Uutiset

Yleinen

Amazone askeleen edellä

Amazone

Saksalainen Amazone on yli 1800 henkilöä työllistävä yritys, joka on kuitenkin onnistunut säilyttämään perheyhtiön parhaat ominaisuudet. Dreyerin perheen omistuksessa oleva yritys pystyy reagoimaan nopeasti muuttuviin taloudellisiin sekä tuotannollisiin tilanteisiin ja yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 468 miljoonaa euroa. Tärkeä tekijä menetyksen takana on Amazonen voimakas panostus tuotekehitykseen ja tällekin kaudelle yritys tuo markkinoille runsaasti uutuuksia erityisesti kasvinsuojeluun sekä lannoitukseen.

Amazone Agrimarket Sampolahti

Amazonella on takanaan jo yli 130 vuoden historia koneiden valmistuksen parissa ja innovatiivisuuden lisäksi yritys on tunnettu myös voimakkaasta panostuksesta vientitoimintaan. Suomessa maahantuonnista vastaa Agrimarket-ketju, jonka tuoteryhmäpäällikkö Heikki Sampolahti kertoo Amazonen kasvattaneen myyntiään viime vuonna maassamme. Suomessa Amazonen mallistoon kuuluvat kultivaattorit, lautasmuokkaimet, tasojyrsimet sekä kylvökoneet ja erityisen suosituiksi maassamme ovat muodostuneet kasvinsuojeluruiskujen sekä pintalevittimien monipuoliset mallistot. Tammikuun puolivälissä yhtiön kotikentällä Saksan Hasbergenissä tarjottiin lehdistölle kattava ensiesittely Amazonen tämän kauden uutuustuotteista, joiden tarkempi lanseeraus tapahtuu SIMA-näyttelyssä Pariisissa.

Amazone ZA-TS

Amazonella voidaan sanoa olevan mittavan kokemuksen pintalevittimien valmistuksesta, sillä yrityksen ensimmäinen ZA-pintalevitin näki päivänvalon jo vuonna 1958. Siitä lähtien yritys on valmistanut yli miljoona pintalevitintä, jotka ovat kautta historiansa kulkeneet teknisen kehityksen eturintamassa. Huomiota on aina kiinnitetty levityksen tarkkuuteen ja tätä kautta myös ympäristöystävällisyyteen. Uusimmassa ZA-TS-levitinsarjassa käytetään nykyaikaista ISOBUS-teknologiaa ja säiliöiden tilavuudet vaihtelevat 1700 ja 4200 litran välillä.

Amazone ZA-TS

Säädöt voi ZA-TS:ssä suorittaa joko mekaanisesti tai sähköisesti ja työskentelyn tehokkuudesta huolehtii AutoTS-järjestelmä, jonka jonka ansiosta ennen kaikkea rajalevitys on kehittynyt entisestään huomattavasti. Levittimessä on neljä siipeä, rajalevityssiivet ja normaalilevityssiivet. Levittimen levityslautasissa on ns. ohjainlevy, mikä ohjaa apulannan joko normaalilevitys- tai rajalevityssiivekkeille. Vaihto normaalilevityksestä rajalevitykseen voidaan tehdä traktorin hytistä käsin. Mikäli ajetaan riittävän kauan toinen lautanen pysähdyksissä tai vähennetyllä levitysmäärällä, on varsin selvää, että säiliö tyhjenee epätasaisesti. Lisävarusteena saatava säiliön täyttötasosensori havaitsee jos toinen tai molemmat suppilot ovat tyhjiä ja tekee ilmoituksen ohjaamoon.

