Uutiset

Yleinen

John Deere 7290R lihakarjatilan työtehtäviin

Harri Sukuvaara (vas.) isännöi Lapuan Haapakosken kylässä monisatapäistä pihvihiehojen ja -sonnien lihakarjatilaa, jonka isoissa pihattonavetoissa ruokinta suoritetaan apevaunulla. Suurtilalla apevaunujen täyttö sekä monipuoliset peltotyöt vaativat myös huippuluokan traktorikaluston. Toukokuun alussa Seinäjoen Agrimarketin konemyyntipäällikkö Harri Muilu luovutti Sukuvaaralle Suomen ensimmäisen John Deere 7290R -traktorin.

Harri Sukuvaara on reilussa kymmenessä vuodessa kasvattanut parikymmenpäisestä lypsykarjatilasta nykyaikaisen ja tehokkaan lihantuotantolaitoksen. Nopea kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman toimivia koneratkaisuja ja vuonna 2003 hankittu ensimmäinen John Deere -traktori on saanut seuraajikseen useita muita peuranvihreitä. Uusinta traktorikalustonsa keulakuvaa hankkiessaan Sukuvaaralla oli tärkeimpinä kriteereinä voimakkuus, paino, ohjaamon hiljaisuus sekä portaaton vaihteisto. Uusi amerikkalainen John Deere täytti kaikki vaatimukset ongelmitta ja kun tiedossa oli vielä Agrimarketin kattavat jälkimarkkinointitoiminnot sekä Lakeuden Agrihuollon toimivat huoltopalvelut, oli hankintapäätös loppujen lopuksi helppo tehdä.

Toukokuun aikana John Deere on ehtinyt urakoida jo noin sata tuntia, joista suurin osa on kulunut tilan pelloilla Potila-äkeen edessä. Seitsenmetrinen äes kulkee Jontikan perässä todella kevyesti ja Sukuvaara kertookin nopeuden olleen sitä luokkaa, että voisi jopa harkita isomman äkeen hankkimista. Talvikausina John Deeren eräs tärkeimmistä työtehtävistä on apevaunun täyttö ja tähänastisten kokemusten perusteella JD soveltuu myös tähän tehtävään mainiosti. ”Keulan muotoilun ja laajan ikkunapinta-alan mahdollistaman hyvän näkyvyyden sekä selkeiden ja loogisten hallintalaitteiden ansiosta Jontikalla etukuormaintyöskentely on nopeaa ja turvallista. Yli 12 tonnin painon ansiosta ei myöskään tarvitse enää erillisiä lisäpainoja asennella”, kertoo Sukuvaara. Kesällä Jontikkaa odottavat mittavat voimaa ja painoa vaativat urakat, sillä Sukuvaara urakoi yhteistyötilan kanssa kesässä yhteensä noin 1500 hehtaaria rehua.

Sukuvaaralla on ollut käytössä useita John Deerejä sekä myös muun merkkisiä traktoreita, joten mies osaa selvästi arvostaa kehittynyttä tekniikkaa ja parantuneita ratkaisuja. ”Esimerkiksi ajettavuus on uudessa 7290:ssä kehittynyt huomattavasti, mikä näkyy niin pelloilla kuin maantieajossa. Voimansiirto on entistä sujuvampi ja myös jousitus vaikuttaa aikaisempaa paremmalta”, kertoo Sukuvaara. Voimanulosoton kierrokset ovat selkeästi säädettävissä ja myös ajonopeuden laaja skaala 50 metristä aina 50 kilometriin tunnissa tulee tarpeeseen monipuolisissa työtehtävissä. Moottorina toimiva yhdeksänlitrainen yhteispaineruisku tarjoaa parhaimmillaan 319 hevosvoimaa, mutta Sukuvaara toteaa myös polttoainetaloudellisuuden säilyneen maltillisissa lukemissa. Jontikassa on myös eco-toiminto, jonka kautta kevyimmissä töissä päästään todella mataliin numeroihin.

John Deere 7290R kosketusnäyttö

Merkittävä edistysaskel 7290:ssä on Command Arm -hallintakyynärnoja, jossa sijaitsevat esimerkiksi seitsemän tuuman kosketusnäyttö sekä joystick-ohjaussauva. ”Uusi joystick sopii entistä paremmin käteen ja sen monipuolisten toimintojen avulla pelto- sekä kuormaustyöt onnistuvat vaivatta ja selkärankatuntuma ohjaimeen saadaan nopeasti. Joystickin kahdeksan toiminnon räätälöinti juuri omiin tehtäviin sujuu helposti ja uuden kosketusnäytön valikot ovat myös loogisempia ja esimerkiksi automaattiohjausten käyttö on entistä selkeämpää”, jatkaa Sukuvaara. Näin saadaan suuria hyötyjä tarkkuutta vaativissa tehtävissä ja virheiden määrä alenee huomattavasti.

John Deeren ohjaamossa on myös useita pieniä, mutta käytännön työssä merkittäviä yksityiskohtia ja Sukuvaara kertookin, että esimerkiksi jääkaapin ja uuden sivuverhon hyödyllisyydet on kuukauden aikana havaittu selkeästi. Sukuvaara viettää traktorin ohjaamossa valtavan määrän tunteja vuodessa, joten sen käyttömukavuus on ensiarvoisen tärkeää. ”Uusi  John Deere 7290R onkin ehdottomasti hiljaisin ja miellyttävin työpaikka minun urani aikana”, tiivistää Sukuvaara.



Lue seuraavaksi