Uutiset

Kuljetuskalusto

VAK Oy:n uusi keksintö – V slider ei sääoloista piittaa

”Perinteisessä B –trailer ratkaisussa etuosan runko ja takapään teli ovat tehty kahdesta eri kappaleesta. Kuormatilaa liikutetaan taakse autolla työntämällä, telin ollessa lukittu. B –junan ongelmat alkavat, kun on huonot keliolosuhteet ja liukasta. Silloin koko homma teli mukaan lukien liukuu mukana, eikä kuormatilan siirto taakse onnistu. Ja samaan ongelmaan törmätään, kun kuormatila on siirrettävä takaisin eteen. Leikillisesti sanoen runko pitää liukkaalla ankkuroida kiinni männyn runkoon siirron onnistumiseksi”, valottaa Virtanen aluksi keksintönsä taustaa.

”Juuri tämä sääongelma korostui asiakkailta kysyttäessä. Halusimme kehittää kaikissa sääolosuhteissa toimivan mallin. Siten vakuutuimme siitä, että kuormatilan pitää Lassin alkuperäisen ajatuksen mukaan liikkua rungon päällä ja liukutelin idea hylättiin”, täydentää Jarmo Laine.

V sliderin rungon takaosassa on siis kolmiosainen teleskooppisylinteri eli tavallaan kolme kappaletta kaksitoimisia sylintereitä. Vaunussa on vasemmalla puolella oma koteloitu hallintajärjestelmä akkuineen ja sähköhydraulisine voimayksikköineen. Eli kuormatilan siirto onnistuu aivan ominaan ilman vetoautoa. Kuljettaja siirtää kuormatilaa voimayksikön vieressä sijaitsevan kääntövivun avulla.

”Akut lataantuvat parkkijärjestelmän avulla ja myös lisälatausmahdollisuus verkkovirrasta on olemassa”, kertovat Virtanen ja Laine.

”Etuasennossa kori makaa nailonien päällä ja taakse työnnettäessä kuormatila tukeutuu rulliin. Näin se ei pääse likaantumaan ja toimii kaikilla keleillä. Perinteisessä liukutelisysteemissä lika kertyy runkoon ja menee kahden raudan väliin. Nailon ei myöskään koskaan jäädy, sillä se on niin liukasta, että edes jää ei siihen tartu”, listaa Virtanen edelleen keksinnön etuja.

”Jalat etuosassa ovat ns. konttijalat. Tällä vältetään etupainoisuus ja vaunun nouseminen pystyyn. Puoliperävaunun jaloilla näin saattaisi käydä. Jaloissa on vielä nivelöidyt, normaalia isommat tallat. Näin jalat eivät painu kuumaankaan asvalttiin ja tuenta onnistuu hieman vinollakin alustalla.”

Takimmainen ohjaa

V sliderin kuormatila lukittuu kuudella kartiotapilla etuasentoon ja sylinteri estää taaksepäin liikkumisen ajon aikana. Lukitus on tavallaan automaattinen kun kuormatila on siirrettynä eteen.

V slider –puoliperävaunussa on siis kiinteä, yksiosainen runko. Jo vaunua käyttäneet kuljettajat ovat Virtasen ja Laineen mukaan kertoneet trailerin perässä seuraavan vakaasti.

”Kuljettajat ovat kiittäneet paitsi parantuneita ajo-ominaisuuksia myös lisääntynyttä ketteryyttä. Tämä johtuu siitä, että V sliderin takimmainen akseli on ohjaava. Takimmainen perävaunu seuraa näin etummaisen puoliperävaunun telin jälkiä oikaisematta”, valistaa Laine.

Vaunun rakenne sallii myös varsin pienellä työllä kuormatilan vaihdon toisenlaiseksi. Esimerkiksi verhokapelli voidaan vaihtaa vaikka umpinaiseen koriin, jos eri vuodenajat tai siirrettävä materiaali niin vaativat. Kuorman sidontaa varten reunalistoihin voidaan kiinnittää vakioliinat pulttikiinnityksellä. 100 millimetrin jaolla olevat kiinnitysreiät sallivat standardiliinojen koukkukiinnityksen kuorman mukaan.

Kaksiakselinen V slider painaa 6950 ja kolmiakselinen versio 700 kiloa enemmän eli 7250 kiloa.

”Irtoperävedossa näemme tälle tuotteelle tulevaisuudessa markkinoita. Järjestelmä sallii myös takimmaisesta vaunusta lastin purkamisen etummaiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli yhdistelmällä ei pääse perille, voi takimmaisen puoliperävaunun jättää odottamaan. V sliderin tyhjennyttyä voi sitten käydä ottamassa uuden lastin takimmaisesta vaunusta”, toteaa Virtanen.

Markkinoita V sliderille olisi heti myös Saksassa, mikäli laki jatkossa sallii tällaisen yhdistelmän käytön.

DHL kuljettaa

VAK Oy on toimittanut ensimmäisiä V slider –puoliperävaunuja jo asiakkaille. DSV/Thermoline on käyttänyt V slider –puoliperävaunua jo nelisen kuukautta. DHL:n kanssa tehty kauppa käsittää yhteensä 40 vaunua ja toimituksia tehdään kahden vaunun viikkovauhdilla. Syyskuussa tänä vuonna kaikkien pitäisi jo olla käytössä.

36 kappaletta DHL:n vaunuista on varustettu kuten kuvissa ja neljään rakennetaan sivuavattava kori. Kuljettaja, lahtelainen Rami Laaksonen saapui kesäkuun alussa noutamaan yhtä uutta puoliperävaunua tehtaalta.

”Tämä kääntyy paljon B –junaa ketterämmin ja on selkeätoiminen. Ei tarvitse purkupaikalla jännittää, menevätkö akselit kasaan vai eivät. Liukutelien kanssa on vuosia tapeltu talvisin. Koko homma menee taaksepäin, kun telin alla ei ole pitoa. Lastauslaituria vastenkaan ei voi työntää takavaloja rikkomatta. Tämä suurin ongelma on tällä ratkaisulla poistettu”, kehaisee Laaksonen.

”Ja B –junassa kelkan pitää vielä olla väljä liukuakseen kunnolla. Tämä huonontaa ajo-ominaisuuksia selvästi. Ja vielä yksi etu on, että vetopöydälle ei tässä pääse kerääntymään talvella lunta. Paksu runkopalkki on edessä. Saattaa olla että tässä vetopöydän lukitus toimii pakkasillakin ilman lämmitystä”, lopettaa yli 15 vuotta rekkahommia tehnyt Laaksonen.

Internet:

www.vakoy.fi

Lue seuraavaksi