Amazone tutkimus

Amazonen kulku apulannoituksen kärjessä ei missään nimessä ole sattumaa, sillä yritys on aina panostanut vahvasti tehokkaaseen tutkimus- ja kehitystyöhön. Esimerkkinä tästä toimii Hasbergenissä sijaitseva pintalevittimien testihalli, joka olemukseltaan muistuttaa hyvin paljon nykyaikaista autotehtaan tutkimusosastoa. Laitoksessa on tällä hetkellä käytössä yli 6500 eri lannoitelajiketta, joiden tehokasta levitystä testataan tarkoilla tieteellisillä ja käytännön työtä vastaavilla menetelmillä

Amazone tutkimus

Päivässä pystytään testaamaan yli sata eri lajiketta ja näin niiden oikeaoppiset levityskulmat ja -pituudet Amazonen pintalevittimiin saadaan tarkoin selvitettyä. Tarkat levitysominaisuudet selviävät suoraan myös Amazonen nettisivuilta, jossa helppokäyttöisellä ohjelmalla voi varmistaa oman levittimen ja käytettävän lannoitteen säätösuositukset.

Amazone ruiskut

Amazone on myös Suomessa valloittanut merkittävän aseman kasvinsuojeluruiskuissa ja syynä on tekninen osaaminen yhdistettynä hyvään hinta-laatusuhteeseen. Tehokkuuden takaavat suuret säiliöt sekä tehokkaat täyttö- ja pesuominaisuudet runsasta vakiovarustelua unohtamatta. Tälle kaudelle Amazone ottaa askeleen eteenpäin ja vuoden loppuun mennessä kaikki Amazonen ruiskut ovat ISOBUS-yhteensopivia. ISOBUS-järjestelmien kautta ruiskujen käyttö on entistäkin helpompaa ja samalla myös työn tarkkuus lisääntyy.

Amazone ProfiClick

Uutta on myös ProfiClick -apuohjain, jonka voi liittää Amaspray-ohjaimeen ja näin tehostaa ja selkeyttää ruiskutustoimintaa. Lisää leveyttä voi hankkia uudella Super-S1 -puomistolla, joka on saatavilla 15, 18 ja 21 metrin levyisenä. Uudessa puomimallissa on entistä vähemmän saranakohtia, mikä nopeuttaa työskentelyn aloittamista ja lopettamista. Samalla on kuitenkin onnistuttu säilyttämään sopivat kuljetuskorkeudet ja -leveydet maantieolosuhteita varten.

Amazone maailmanennätys

Selkeää kieltä Amazonen osaamisesta ja tehokkuudesta kertoo Amazone UX 11200 -ruiskulla saavutettu kasvinsuojelun maailmanennätys. Viime syyskuussa Saksan Golzowissa järjestetyssä kokeessa Amazonen ruiskulla suojeltiin 1032 hehtaaria rapsia yhden vuorokauden aikana. Amazonen säiliön koko oli 12 000 litraa, työleveys 40 metriä ja tällä yhdistelmällä keskinopeudeksi saatiin päivällä 13–15 km/h ja yöaikaan 17 km/h. Amazonen edistyksellisyydestä kertoo, että tarkasti valvottu sekä tieteellisesti raportoitu testi tulee jatkossa myös toimimaan pohjana monille alan tutkimuksille ja jatkokokeille.

Amazone E-learning

Amazone on tuonut asiakkaidensa käyttöön myös E-learning-oppimismoduulin, jonka kautta koneiden hallintaan ja ominaisuuksiin voi tutustua juuri silloin kuin itselle parhaiten sopii. Tietokoneella käytettävä ohjelmisto soveltuu yhtä hyvin uudelle koneen ostajalle kuin jo kokeneelle käyttäjälle, joka voi tehostaa työlaitteiden käyttötasoa entisestään. Ohjelmistossa on selkeät ohjeet ja runsaasti videopätkiä, joiden avulla viljelijä oppii oikeat säädöt ja käyttötavat käytännön esimerkkien kautta. Tällä hetkellä suomenkielisenä opastuksena saa Amatron 3-ohjauspäätteen sekä UX- ja UF-ruiskujen käyttöopastuksen.

Lue seuraavaksi