesta juukalaisen Metallipalvelu Hartikaisen toimitusjohtaja Kari Hartikaiselle sekä suunnittelija Vesa Kähköselle. MPH:n miehet laittoivat asiat rullaamaan, sillä auran suunnittelu alkoi viime talvena ja mallisuojattu uutuustuote oli esittelykunnossa jo tämän kesän alkupuolella.

Metallipalvelu Hartikaisen Vesa Kähkönen otti oja-auran suunnittelutyössä huomioon ammattilaisten toivomukset ja hän keräsikin tarkkaan isänniltä tietoja minkälainen hyvän auran tulisi olla rakenteeltaan ja toimintaperiaatteeltaan. Nopeasti tuli selväksi, että esimerkiksi kiekkoleikkuri on ehdottoman tärkeä samoin kuin tarkka säädettävyys kohtuullisen vähäisellä hydrauliventtiilimäärällä. Monella käyttäjällä oli myös huonoja kokemuksia kiviosumista, joten luotettavan varomekanismin luominen nousi nopeasti listalle. Samalla moni halusi varmistaa, että kulutusosien vaihtaminen on helppoa ja nopeaa suorittaa. Kun Kähköselle vielä korostettiin, että painoakaan ei saisi olla liikaa, oli miehellä kasassa vaadittavat kriteerit huipputuotteen luomiseen.

Tarkan suunnittelutyön ja prototyyppikokeilujen jälkeen MPH oli kesällä valmis esittelemään oja-auran, joka täyttää urakoitsijoiden ja maanviljelijöiden vaatimukset. MPH-oja-auran hydraulipuolen vaatimuksiin kuuluu kolme kaksitoimista venttiiliä sekä vapaa paluu varoventtiiliä varten. Kokonaispainoksi auralle tuli ainoastaan 1100 kiloa, mikä tarkoittaa, että ojien aukaisuun riittää mainiosti miltei joka tilalta löytyvä 150 hevosvoimainen traktori. Materiaalina on käytetty ainoastaan huippuluokan terästä, mikä näkyy keveyden lisäksi kestävyytenä ja laadukkaana työn jälkenä

MPH-oja-auran suunnittelussa on kiinnitetty huomiota pelto-olojen sekä vuodenaikojen vaihtelevuuteen. Tarkoilla mekanismeilla ojan syvyyttä ja leveyttä, aurauskulmaa sekä sivusiipien korkeutta ja kulmaa pystyy säätämään juuri jokaisiin olosuhteisiin sopiviksi. Ojan tasaisen pohjaosan leveys on 20 senttiä ja yläosan leveyden saa säädettyä aina 140 senttiin saakka. Myös syvyydessä on skaalaa ja parhaimmillaan voidaan tehdä jopa 130 sentin syvyistä vakoa. Säätöjen ansiosta aura soveltuu yhtä hyvin uusien ojien tekoon kuin vanhojen perkaamiseen.

Teppo Holopainen on käyttänyt nyt kuluneen kauden aikana oja-auraa monipuolisissa maastoissa ja kone onkin laitettu todelliseen testiin. ”MPH-oja-aura on vastannut odotuksiani hyvin eikä mitään lastentauteja ole ilmennyt. Verrattuna kaivukoneella tapahtuvaan ojanperkaukseen tai uuden kaivamiseen tämä on aivan eri planeetalta, sillä keskimääräinen työnopeus on säilynyt noin kahdeksassa kilometrissä tunnissa”, kiittelee Holopainen. Holopainen on käyttänyt oja-auraa keväästä lähtien ja toteaa työn onnistuvan kaikkina aikoina. ”Keskikesä on varmasti parasta aurausaikaa, mutta hyvin homma sujui myös keväällä ja näin se onnistuu varmasti myös syksyisin. Kokemuksieni perusteella olen vakuuttunut, että ojat pysyvät kunnossa ja pellot kuivina jos oja-auralla suoritetaan perkaus joka toinen tai joka kolmas vuosi”, jatkaa Holopainen.

Kempeleessä järjestettyä työnäytöstä oli mukana seuraamassa myös Oulun K-maatalouden työkonekauppias Arto Kauppi (oik.). ”Kunnon sarkaojille on edelleen voimakasta tarvetta, sillä salaojitus ei vain kaikkialle sovi ja tietysti myös sen arvokkuus vaikuttaa ratkaisuihin. Asiakkaani ovat tasaisin väliajoin kyselleet kunnon oja-auran perään ja nyt markkinoille tulleelle MPH-oja-auralle onkin tiedossa jo monta innokasta ostajaa”, kertoo Kauppi. ”Olen myynyt vuosien mittaan runsaasti MPH:n takalanoja ja kun niistä saatu palaute on ollut mainiota, on myös oja-aurojen myyntiin otto helppo päätös. MPH:n lanoja ei ole tarvinnut takuuseen korjailla ja kun vielä hinta-laatusuhdekin on kunnossa, olen varma, että aurat löytävät oman asiakaskuntansa helposti”, jatkaa Kauppi. Kuvassa mukana myös Teppo Holopainen sekä Metallipalvelu Hartikaisen Kari Hartikainen ja Vesa Kähkönen.

Metallipalvelu Hartikaisen Kari Hartikainen ja Vesa Kähkönen ovat syystäkin ylpeitä uusimmasta innovaatiostaan. ”Meillä on toimivat suhteet asiakaskuntaamme ja saamme takuuvarmasti sekä nopeasti tietoa niin positiivisista kuin negatiivisistakin huomioista tuotteitamme koskien. Asiakkaiden innovatiivisuus on loistava voimavara, jonka hyödyntäminen näkyy niin uusien kuin vanhojen tuotteidemme kehitystyössä”, kertovat Hartikainen ja Kähkönen. Esimerkkinä tästä toiminnasta on oja-auraan tuleva aurauskulman näyttö, jonka idea on lähtöisin Holopaisen käyttökokemuksista.

MPH-tuotteiden lanat sekä kauhat ovat olleet myyntimenestyksiä ja esimerkiksi MPH-takalanoja on kahdessa vuodessa myyty jo yli 60 kappaletta ympäri Suomea. Myös oja-auran kysyntä näyttää lupaavalta, sillä jo tämän kesän aikana auroja lähti urakoitsijoille ja viljelijöille lähes kymmenen ilman sen suurempia markkinointiponnisteluja. Auran monikäyttöisyydestä kertovat sen käytöt peltojen lisäksi turvesoilla sekä metsäpalstoilla. Näitä tarkoituksia varten MPH:n miehillä on myös kaivukoneversiot kehitteillä, mikä kertoo selkeää kieltä yrityksen innovatiivisuudesta sekä kehitystyön tasosta.

Katso video osoitteesta: http://metallipalvelu.fi/data/documents/MPH-Oja_auran-video.mp4

Lue seuraavaksi