Uutiset

Yleinen

Kronokselta kärkiohjauksen metsäkuormaimiin

Smart Boom Control -kärkiohjaus on nyt saatavilla Kronoksen Gripto-metsäkuormaimiin. Kronos on ensimmäinen valmistaja, joka tuo kärkiohjauksen traktorikäyttöisiin metsäkuormaimiin. Aiemmin kärkiohjaus on ollut saatavana vain John Deeren raskaisiin metsäkoneisiin.

– Kärkiohjauksessa kuljettaja ohjaa joystickillä kuormaimen kärkeä haluamaansa suuntaan. Perinteisessä ohjauksessa kuljettajan pitää liikuttaa kärkeä jatkamalla ja lyhentämällä useita eri hydraulisylintereitä, kertoo tuotepäällikkö Dennis Grankvist.

Työskentely kärkiohjauksella on tarkempaa, nopeampaa ja laadukkaampaa. Kuormain liikkuu tasaisesti eikä aalloittain. Sähköinen päätyvaimennus estää kolahdukset, kun kuormain osuu ääriasentoonsa. Myös käännön sivuttaisnopeus voidaan asettaa vakioksi riippumatta siitä onko nosturin kärki metrin vai kymmenen metrin päässä kuljettajaksi.

– Kärkiohjauksesta on apua sekä aloittelijoille että kokeneille kuskeille. Kärkiohjattu kuormain kuluttaa vähemmän energiaa ja vaatii vähemmän keskittymistä, kun hallittavia asioita on vähemmän. Kokeneen kuljettajan kannattaa kokeilla kärkiohjausta päivän tai kaksi ennen kuin muodostaa mielipiteensä, sanoo Grankvist.

Järjestelmän vaatimat anturit ovat sylinterin ulkopuolella, mutta puomin sisällä, jolloin ne on helppo tarvittaessa vaihtaa. Järjestelmän vaatima äly on integroitu venttiilipöydän kontrolleriin ja siinä on myös diagnostiikka.

Kärkiohjauksen verollinen hinta on 4950 euroa ja se on saatavilla Gripto 1010- ja 1009 -kuormaimiin. Kärkiohjaus sopii niin traktorikäyttöön kuin ajokoneisiin.

– Uskon että muutaman vuoden päästä kärkiohjaus tulee olemaan vakiovaruste. Sähköisesti ohjatun ja perinteisen venttiilipöydän hintaero on samaa luokkaa kuin kärkiohjauksen eikä kukaan nykyisin ole enää kiinnostunut perinteisestä venttiilipöydästä. Uskon että kärkiohjaus tulee yleistymään samalla tavalla, sanoo Grankvist.

SmartDrive+ vetää kärryä oikealla nopeudella

Kesällä tulee tarjolle myös Kronoksen SmartDrive+ metsäperävaunujen hydraulinen veto. SmartDrive-järjestelmässä kärry vaihtaa ajosuuntaa yhdessä traktorin kanssa, mutta SmartDrive+ muuttaa ajosuunnan lisäksi myös ajonopeutta.

– Kuljettajan ei tarvitse enää huolehtia kärryn vedosta, kun se on automaattinen. Oikealla nopeudella vetävällä kärryllä pääsee vaikeammista paikoista, mutta se ei kuitenkaan vaurioita maata eikä puiden juuria. Vetävä kärry myös säästää polttoainetta. Hydraulinen napaveto mahdollistaa myös ketjujen käytön, toisin kuin rullaveto, kertoo Grankvist.

SmartDrive+ kytketään suoraan traktorin väylään, josta se käyttää samoja tietoja kuin Isobus-järjestelmä.

Kyseisessä videonkuormaajassa ei ollut kärkiohajusta, mutta SmartDrive+ -väyläohjaus vaunun hydraulivetoon. 

Lue lisää Gripto-kuormaimista ja metsäperävaunuista.

Lue seuraavaksi