Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Trucks lanseeraa kattavan sähkökuorma-autojen malliston Euroopassa vuonna 2021

Volvo Trucks Electric Range

Ensi vuonna eurooppalaiset kuljetusyritykset voivat tilata täysin sähkökäyttöisiä versioita Volvon raskaista kuorma-autoista. Tämä tarkoittaa, että Volvo Trucks myy kattavaa raskaiden sähkökuorma-autojen mallistoa Euroopassa vuodesta 2021 alkaen. Volvo Trucksin valtava sähköistämishanke on merkittävä askel kohti fossiilittomia kuljetuksia. Suomessa tavoitteena on toimittaa ensimmäiset sähköiset asiakasautot vuoden 2021 aikana jakeluautosegmentissä. 

Volvo Trucks ajaa tällä hetkellä testejä raskailla Volvo FH-, Volvo FM- ja Volvo FMX -sähkökuorma-autoilla, joita käytetään aluekuljetuksissa ja kaupunkien rakennustyömaiden maansiirtotehtävissä Euroopassa. Näiden kuorma-autojen bruttoyhdistelmäpaino on enintään 44 tonnia. Toimintasäde voi akuista riippuen olla jopa 300 km. Uuden malliston myynti alkaa ensi vuonna ja sarjatuotanto vuonna 2022. Tämä tarkoittaa, että Volvo Trucksin valikoimaan Euroopassa kuuluu vuodesta 2021 alkaen kattava sähkökuorma-autojen mallisto jakelu-, jätehuolto- ja aluekuljetuksiin sekä kaupunkirakennustyömaiden maansiirtotehtäviin.

”Lisäämällä raskaiden sähkökuorma-autojen määrää nopeaan tahtiin haluamme auttaa asiakkaitamme ja kuljetusten ostajia täyttämään kunnianhimoiset kestävyystavoitteensa. Meillä on vahva halu viedä kuljetusalaa jatkossakin kohti kestävää tulevaisuutta”, kertoo Volvo Trucksin toimitusjohtaja Roger Alm.

Volvo Trucks aloitti Volvo FL Electric- ja Volvo FE Electric -kuorma-autojen valmistuksen vuonna 2019. Nämä sähkökuorma-autot on tarkoitettu kaupunkijakelu- ja jätehuoltotehtäviin pääosin Euroopassa. Pohjois-Amerikassa aluekuljetuksiin tarkoitetun Volvo VNR Electric ‑kuorma-auton myynti alkaa 3.12.2020.

Volvo FE Electric

Asteittainen siirtyminen fossiilittomiin vaihtoehtoihin

Vaativiin ja raskaisiin kaukokuljetuksiin tarkoitetut sähköajoneuvot lanseerataan tällä vuosikymmenellä. Ne ovat akku- ja polttokennotoimisia sähkökuorma-autoja, joiden toimintasäde on pidempi. Volvo Trucks pyrkii käynnistämään vetypolttokennoja hyödyntävien sähkökuorma-autojen myynnin tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Yhtiön tavoitteena on, että koko mallisto on fossiiliton vuoteen 2040 mennessä.

Roger Alm
Roger Alm

”Liikenteen ilmastovaikutusten vähentämiseksi meidän on siirryttävä nopeasti fossiilisista polttoaineista vaihtoehtoisiin polttoaineisiin, kuten sähköön. Muutoksen edellytykset ja muutosvauhti vaihtelevat kuitenkin merkittävästi eri kuljetusyritysten ja markkina-alueiden välillä. Tähän vaikuttavat monet eri muuttujat, kuten taloudelliset kannustimet, latausinfrastruktuuri ja kuljetustehtävien tyyppi”, Roger Alm toteaa.

Useimmat kuljetusyritykset siirtyvätkin sähkön käyttöön vaiheittain. Käytännössä monella kuljetusyrityksellä on siirtymäkauden aikana kalustossaan eri polttoaineita käyttäviä kuorma-autoja.

”Alustamme on suunniteltu niin, että se on riippumaton voimansiirtolinjasta. Asiakkaat voivat ostaa useita samanmallisia Volvo kuorma-autoja, joiden ainoa ero on voimanlähde – osa voi toimia sähköllä ja osa kaasulla tai dieselillä. Tuoteominaisuuksien, kuten kuljettajan ympäristön, luotettavuuden ja turvallisuuden, osalta kaikki ajoneuvomme täyttävät samat korkeat vaatimukset. On tärkeää, että kuljettajat kokevat kuorma-autot tutuiksi ja voivat käyttää niitä turvallisesti ja tehokkaasti polttoaineeseen katsomatta”, Roger Alm toteaa.

Volvo Trucks katsoo, että siirtyminen kestävämpiin kuljetuksiin on tehtävä niin sujuvaksi kuin mahdollista kuljetusyrityksille, jotta yritykset voivat ryhtyä sopeutumaan muutokseen. Ratkaisujen on oltava fossiilittomia, ja niiden on annettava kuljetusyrityksille valmiudet toimia riittävän kannattavasti ja tuottavasti.

Electric tridem
Volvo testaa jo nyt myös raskaampia täyssähköisiä autoja. Keskustojen rakennustyömaille voisi sopia tridem-alustainen maansiirtoauto.

”Ensisijainen tehtävämme on helpottaa siirtymistä sähköajoneuvoihin. Tämä toteutetaan kokonaisvaltaisilla ratkaisuilla, joihin sisältyy reittisuunnittelu, oikein eritellyt ajoneuvot, latauslaitteisto, rahoitus ja palvelut. Me ja maailmanlaajuinen jälleenmyyjä- ja huoltokorjaamoverkostomme pystymme turvaamaan asiakkaiden toiminnan pitkällä aikavälillä, ja tämän merkitys korostuu jatkossa entisestään”, Roger Alm päättää.

Lue seuraavaksi