Uutiset

Yleinen

AVR:n Spirit 6100 Lammille

AVR Spirit 6100 on yksirivinen säiliökone. Ojamäelle sellainen hankittiin kaksirivisen jälkeen. Vetotraktorina on Valtran 101 ja voima siinäkin riittää Ari Ojamäen mukaan hyvin.

– Kaikki markkinoilla olevat merkit toki tutkittiin ja niihin tutustuttiin, Ari Ojamäki kertoo. Etukäteen oli jo mielessä, että vaikka käytössä oli vuosia ollut kaksirivinen nostokone, hankittaisiin kuitenkin yksirivinen.

– Meillä on myös pehmeitä peltoja, jotka ovat märkänä vuonna hankalia nostaa. Jos nostokoneen pyörä painuu 20 senttiä, on traktorilla kiskomista. Maa myös tallaantuu enemmän raskaan nostokoneen alla.

Ojamäen tilan sijaitsee nykyisessä Hämeenlinnassa Lammilla aivan Lahdesta-Tampereelle vievän 12- tien varressa. Viljelyssä on 176 hehtaaria, joista reilu sata on viljalla ja esimerkiksi tänä vuonna perunaa oli 47 hehtaaria. Viljelykierto voidaan hoitaa omilla mailla, kun sopivaa perunamaata on riittävästi. Tilaa ja kauppakunnostusta hoitavat isäntäväki Ari ja Maarit Ojamäki muutaman työntekijän kanssa. Tilalta toimitetaan perunaa suurkeittiöille ja vähittäiskauppaan.

– Kamerat pitää olla, jotta ohjaamoon näkee tapahtumat koneen päällä, vaikka koneen päältä huutokin kuuluu, jos ikkuna on auki, Ari kommentoi. Kun kuljettaja näkee ohjaamoon lajittelutarpeen muutoksen, nostonopeutta voidaan säätää tarpeen mukaan.

Varsi- ja seulontamaton yhdistelmä on hellävarainen tapa poistaa varsia samalla kun se nostaa perunat siilimatolle.

Koneen päällä on pääsääntöisesti aina kaksi työntekijää tekemässä puhdistusta käsin. Tällöin varastolle ei viedä kiviä ja muuta turhaa. Jonas vasemmalla on sesonkitöissä monesti kiireapuna ja Pekka on vakituisena Ojamäellä töissä.

– Kun kaksirivisellä koneella nostetaan perunaa on kahdella ihmisellä koneen päällä täysi työ puhdistaa tavaraa. Yksirivisellä koneella saa ajaa normaalia nostonopeutta, jolloin sato ehditään siivota parhaimmillaan myös vihreistä ja haljenneista perunoista, Ari kertoo.

AVR:ssä on selkeä rakenne. Jos laakeri tai muuta remonttia tulee, ei kuitenkaan tarvitse purkaa puolta konetta. Laakerit ovat nipasta voideltavia, jolloin niiden kestoikä on lähinnä käyttäjästä kiinni.

Koneessa on myös monia yksinkertaisia mutta toimivia ominaisuuksia, joita käytössä arvostaa, kuten avautuvat porrasaskelmat. Konetta ei ole myöskään turhaan verhottu pelleillä, jolloin koneeseen näkee ja mahdolliset viat ja vuodot voidaan paikantaa vuosien kuluessakin.

AVR-nostopäässä on muovipinnoitettu painorulla joka pitää huolta, että nostosyvyys pysyy säädetyllä tasolla. Muovipinnoitus vähentää mullan tarttumista ja on kivenkestävä.

– Kun kausi on saatu päätökseen, olen valintaan edelleen tyytyväinen, Ari vakuuttaa. Vaikka vuosi oli noston puolesta helppo, tulee vastaan vielä vaikeitakin vuosia. Ja kun pellolla liikutaan nyt kevyemmällä kalustolla, huonon vuoden jälkeen ongelmia ei ole niin paljon kuin painavamman koneen kanssa.

UU10/2013

Katso video – AVR:n Spirit 6100 Lammille


Lue seuraavaksi