Uutiset

Yleinen

Brutus hoitaa pöllien halkaisun

Korpelan Koneen Bruksen pöydälle sopii 3,3-metrinen pölli, joka halkaistaan neljään osaan. Brutuksessa on itsenäinen hydrauliikka, ja hydraulipumpun pyörittämiseen tarvitaan traktori. Brutus-puunhalkaisukone voidaan hinata kuten perävaunu sopivaan paikkaan ja aloittaa halkaisutyö.

Veli-Matti Ryönä on vesilahtelainen koneenkorjaaja, joka lämmittää oman hallinsa hakkeella. Hakepuuksi kerätään kaikenlaista puuta, josta sauhu nousee. Kun iso pöllikasa oli pihassa, piti hankkia myös vanha kuormatraktori, Veli-Pekka toteaa. Kuormatraktorille on toki muutakin käyttöä. Itse asiassa kyseinen kuormatraktori on ensimmäisiä kertoja Veli-Pekan ohjattavana, kun pöllejä halottiin

Kun pölli on laskettu halkaistavaksi, painetaan nappia, jonka jälkeen hydrauliikkatunkki tekee liikkeen edestakaisin ja pölli on halki. Halkaistu pölli voidaan ottaa kouraan ja laittaa kasaan kuivumaan tai hakkurin kitaan.

Langallisessa ohjainlaitteessa on tunkin käyttöohjaimet ja vastaterän korkeussäätö, jolla saadaan nostettua ja laskettua halkaisuristikkoa. Ohjain kannattaa ottaa kuormaintraktorin ohjaamoon.

Brutukseen voidaan laittaa isompikin pölli. 16-tonnin hydrauliikkatunkki sietää hieman enemmän vastusta.

Brutus ei sisällä turhaa elektroniikkaa. Vain ohjainlaite toimii sähköllä. Tunkin paluun komentaa mekaaninen rajakytkin

Bruksen pöydälle sopii 3,3-metrinen pölli, joka halkaistaan neljään osaan. Brutuksessa on itsenäinen hydrauliikka, ja hydraulipumpun pyörittämiseen tarvitaan traktori. Pieni traktorikin riittää, kun Veli-Pekalla Brutusta käytetään 4600:lla Fordilla. Brutus sopii urakointikäyttöön ja yhteiskoneeksikin, kun sen takia eivät ainakaan öljyt sekoa, koska brutuksen järjestelmä on itsenäinen.

– Kerran olen traktorin halkojan edessä sammuttanut, kun oli iso pölli halkaisussa ja kierrokset melkein tyhjäkäynnillä. Kun kierroksia moottorissa on hieman tyhjäkäyntiä enemmän, jaksaa kone käydä, Veli-Matti tuumaa.

Etenkin isojen lehtipuiden halkaisu kannattaa, jolloin puu pääsee kuivumaan Pölkyt ja halot pääsevät kuivumaan nopeasti, jolloin puu ei pilaannu kosteudesta.

Ohjainlaitteessa on vastaterän korkeussäätö, jolla saadaan nostettua ja laskettua halkaisuristikkoa. Valmistaja lupaa halkaisuvoiman jopa yli 60 cm pölkyille. Normaalilla tahdilla, yhden pölkyn halkaisu kestää noin 40 sekuntia.Kuormaajalla voidaan ottaa halkaistu puu jälleen yhtenä nippuna siirrettäväksi eteenpäin. Kun nippu siirretään heti halkaisun jälkeen kuormaan, kasaan kuivumaan tai hakkurin kitaan, minimoidaan käsittelyä

Etenkin isojen lehtipuiden halkaisu kannattaa, jolloin puu pääsee kuivumaan Pölkyt ja halot pääsevät kuivumaan nopeasti, jolloin puu ei pilaannu kosteudesta.

Lue seuraavaksi