Uutiset

Yleinen

Biokaasutraktorin uusi sukupolvi

Valtra on valmistanut biokaasutraktoreita piensarjatuotantona jo usean vuoden ajan. Traktorit ovat kehittyneet ajan saatossa ja nyt tarjolla ovat Dual Fuel -mallit N103.4, N113 sekä N123. Kaikki traktorit ovat saatavilla joko HiTech 3- tai HiTech 5 -vaihteistolla. Valtran biokaasutraktorin kehittämisen lähtökohtana on ollut käyttäjien tarve. Traktorin pitää toi-mia täysin samoin sekä dieselillä että biokaasulla kaikissa töissä, kaikissa olosuhteissa ja kaikilla lisävarusteilla. Kuljettajan ei pitäisi huomata ajaako hän dieselillä vai kaasulla. Muita tärkeitä periaatteita ovat hyötysuhteen pitäminen korkeana, kaasun osuuden optimoiminen ja päästöjen hallinta. Traktorin omistajalle kaasun käyttö polttoaineena voi tarkoittaa myös huomattavia säästö-jä polttoainekuluissa.

Dual Fuel -traktoreita voi ajaa joko puhtaalla dieselillä tai dieselin ja kaasun seoksella. Dieseliä tarvitaan aina vähän, että polttoaine syttyisi puristuksesta. Pelkällä kaasulla toimivassa traktorissa pitäisi olla sytytystulpat eikä sillä voisi enää ajaa pelkällä dieselillä.

Kun ensimmäisissä Valtran biokaasutraktoreissa polttoaineesta oli kiinteästi 83 prosenttia kaasua ja 17 prosenttia dieseliä, niin nykyisin suhde muuttuu dynaamisesti erilaisten ajotilanteiden mukaan. Esimerkiksi kylmäkäynnistyksen jälkeen moottori voi käydä täysin dieselillä ja kovassa käytössä kaasun osuus voi olla jopa 90 prosenttia.

Kehitystyötä Ruotsissa ja Saksassa

Valtran biokaasutraktoria on kehitetty yhteistyössä Ruotsin valtion rahoittaman Meka-projektin kanssa ja Saksassa Baijerin osavaltion projektissa. Ruotsin projektin yhtenä tavoitteena on hankkia mittausdataa Ruotsin ja mahdollisesti myös EU-tason lainsäädäntöä varten, sillä toistaiseksi biokaasutraktorit joudutaan rekisteröimään poikkeusluvalla lainsäädännön puuttumisen vuoksi.

Biokaasutraktori on saanut hyvän vastaanoton myös Venäjällä, jossa se voitti hopeamitalin AgroSalon-näyttelyssä Moskovassa. Venäjällä traktorin polttoaineena ei tosin ole biokaasu vaan maakaasu. Biokaasutraktorin kehitystyössä on viime aikoina keskitytty sarjatuotannon tehostamiseen ja päästöjen hallintaan. Biokaasulla toimi­va traktori on lähtökohtaisesti ympäristöystävällinen, koska sen polttoaine on uusiutuvaa. Kuitenkin myös biokaasulla toimivan traktorin typpi­oksidi-, pienhiukkas- ja etenkin metaanipäästöjä halutaan vähentää. Kaasumoottorissa metaania kulkee hieman moottorin läpi palamattomana ja tätä vastaan kamppaillaan muun muassa palotapahtuman älykkäällä hallinnalla sekä erillisellä katalysaattorilla.

Biokaasutraktorin sarjatuotannon ja varaosahuollon helpottamiseksi komponentit on vakioitu ja dokumentoitu. Esimerkiksi polttoainetankit kehyksineen toimitetaan asennuspaikkaan yhtenä pakettina, pakoputki on suunniteltu uusiksi vain kaasutraktoria varten ja metaanikatalysaattori on sovitettu perinteisen doc-katalysaattorin kuoriin.

Lue seuraavaksi