Uutiset

Yleinen

25 vuotta Kiviojan huoltoa ja Ylivieskan Valtraa

Kun toukokuussa 1987  Ylivieskan Valtra, nykyinen Agco Suomi Oy ja Konehuolto Kivioja Oy aloittivat, oli tilaa yhteensä käytössä noin 600 neliötä. Traktorit olivat pieniä ja niitä sopi huoltohalliin enemmän kuin nykyään. 600 neliöön sopi kompakti toimisto ja vaihtokoneitakin oli sisällä, Rauno ja Hannu muistelevat. Varaosavaraston ei tarvinnut olla niin suuri kuin nykyään, kun vaihtoehtoja oli vähemmän.

– Ensimmäinen huoltotila oli kuitenkin jo alun perin mitoitettu oikein, noin 200 neliötä, kun samoista ovista sopii sisään myös nykykoneet, Hannu näyttää. Toki traktoreita ei enää sovi vanhaan tilaan sisään niin montaa kuin aikoinaan.

Molemmilla traktoritausta

Hannu oli aloittanut konetyön heti ”yo-kirjoitusten 1977 jälkeen”  varaosamyyjänä Laborilla ja edennyt sitten teknillisen koulun jälkeen työnjohtajaksi ja huoltopäälliköksi Hankkijalle. Rauno aloitti varaosamyyntityön Laborilla 1973 ja työt jatkuivat traktorimyyjänä  vuodesta 1981 Hankkijalla. Kun silloinen Valmet 1987 toukokuussa perusti oman myyntiverkoston, aloitti myös Hannu Kivioja huoltoyrittäjänä.

– Lähdimme Raunon ja Tuomon kanssa oikeastaan yhtä matkaa ja samalla tuli neljä asentajaa, jotka ovat edelleen Kiviojalla töissä, Hannu muistelee.

Samassa kiinteistössä

Kiinteistössä oli aluksi muitakin kuten autokauppa. Aluksi keskityttiin traktoreihin, mutta kiinteistön laajennusta tarvittiin, kun Kiviojan huollettavaksi tulivat myös Komatsun metsäkoneet.
– Kun tilaa tarvittiin lisää, muuttivat muut vuokralaiset pois ja Hannu lunasti kiinteistön omaksi vuonna 2001.
Komatsun metsäkoneet tarvitsivat isommat huolto- ja pesutilat, jotta metsäkone voidaan ajaa sisään myös lavetilla. Kun koneet saadaan illalla lämpimään, on huoltoasentajien helpompi aloittaa työt aamulla, kun kone on lämmennyt ja puhdas, Hannu toteaa.
Ainakin yhdeltä osin Komatsut ja Valtrat ovat yhteneviä. Molemmissa on linnavuorelaiset Agco Powerin moottorit.

Vaihtokonemyyntiä helpottaa huomattavasti 2006 valmistunut traktorikatos, minkä jälkeen 2008 rakennettiin 400 neliön raskaskonehuoltohalli järeillä siltanostureilla. Näiden ja muiden laajennusten jälkeen on huollolla noin 1200 ja myynnillä ja varaosilla noin 800 neliön tilat käytettävissä.

– Kun miehet vanhenevat, ei enää haluta siivota vaihtokoneiden päältä lumia, Rauno nauraa. Mutta kyllä vaihtokoneet ovat edustavamman näköisiä ja niihin on asiakkaidenkin helpompi tutustua, jos ei ole puolen metrin hankea ympärillä vaan koneet ovat katoksessa. Koneet saadaan talvella myös lämmitykseen mikä helpottaa koneeseen tutustumista.

Laajalla alueella

Ylivieskan Valtran Agco Suomen myynnin toimialue on 14 kuntaa. Alueella on vahvaa maataloutta ja urakointia. Turpeennosto työllistää monia, vaikkakin kaksi viime vuotta on ollut huonoja. Turveyrittäminen keskittyy isompien urakoitsijoiden työksi, jotka ottavat yksittäisiä traktoriyrittäjiä töihin. Maataloudessa tarvitaan yhä voimakkaampia traktoreita, mutta niitä on lukumääräisesti vähemmän. Urakoinnissa taas on kasvavat tarpeet nimenomaan traktoripuolella.

Kiviojan huolto tekee töitä noin 200 kilometrin säteellä Ylivieskasta. Traktoreita ei yleensä tule kovin kaukaa huoltoon, mutta metsäkonepuoli työllistää etäältä. Yleensä metsäkoneetkin saadaan huoltohalliin, jossa käytettävissä ovat nosturit ja työkalut. Vieressä oleva varaosavarasto nopeuttaa huollon valmistumista.
– Huollossa meillä on tässä yhteensä 14 töissä. Vähintään kaksi on koko ajan puhelimessa, työnjohtotöissä tai varaosapisteessä palvelemassa, Hannu kertoo.

