Uutiset

Yleinen

Jurvassa luotetaan Mepun uuneihin

Jurvan Niemenkylässä asuva Mikko Niemi on nykyaikainen nuoren polven maanviljelijä, joka seuraa tarkoin alan teknistä kehitystä sekä taloudellisia muutoksia. Niemi luottaa myös viljankuivauksessa kehittyneeseen teknologiaan ja vuodesta 2010 lähtien miehen kahden kuivaamon energiatuotannosta ovat vastanneet laadukkaat Mepu-ylipaineuunit ja -kontti.

Mikko Niemi on toiminut maanviljelyksen parissa koko ikänsä ja oman tilanpidon hän aloitti vuonna 1997. Toiminta on kasvanut nopeasti ja viime vuonna Mikko osti myös kotitilansa ja muutosten jälkeen miehellä on vuokramaineen viljeltävää kaikkiaan lähes 450 hehtaaria.  Aikaansaava mies viljelee pelloillaan perusviljojen lisäksi myös rypsiä, rapsia sekä öljypellavaa. Viljelyn kasvaessa tuli loogiseksi myös yhtiöittää toiminta ja vuonna 2009 rekisteröitiin tilan yritysnimeksi Pikkuniemi Oy.

Mikko Niemen kotitilalla on Antti-teollisuuden valmistama 62 kuution kuivaamo, jossa kuivaukseen käytetään kahta Mepun 500 kilowatin tehoista ylipaineuunia. Toisella tilalla sijaitsevan Arska-kuivaaamon toiminnasta vastaa Mepun 500 kilowatin lämpökontti. Suuren tilan toiminnassa kuivureiden täytyy luonnollisesti olla luotettavia ja Niemi onkin ollut hyvin tyytyväinen valintoihinsa. ”Säätötuli Oy:n porukka hoiti asennukset ja alkusäädöt kerralla kuntoon ja Mepun laitteiden selkeä hallittavuus ja käyttömukavuus ovat tehneet kuivauksesta erittäin vaivatonta. Aina tarvittaessa olen saanut säätökoulutusta ja muuttuvissakin tilanteissa Mepun valmiudet ovat riittäneet mainiosti”, kertoo Niemi. Erityiskiitosta Niemi antaa selkeälle kojetaululle, jonka loogisuus miellyttää käyttäjäystävällisyydellään. ”Mepun ja Säätötulen kanssa kaikki on pelannut niin kuin aikanaan sovittiin, eikä varaosapuolenkaan palveluita ole juuri tarvittu”, jatkaa Niemi.

Mepu hakesiilo

Mikko Niemi käyttää kuivaukseen lähinnä omasta metsästä hankittua haketta, mutta kymmenesosan myös turvetta sekä viljojen esipuhdistusjätettä. Öljykasvien esipuhdistusjäte tarjoaakin runsaasti energiaa ja se riittää mainiosti öljykasvien omaan kuivaukseen. Vuosien mittaan Niemi on tullut yhä tyytyväisemmäksi Mepu-tuotteiden tehokkuuteen ja niiden oivaan hyötysuhteeseen. Mepuilla pärjättiin hyvin myös parin vuoden takaisen syksyn erittäin vaikeissa kuivausolosuhteissa, mikä oli haastavassa tilanteessa viljelijälle suuri helpotus. ”Onneksi tuli aikanaan hommattua riittävän tehokkaat uunit, sillä 2012 vuoden syksy erotteli jyvät akanoista myös kuivuririntamalla. Mepun ilmoittamat teholuokat pitivät paikkansa ja pikemminkin jo epäilen, että tehot ovat ilmoitettuja hieman alakanttiin”, jatkaa Niemi.

Mepu

Tulevaisuuteen tiukasti katsovana viljelijänä Niemi tietää, että tiukentuvissa markkinatilanteissa pärjääminen edellyttää jatkuvaa kehitystyötä. Peltopinta-alan täytyy lisääntyä, mikä edellyttää samalla myös konekannan kokoluokkien kasvamista. Niemi seuraakin viljojen hintojen kehitystä tarkoin ja toivoo myös niiden hintojen kasvavan suotuisasti peltojen hehtaarihintojen rinnalla. Niemi on suuntautunut voimakkaasti myös urakointiin ja mies suorittaakin esimerkiksi kylvöjä, ruiskutuksia, puinteja sekä kuivauksia. Rahtikylvöä kertyy kaudessa noin 100 hehtaaria ja puinteja hieman vähemmän. Kuivaamoiden kokojen sekä Mepujen tehokkuuden ansiosta Niemen kuivaamot ovat myös myyntikäytössä ja kaudessa Niemen tiloilla kuivataan runsaasti myös muiden isäntien viljoja.Lue seuraavaksi