Uutiset

Yleinen

Merlo-kurottaja korvasi traktorin

Traktoriksi rekisteröity kurottaja mahdollistaa muun muassa peräkärryn vetämisen maantieliikenteessä, mutta tarkoitukseen tehtynä, kuten Merlon Multifarmer-mallisto, se suoriutuu mainiosti yleistraktorin töistä. Ratkaisu on vielä meillä uusi ja yleistyminen vasta alussa, mutta lähtökohdiltaan herkullisten traktori-kurottajien voi ennustaa olevan haluttu maatilojen yleiskoneeksi. Pekka Vehviläinen otti jo ajatuksen omakseen ja hankki Merlo Multifarmer 30.9 Top² -maatalouskurottajan.

Multifarmer-mallistossa on kurottajan perään saatu traktorin kiinnityspisteet ja ulostulot. Voimanotto on mekaaninen ja täystehoinen ja kolmipistekiinnityksellä on kantokykyä 4300 kg.

Top²- malli tuo mukanaan Merloon digitaalisen Merlin-ohjausjärjestelmän monipuolisuutta kolmipistekytkennän ja voiman ulosoton väännön hallintaan.

Merlo Multifarmer osui Vehviläisen tarpeisiin paremmin kuin hyvin. ”Meillä oli pieniä traktoreita vajaakäytössä ja toisaalta tarvetta toiselle kurottajalle. Merlolla pystyy nyt tekemään vähintään kaikki pienellä traktorilla tehtävät työt samalla, kun se on täysverinen kurottaja”, kehuu Vehviläinen. Pieni 95 hevosvoimainen traktori meni vaihdossa Merloon.

”Kurottajalla kaikki etukuormaintyöt käyvät paremmin kuin traktorilla, joten paljon kuormaustyötä käsittävä traktoritarve kannattaa korvata tällaisella kurottajalla. Meillä on maanmuokkaukseen käytettävissä traktoreissa etukuormaimet sitä varten, että muokkausvaiheessa pintaan nousevat kivet saadaan saman tien pois”, kertoo Vehviläinen.

Ohjaamon nousukorkeus on varsin matala traktoreihin verrattuna.

”Meillä on pitkät kärryt ja maasto on pelloilla aina jonnekin päin sen verran vino, että kurottajalta vaaditaan ehdottomasti rungon sivuttaiskallistusominaisuus. Se oli tätä ensimmäistä JCB:n kurottajaakin hankittaessa tärkeä kriteeri ja tiputti kilpailijoita pois tarjouslistalta.”

Kurottajaa Vehviläinen on tarvinnut sipuli-istukkaiden nostamiseen istutuskoneeseen. Näitä istutuskoneita Vehviläisellä on kaksi, joten toisen kurottajan hankinnalla saadaan työnkulkuun lisää joustavuutta, kun molemmille istutuskoneille on nyt omat passauskoneensa.

Merlo Multifarmer on varustettu myös etuvoimanotolla. ”Sille ei meillä ole käyttöä. Mutta esimerkiksi meillä oli aikaisemmin ruiskutuksiin käyttämäämme Hardiin etusäiliö, jonka kanssa tälle olisi ollut käyttöä. Ja aina tulee kaikkea uutta, ei sitä tiedä, vaikka tuo olisi vielä tarpeellinen ja sitten on todella hyvä, että se on siinä olemassa”, miettii Vehviläinen.

Nostokorkeutta Merlo Multifarmer 30.9:llä on yhdeksän metriä. ”Istutuskoneen kanssa nostokorkeutta ei tarvitse olla kuin neljä–viisi metriä. Mutta tuosta ulottuvuudesta on hyötyä henkilökorin kanssa, joka on vielä tulossa jossakin vaiheessa.”

Merlon henkilökorille on puomissa valmiit sähköviennit, joiden välityksellä voidaan muun muassa ohjata puomia korista käsin.

”Meillä on useita korkeita hallirakennuksia, joiden esimerkiksi räystäiden huoltotöissä henkilökori on avuksi. Työturvallisuuden vuoksi näissä töissä on käytettävä asianmukaisia laitteita ja tähän asti meillä on ollut käytössä saksilavaratkaisu. Kurottaja antaa kuitenkin aivan uusia ulottuvuuksia myös henkilönostoihin.”

Vehviläisellä työskentelevä Ero Palu oli ehtinyt Merlolla pääasiassa nostelemaan haketta lämpölaitoksella, mutta kokeilemaan myös kärryn vetoa. ”Kärry kulki oikein hyvin perunalastin kanssa”, kehuu Palu. ”Merlo kulkee tiellä 45 km/h ja antaa erittäin tasaisen kyydin, ei lähde pompottelemaan. Voimaa tuntuu olevan ihan tarpeeksi näihin tarkoituksiin.”

Ohjauslaitteet ovat hyvin käsillä. Näytön lukeminen kirkkaalla auringonpaisteella saa pientä kritiikkiä kuljettajalta.

Palu kehuu Merlon huoltoystävällisyyttä. ”Huoltokohteet ovat helposti käsillä. Moottori on erillisellä rungolla, joka on pystysaranoitu koneeseen. Tämän ansiosta moottoripaketti voidaan kääntää paikoiltaan, jolloin myös moottorin toiselle puolelle pääsee hyvin käsiksi”, kehuu Palu.

Myös Rotatorin uusi Itä-Suomen palvelupiste Kuopion pohjoispuolella Sorsasalossa sijaitsee lähellä Vehviläisen toimipaikkaa. Pisteeseen tulee huoltopalveluiden lisäksi varaosapiste sekä toimisto- ja neuvottelu-/kokoustilat myös myyntiä palvelemaan. Rotatorin tavoitteena on, että uusi Itä-Suomen palvelukeskus parantaa sekä konemyynnin että huolto- ja varaosamyynnin palvelumahdollisuuksia ja siten kasvattaa markkinaosuuttaan alueella.

Lopuksi Palu kehuu vielä Merlon valot. ”Vaikka ne ovat pienikokoiset, ne antavat hyvin valoa. Kunnolliset valot ovatkin tärkeä varuste.”

Juha Kuusjärvi


Lue seuraavaksi