Uutiset

Kuljetuskalusto

Virénin Iveco Stralis X-Way

Myrskyläläisestä Matti Virénistä voi hyvällä syyllä sanoa, että hän on nuoren polven maarakennus- ja kuljetusyrittäjä. Vaikka yrittäjällä itsellään on ikää vasta hieman yli 30 vuotta, ajoittuu hänen omistamansa ja johtamansa yhtiön syntyhetket yli 90 vuoden taakse.

Virén-Yhtiöt Oy:n uusin kasettiyhdistelmä on 76-tonninen. Vetoauto on 570-hevosvoimainen Iveco Stralis X-Way. Jyki-Group on vastannut päällirakenteista ja perävaunusta.

Kun puhutaan Myrskylästä ja Virénistä, valtaosalle suomalaisista tulee mieleen nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén, joka kesällä täytti 70 vuotta. Lasse liittyy vahvasti tähänkin tarinaan, sillä hän on Virén-Yhtiöt Oy:n aikaisempi omistaja, ja käy vielä eläkepäivilläänkin tarpeen mukaan auttamassa yrityksen töissä.

Kuljetuksia ja maarakennusta

”Vielä isä auttelee, kun on tarvetta. Saattavat äidin kanssa viedä auton Lahteen huoltoon kauppareissullaan tai jotakin muuta vastaavaa”, sanoo Matti Virén, Virén-Yhtiöiden toimitusjohtaja.

Tällä vuosikymmenellä Virén-Yhtiöiden toimiala on laajentunut voimakkaasti myös maarakennukseen, ja Matti Virén on yrityksessä neljännen polven yrittäjä. Hän harmittelee, että yrittäjänä ja kahden lapsen isänä ei tahdo enää juoksulenkille ehtiä kovin usein. Aiemmin hän on kilpaillut keskipitkillä matkoilla menestyksekkäästi kansallisella tasolla.

Virénin suvussa on autoiltu jo vuodesta 1928, ja Matti Virén edustaa neljättä autoilijasukupolvea. Hän tuli mukaan perheyhtiön osakkaaksi vuonna 2011, ja kokonaan hän on omistanut yrityksen viime vuodesta saakka. Vuosien saatossa on erimerkkisten autojen kyydissä kulkenut yhtä ja toista.

”Vuosituhannen vaihteessa oli hetki, ettei yhtiössä ollut toimintaa. Setäni Nisse lopetti autoilun, ja isäni oli kansanedustajana siinä vaiheessa. Yhtiö oli kuitenkin koko ajan olemassa, ja kun kansanedustajan pesti päättyi, isä osti taas kuorma-auton vuonna 2007”, Matti Virén kertaa. Vähitellen toiminta on laajentunut käsittämään myös maarakennuspalvelut, ja tällä hetkellä kalusto käsittää kolmen kasettiyhdistelmän lisäksi viisi kaivukonetta, kolme pyöräkuormaajaa sekä traktorin. Työntekijöitä on hieman tilanteesta riippuen 10–15.

76 tonnin Stralis X-Way

Kasettiyhdistelmistä uusimman vetoauto on vajaan vuoden ikäinen, 570-hevosvoimainen Iveco Stralis X-Way. Viisiakselinen auto on paraabelijousitettu lukuun ottamatta viidettä akselia, joka on ilmajousitettu ja nostettava. Lava on Pajakulma Oy:n valmistama Jorpe, aivan kuten Jyki-kasettiperävaunussakin. Alkujaan auto on ollut Ivecon esittelyauto. Suomalaisiin olosuhteisiin Stralis X-Way on sopiva kasettiyhdistelmän vetoauto, sillä siinä on riittävät maasto-ominaisuudet, ja moottorivalikoimaan kuuluu Trakkerista poiketen myös 570-hevosvoimainen versio.

”Vuosien saatossa on ollut eri automerkkejä, ja tälläkin hetkellä ajetaan kahdella merkillä. Ivecoja on ollut kuitenkin toistakymmentä vuotta, eikä ole mitään syytä miksi ei niitä vastaisuudessakin hankittaisi”, Matti Virén sanoo. Hänen mielestään kaikki uudet autot ovat hyviä, kunhan ne eritellään oikein käyttötehtäväänsä. ”Loppujen lopuksi, jos autoissa on jotakin ongelmia ilmennyt, ovat ne ainakin meillä yleensä liittyneet jollain tapaa päällirakenteeseen tai sen asennukseen, vain harvoin itse autoon.”

Virénin kuljettajalla, Timo Korvella, on jo vuosien kokemus Ivecoista, ja Stralis X-Way:stä on vain hyvää sanottavaa.

Myös uuden Ivecon kuljettaja, Timo Korpi, on kaikin puolin tyytyväinen ajokkiinsa. Muun muassa ohjaamon runsas, kuljettajan arkea helpottava ja viihtyisyyttä lisäävä varustelu saa häneltä kiitosta.

Kokonaistalous ratkaisee

Virénillä Ivecot on todettu kokonaistaloudellisiksi tuotantovälineiksi. Tärkeänä osatekijänä elinkaarikustannuksissa ovat huolto- ja korjauspalvelut, joissa Virén-Yhtiöt tukeutuu Lahdessa sijaitsevan Iveco-merkkihuollon eli Huoltopalvelu Viitanen Ky:n palveluihin. Matti Virén antaa tunnustusta Viitasen palvelulle. ”Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna siellä palvelu pelaa”, hän sanoo lopuksi.

Virénin yhdistelmien mustaa, valkoista ja vihreää väriä yhdistävä ulkoasu on selkeän raikas ja sopivasti erottuva.

Lue lisää: Iveco Stralis X-Way maansiirtoon

Lue seuraavaksi