Uutiset

Yleinen

Kronos pientareiden niitossa Seinäjoella

Peltojen pientareet tai pyörtäneet, kuten Pohjanmaalla sanotaan, pitäisi olla hoidettuja. Puskittua ne eivät ainakaan saisi, jotta koneilla päästään liikkumaan reunaan saakka ilman turhia raapaleita. Kun pientareet niitetään parinkin vuoden välein, paksua kasvustoa ei ehdi kasvamaan, ja työ on helpompi tehdä. Seinäjoella Katiloilla niittoon käytetään Kronoksen murskainta. Kronoksen murskaimia myy Agrimarket.

Olavi ja Risto Katilalla on kasvinviljelytila Seinäjoen kupeessa. Pellot ovat noin kolmen kilometrin etäisyydellä talouskeskuksesta Ylistarontien ja Suupohjantien välissä.

Puinnit oli 16. lokakuuta saatu juuri tehtyä ja oli puimurin pesun vuoro. Kuivaamo oli käynnissä vielä kolme päivää puintien päättymisen jälkeen.

Tästä asennosta otetaan normaalisti ensimmäinen leveys, jolloin murskain on aivan takarenkaan vieressä.

Murskaimen sivusiirto on kätevä, jotta työleveyksiä saadaan lisää. Kätevää on myös se, että koneella voidaan tulla samaa piennarta takaisin peruuttaen, jolloin peltoa ei tallata turhaan tyhjäajokierroksilla. Niittolaitteen varolaitteet vain eivät ole peruutettaessa käytössä. Niittotyö myös nopeutuu huomattavasti, kun niittoa voidaan tehdä molempiin suuntiin, etenkin jos joudutaan kiertämään esteitä.

Piennarmurskain Katiloilla on ollut käytössä jo monta vuotta. Sillä ajetaan ensisijaisesti omien peltojen pientareet ja tienvarsia. Kun niitto tehdään säännöllisesti, vankkaa puskaa ei ehdi kasvaa, ja työ on nopea tehdä. Kun puskia ei ole, helpottaa se kasvinsuojelua ja monia muita töitä.

Tutuissa nurkissa murskaus on mukava tehdä ja oudoissa täytyy hieman tarkemmin katsoa.

Roikkuvat kumit ja suojaavat traktoria ja ympäristöä lentävältä tavaralta. Jos raivattavana on isompaa puskaa, konetta nostetaan ylös ja painetaan ylhäältä alas.

Aikoinaan tehtiin isojen teiden pientareiden niittoa, mutta siinä hinnoittelu meni erikoiseksi. Erilaisia vastuksia kuten vanhaa hetekkaa ja polkupyörää kun on niittänyt, niin peltojen reunat tuntuvat sen jälkeen helpoilta työmailta, vaikka niistäkin erikoisia tavaroita löytyy.

Koneita hankitaan harkitusti, ja niitä pidetään useampi vuosi, Olavi Katila kertoo. Tämäkin 2002-mallinen traktori on hankittu käytettynä ja nyt tunteja on vasta vajaa 5000, kun se oli seisonut useamman vuoden edellisellä omistajalla ladossa. Olavi kertoo, että meitä veljeni kanssa työllistää tämä maatila ja pikkuisen sivussa tehdään muutakin työtä. Velimies on ollut oikeastaan koko kesän Seinäjoen Itäisen ohitustien työmaalla ajamassa vettä, kun rakennusvaiheessa tiivistetään kerroksia.

Nyt käytössä on ollut vuoden käytettynä Saksasta hankittu rumpupuimuri.

Alkuperäisten kapeiden renkaiden tilalle hankittiin Mitaksen 1250-leveät FTP-renkaat lukkovanteilla. Näillä renkailla nevalla ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa kulkea kuormallakaan. Portaat on käännetty viistosti eteen.

Kaikenmaailman kokeiluja pitää tehdä, jotta tietää milloin on parempi ja mukavampi olla töissä, Olavi toteaa. Traktorit ovat kuitenkin siitä muuttuneet, mitä ne olivat silloin, kun ensimmäisiä kertoja traktorilla ajoin reilu 10-vuotiaana. Esimerkiksi tämä niittotyö on huomattavasti mukavampi tehdä portaattomalla vaihteistolla.

Lue seuraavaksi