Uutiset

Kuljetuskalusto

Vähälä Yhtiöille Ivecon LNG-kalustoa

Logistiikkakonserni Vähälä Yhtiöt ottaa käyttöönsä ensimmäisenä Suomessa Ivecon raskaan kolmiakselisen, puhtaasti nesteytetyllä maakaasulla (LNG) toimivan puoliperävaunun vetoauton. Kahdeksanakselinen, 62 tonnin LNG-puoliperävaunuyhdistelmä liikennöi Jyväskylän ja Helsingin välisessä runkoliikenteessä. Dieselkäyttöiseen ajoneuvoon verrattuna se tuottaa 50 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä (CO₂) vuodessa. Samaan aikaan Vähälä Yhtiöt ottaa testikäyttöön, ensimmäisenä Pohjoismaissa, sähkökäyttöisen ja päästövapaan The New Cool -thermoperävaunun. Perävaunun kylmäkoneessa ei ole perinteistä dieselmoottoria, vaan puhtaasti sähkökäyttöinen kone ottaa voimansa liike- ja jarrutusenergian kautta. Tästä syystä uuden ajan kylmäteknisen ratkaisun käytöstä ei muodostu ympäristöön CO₂- ja partikkelipäästöjä. Lisäksi se on poikkeuksellisen hiljainen.

Vähälä Yhtiöt päätti investoida ympäristöystävällisempään kalustoon, koska yhtiö etsii aktiivisesti ratkaisuja maantieliikenteen päästöjen vähentämiseksi ja haluaa tarjota asiakkailleen ympäristöystävällisiä ja kustannustehokkaita logistiikkaratkaisuja. Yhtiössä uskotaan vahvasti kestävään kehitykseen.
”Vastuullisuus on meille tärkein liiketoimintaa ohjaava arvo ja olennainen osa liiketoimintaa myös monelle asiakkaallemme. Haluamme tarjota heille mahdollisuuden vähäpäästöiseen logistiikkaan”, toteaa Vähälä Yhtiöiden toimitusjohtaja Ville Vähälä.
Vaihtoehtoista polttoainetta käyttäväksi ajoneuvoksi Vähälässä valittiin Ivecon Stralis NP 460 6×2, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Se käyttää sataprosenttisesti nesteytettyä maakaasua ja tulee vetoautoksi yhtiön viisiakseliselle, lähes 20-metriselle HCT (High Capacity Transport) -puoliperävaunulle. Kokonaispainoa yhdistelmällä on 62 tonnia ja pituutta 23 metriä. Yhdistelmä liikennöi päivittäin Jyväskylän ja Helsingin välisessä runkoliikenteessä noin 230 000 kilometrin vuosittaisella ajomäärällä.
”Meillä on tilastotietoa tältä väliltä pitkältä ajalta dieselkäyttöisellä kalustolla. Lähdemme mielenkiinnolla tutkimaan, miten LNG-käyttöinen raskas ajoneuvo suoriutuu tällä kovasuoritteisella välillä. Arvioimme, että dieseliin verrattuna se tuottaa vuosittain 50 tonnia vähemmän CO₂-päästöjä”, kertoo Vähälän hankintapäällikkö Ari Karjalainen.

 Iveco on toimittanut Vähälä yhtiöille hiljattain myös 3 kpl diesel Iveco Eurocargo 150E25/P jakoautoja.

 

Vähälä Yhtiöt

on logistiikka-alan edelläkävijä Suomessa. Vuonna 1937 perustetusta yhden miehen kuljetusliikkeestä on kasvanut täyden pal-
velun logistiikkakonserni, jolla on
DB Schenkerin partnerina maailmanlaajuinen verkosto. Vähälä tuottaa asiakkailleen tehok-
kaimmat logistiikkaratkaisut. Vastuullisuus on Vähälässä kunnia-asia: yhtiö noudattaa kaikessa toiminnassaan lakeja ja asetuk-
sia sekä pitää kiinni lupauksistaan. Vähälä Yhtiöiden liikevaihto vuonna 2017 oli noin 50 miljoonaa euroa. Sen palveluksessa
on 340 logistiikan ammattilaista. Perinteikkään perheyhtiön johdossa on kolmas sukupolvi. 

 

Markkinoiden laajin maakaasumallisto
25 vuoden jatkuvan kehitystyön ansiosta Iveco Natural Power -hyötyautomallisto hyödyntää tehokkaasti maakaasun ympäristöetuja. Maakaasu on turvallinen ja merkittäviä ympäristöhyötyjä tarjoava polttoainevaihtoehto polttomoottoreille. Se parantaa paikallista ilmanlaatua ja tuottaa huomattavasti vähemmän ilmansaasteita (-70 % NOx, -99 % PM, -90 % NMHC vertaa EURO 6 -rajoihin) ja hidastaa ilmaston lämpenemistä pienempien CO₂-päästöjen ansiosta (n. -15 % vertaa dieseliin, jopa -95 %, kun kyseessä on biometaani). Maakaasumoottoriteknologia mahdollistaa myös merkittävän melusaasteen vähentämisen taajamissa ja kaupungeissa. Tämän vuoksi Euroopan viranomaiset tukevat maakaasun jakeluverkoston nopeaa kehittämistä vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on vähentää CNG-asemien välinen etäisyys 150 kilometriin ja LNG-asemien etäisyys 400 kilometriin.

Iveco Stralis AS440S46NP -puoliperävaunun vetoauto on ensimmäinen pitkän matkan kuljetuksiin suunniteltu kaasukuorma-auto. Se on varustettu uusimman sukupolven 460-hevosvoimaisella Cursor 13 NP -moottorilla, joka kehitettiin takaamaan tarvittava voima kaikkein vaativimpia tehtäviä varten. Uutta on myös automaattinen 12-nopeuksinen Hi-Tronix-vaihteisto, joka parantaa entisestään ajomukavuutta ja suorituskykyä entiseen 400-hevosvoimaiseen (294 kW) CNG/LNG moottorivaihtoehtoon nähden ja tuo mukanaan uusia toimintoja, kuten GPS-pohjaisen, ennakoivan vakionopeudensäätimen, HI-Cruisen. Parhaimmillaan jopa 1 600 kilometriin yltävä toimintasäde mahdollistaa teoreettisen matkan Suomen halki ilman tankkausta.

Uusi Stralis NP on yhtä hyvä kuin diesel-vastineensa niin suorituskyvyn, hyötykuorman kuin monipuolisuudenkin suhteen ja sen TCO-kustannukset (total cost of ownership) ovat samat tai jopa matalammat. Uudessa Stralis NP 460:ssä käytetään Ivecon kehittyneimpiä polttoaineteknologioita ja siinä on ainutlaatuisen mukava Hi-Way-ohjaamo, joka on suunniteltu pitkän matkan tehtäviin.  

 

 

Lue seuraavaksi