Laajat valikoimat

– Meidän tuotevalikoima on toki rakennettu siten että asiakkaamme saavat täältä myös tarvikkeet ja työkalut. Meillä on tarjolla maakunnan laajin erikoispulttivalikoima, Hannu lupaa. Laadukkaat Stahlvillen työkalut ovat tuttuja monille urakoitsijalle. Jäähdytinkorjausten ja kennotusten lisäksi meillä korjataan ja kennotetaan myös öljynlauhduttimia. Nämä huoltotyöt tuovat meille asiakkaita kaukaa, Hannu jatkaa.

– Olemme toki yleiskorjaamo, vaikka meillä omat merkkituotteet ovatkin pääasia. Edustukset ovat lisääntyneet vuosien varrella, kuten Kalmarin trukeilla ja vuonna 2008 Fendtillä. Sitten tulivat Nisula Forestin tuotteet ja Kronoksen metsätuotteet. Huoltoedustuksena on nyt myös Palfinger Epsilon nosturit, Hannu luettelee.
– Kun töissä on osaavia kavereita ja heilläkin on halu kehittyä, on nykyiset edustukset tulleet luonnostaan, Hannu kehuu henkilökuntaansa. Hannu muistuttaa, että maailma muuttuu koko ajan ja tukijalkoja pitää olla useampia, jotta selviää yhden alan taantumasta.
– Tähän mennessä ei ole tarvinnut tehdä henkilöstöratkaisuja siksi, että töitä ei olisi, Hannu kertoo.

Tähän mennessä huoltoasentajia on Ylivieskaan saatu lähes tarpeen mukaan, mutta kyllähän alalla tulevaisuudessa on pula ammattilaisista. Huoltoyrittäjän elämä on vaihtelevaa, kun investointejakin pitäisi tehdä.
– Velkamäärä onneksi vähenee vähitellen, kun tekee reippaasti töitä, Hannu nauraa.

Ammattilaisia asiakkaana

– Ammattilaiset ymmärtävät huollon hinnan yleensä kyselemättä, kun he koneammattilaisina osaavat suhteuttaa omaa työaikaansa ja huoltoammattilaisen työn arvoa sekä sen, että kone saadaan taas nopeasti käyttöön, Hannu muotoilee.
Omia asiakkaitaan Rauno luonnehtii siten, että heillä on jo traktorikaupoille tultaessa selkeä näkemys, mitä varusteita tarvitaan. Enempää tai vähempää ei osteta.
– Ja onhan se selvä että Valtra ja Fendt ovat kiinnittäneet varusteisiin huomiota, jotta työ sujuu ergonomisesti, Rauno jatkaa.

Varaosia moneen merkkiin

Varaosavarastoa on kasvatettu toistuvasti, kun normaalisti kuluvaa tavaraa vain pitää olla heti. Erikoisosaa ehtii päivän odottaakin. Fendtin tuloa Agco Suomen myyntiin odotettiin Agcon ostettua Valtran traktoritoiminnot. Komatsun kattavasta varaosatarjonnasta vastaa Konehuolto Kivioja Oy.

Alueen myyntipäällikkö Ilkka Ervasti kehuu Ylivieskan toimipistettä ja etenkin sitä, että siellä ollaan monessa asiassa edelläkävijöitä tekemässä uudistuksia. Esimerkiksi varaosavarasto on Ylivieskassa kattava, jolloin se on kokonaisuuden kannalta hyvä. Ylivieska on Espoon lisäksi ainoa toimipiste, jossa on käytettävissä pääsääntöisesti kolme varaosamyyjää.

– Ylivieskan huolto kuuluu Suomen parhaimmistoon, Ilkka kiittelee.
Tunnustuksena paikalliselta yrittäjäjärjestöltä Konehuolto Kivioja sai vuonna 2008 vuoden yrittäjä palkinnon.

Konehuolto Kiviojan huollon, varaosien ja työkalujen edustukset

• Valtra ­traktorit (alk. 1987)
• Komatsu ­metsäkoneet (alk. 1991), varaosamyynti (alk. 1995)
• Kalmar ­trukit ja kurottajat (alk. 1999)
• Fendt ­traktorit (alk. 2008)
• Nisula Forest Oy hakkuu­- ja energiakourien varaosamyynti (alk. 2009)
• Kronos – kuormaajat
• Stahlwille – työkalut (alk. 2009)
• Palfinger Epsilon nosturit (2010)

www.konehuoltokivioja.fi
www.valtra.fi