Uutiset

Yleinen

FMG:ltä uusi leveä tielana

Lanaustarpeet ovat erilaisia, joten kalustoakin pitää olla monenlaista. Kapea lana sopii mökki- ja kylätielle, mutta yleensä valtion maantiet ovat niin leveitä, ettei normaalilla lanalla niitä saa yhdellä edestakaisinajolla kuntoon. Jotta 7-metrisellä tiellä menopaluuajolla selvittäisiin, pitää lanaa leventää. FMG esitteli uuden lanan mallin TLN 570, jonka työleveyttä on kasvatettu juuri maantiekäyttöön. FMG:n toimitusjohtaja, Markku Lappalainen esittelee uutta lanaa. FMG:n tuotteiden jakelukanavana on AGCO Suomi.

Vanha 310-senttinen TLN470-malli lana on uutuuden rinnalla kapea, kun molempiin reunoihin on laitettu 25 senttiä lisää leveyttä, jolloin voidaan hoitaa 7-metrinen tie yhdellä edestakaisinajolla. Samalla on molemmille puolille laitettu yhdet pakkeripyörät lisää. Lana on järeytynyt edellisestä jonkin verran, kun painoa on tullut tonni lisää ja painoa on nyt 5700 kiloa. Tuosta tulee mallimerkintään 570.

Lana saadaan kallistettua pakkeripyöriin nähden. Kun kallistus on saatu kohdalle lanaustyön alun jälkeen, palautetaan kallistus ”suoraksi”. Pakkeripyörähän kulkee silloin kaltevalla pinnalla ja lana on vastaavasti koko ajan kallellaan. Takasiipi pyörien edessä suojaa sinkoavilta kiviltä.

Lanaa ohjataan can-väylän välityksellä joystickista, jolloin ohjaamoon ei tule johtoviidakkoa. Ohjainten toiminnot ovat ohjelmoitavissa käyttäjäkohtaisesti ja liikkeiden herkkyydet ja nopeudet voidaan säätää halutuiksi.

Esiasetuksena lanan takaterän ja viimeisenä olevan kiviterän ottavuus säädetään mekaanisesti vanttiruuveista. Niihin tarvitsee koskea harvoin. Kaikki muut asetukset tehdään hydrauliikalla. Kun esiasetukset on tehty, lanan käyttö käy kätevästi. Lana nousee yhdellä ohjaimen liikkeellä ylös ja laskeutuu työasentoon vakaimen kanssa alkuperäiseen asentoon, jolloin lanausta voidaan jatkaa keskeytyksen jälkeen entiseen malliin.

Järeä ja leveä lana on toimiva myös hiekkakenttien, raviratojen ja tarhojen hoidossa.

Kun lana kytketään traktorin hydrauliikkaa, se voidaan kytkeä kahteen kaksitoimiseen liittimeen. Paras vaihtoehto on PowerBeyond, jolloin koko öljymäärä saadaan ohjattua lanan omaan hydrauliikkaan. Tällöin liikkeet saadaan toimimaan halutulla nopeudella. Johto- ja letkuhässäkästä ei juurikaan voi puhua traktorin ja lanan välillä.

Lue seuraavaksi