Uutiset

Kuljetuskalusto

Wibax Finland Oy – Teollisuuden kemikaalit kokonaispalveluna

Wibaxin säiliöauto

Ruotsin Piitimessä pääkonttoriaan pitävä Wibax on teollisuudelle kemikaaleja toimittava, Wiklundin perheen omistama yhtiö, jolla on toimintaa Ruotsin lisäksi Suomessa, Norjassa ja Virossa. Yhtiöllä on noin 280 työntekijää, joista Suomessa on 60. Omia kuorma-autoja konsernilla on 65.

Vuonna 1986 Bo Wiklund ryhtyi Örnsköldsvikissä, Ruotsissa ottamaan talteen MoDo Domsjön biotuotetehtaan ligniiniä ja toimittamaan kemikaaleja metsäteollisuudelle. Yhtiönsä nimeksi hän antoi Wibax Ab, joka tulee hänen nimiensä – Bo Axel Wiklund – alkukirjaimista.

Liiketoiminta laajeni, ja Wibax hankki säiliöterminaaleja varastointiin ja omaa säiliöautokalustoa kuljetuksia varten. Vuonna 1992 Wibaxin pääkonttori muutti Piitimeen (Piteå), jossa se on edelleen. Kasvun myötä myös emoyhtiön nimi muutettiin Wibax Group Ab:ksi. Yhtiö on edelleen Wiklundin perheen omistuksessa, ja toimitusjohtajana on yksi Bo Wiklundin pojista, Jonas Wiklund.

Suomessa Wibax on toiminut noin kymmenen vuoden ajan. Merkittävä toiminnan laajeneminen tapahtui vuonna 2020 Baltic Tankin oston myötä, jolloin myös Viro liittyi toiminta-alueeseen. Tänä vuonna tehtyjen järjestelyiden jälkeen Suomessa Wibax Finland Oy on maayhtiö. Sen alla Wibax Sales Oy hoitaa tuotteiden myyntiä ja Wibax Logistics Oy varastointia ja kuljetuksia. Samanlainen järjestely tehdään vastaisuudessa myös Ruotsissa.

Wibaxilla on Suomessa varastoterminaaleja yhdeksällä paikkakunnalla. Rauman terminaali on yksi suurimmista.

Tuote, varastointi ja kuljetus

Lähes koko olemassaolonsa ajan Wibax on käyttänyt ostettujen tiekuljetuspalveluiden lisäksi omia autoja kemikaalien kuljetuksiin. Viime keväänä yhtiö aloitti liikennöinnin myös Suomessa, kun valkeakoskelaiset, Juha, Jouni ja Veli Nikkilän omistamat JJ-Kuljetus Oy ja N-Logistics Oy siirtyivät Wibax Logistics Oy:n omistukseen. Kaupan myötä Wibaxin liikenteeseen siirtyi 15 ajoneuvoyhdistelmää. Ruotsissa autoja on 50, joten kokonaismäärä kasvoi 65:een.

”Voimme tarjota asiakkaallemme sekä tuotteet että niiden varastoinnin ja kuljetuksen kokonaan omilla resursseillamme”, kiteyttää Wibax Finland Oy:n toimitusjohtaja Tero Väyrynen.

”Wibaxin tarjoama tuotteen, varastoinnin ja kuljetuksen kokonaisuus on alallaan ainutlaatuinen Suomessa. Asiakas saa meiltä tuotteen ja logistiikan sisältävän kokonaisuuden, tai pelkän logistiikkaratkaisun sen mukaan, mikä tarve on”, sanoo marraskuun alussa Wibax Logistics Oy:n toimitusjohtajana aloittanut Olli Paasio.

Suomessa on pitkään ollut yleistä, että teollisuus ja kauppa ulkoistavat logistiikan, ja toimitusketjussa alihankintaketjut voivat olla pitkiäkin. Wibax lähestyy asiaa toisella tavalla. Se tarjoaa tuotteita niin, että koko toimitusketju on omissa käsissä.

Juha Nikkilä (vas.) on Wibax Logisticsin kuljetuspäällikkö ja vastaa pitkälti autokuljetuksista. Olli Paasio (oik.) aloitti marraskuussa Wibax Logistics Oy:n toimitusjohtajana. Tero Väyrynen (kesk.) vastaa Wibaxin toiminnoista Suomessa Wibax Finland Oy:n toimitusjohtajana

”Haluamme varmistaa, että tuoteosaaminen ja palvelun taso on huipussaan, ja se onnistuu parhaiten, kun oma henkilöstömme hoitaa toimitukset alusta loppuun saakka”, sanoo Väyrynen.

Ammattitaitoisia ja sitoutuneita kuljettajia tarvitaan

Wibax Logisticsin maantiekuljetusliiketoiminta Suomessa tullaan rakentamaan JJ-Kuljetuksessa luodulle, korkeatasoisesta ammattitaidosta ja ensiluokkaisesta palvelusta tunnetulle vankalle perustalle.

”Toimintaympäristömme on vaativa, joten kuljettajilta edellytetään tasokasta ja laajaa osaamista, sekä hyvää palveluasennetta. Koulutuksella varmistamme, että kuljettajien osaaminen säilyy korkeatasoisena”, sanoo Juha Nikkilä, joka yrityskaupan myötä siirtyi huhtikuun alussa Wibax Logisticsin kuljetuspäälliköksi.

Sekä Nikkilä, Väyrynen että Paasio ovat huolissaan osaavien ja sitoutuneitten kuljettajien saatavuudesta. Omien autojen määrää on tarkoitus kasvattaa, joten kuljettajia tarvitaan jatkossakin.

”JJ-Kuljetus on kuljettajien keskuudessa tunnettu hyvämaineisena työnantajana. Vaikka omistaja onkin vaihtunut, jatkamme samalla tiellä. Uskon jatkossakin pärjäävämme kilpailussa osaavista kuljettajista, sillä meillä on tarjota asianmukaisen palkan lisäksi hyvä työilmapiiri ja moderni kalusto”, Nikkilä sanoo.

”Metsäteollisuus investoi voimakkaasti, samoin akkuteollisuus on kovassa kasvussa. Se tarkoittaa, että teollisuuden nestemäisten kemikaalien käyttö kasvaa. Se luo meille mahdollisuuden hallittuun kasvuun. Samalla kasvatamme myös vähitellen omien autojen määrää”, Tero Väyrynen sanoo.

Sähkö tulevaisuuden käyttövoimana

Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Wibax Group on valinnut sähkön tulevaisuuden käyttövoimaksi. Ruotsissa yhtiö otti viime talvena käyttöön ensimmäisen täyssähköisen puoliperävaunun vetoautonsa. Kokemukset autosta ovat olleet odotettuakin paremmat, ja etenkin kuljettajat ovat olleet ihastuneita autoon.

Ruotsissa Wibax on noin vuoden ajan testannut täyssähköisen vetoauton soveltuvuutta säiliökuljetuksiin. Kokemukset ovat olleet odotuksia parempia, ja sähköautoja on tarkoitus hankkia lisää, myös Suomeen.

”Konsernitasolla sähkökuorma-autoja otetaan enemmänkin käyttöön, ja sellainen on tulossa Suomeenkin. Meillä on asiasta jo konkreettisia suunnitelmia”, Väyrynen kertoo paljastamatta kuitenkaan enempää esimerkiksi aikataulusta: ”Todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin.”Lue seuraavaksi