Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi eurooppalainen Fuso Canter TF esittäytyy – Daimlerin vaikutus kasvaa

Kattavan malliston Suomen painopiste tulee veroteknisistä syistä olemaan 7,5 tonnin painoluokan Cantereissa ja myynti pääsee vauhtiin jo loppuvuonna 2011. Malliston hinnoittelussa tullaan olemaan erittäin maltillisia ja merkittävää hinnan nousua edeltäjämallistoon verrattuna ei ole. Samalla kuitenkin varustelutaso on kehittynyt ja vakiovarusteiden määrä kasvanut. Automaattisella Duonic-vaihteistolla varustetun 7,5 tonnin Fuso Canter -alustan hinnaksi tulee 52 800 euroa sisältäen arvonlisäveron. Takuu säilyy entisellään eli kolmessa vuodessa tai 100 000 kilometrissä.

Mallistossa jokaiselle jotain

Fuso Canterin uusi kahdeksas sukupolvi lähtee liikkeelle laajalla mallistolla. Valittavana on kolme Euro 5 -luokan nelisylinteristä moottorivaihtoehtoa eli teholuokat 96 kW (130 hv), 110 kW (150 hv) ja 129 kW (175 hv). Painoluokkia löytyy kolme: 3,5-tonninen kevyt malli, uusi kuuden tonnin ja 7,5 tonnin versio. Kevyimmässä painoluokassa ohjaamon saa joko 1,695 metriä leveänä Standard-mallina tai 1,995 metrin Comfort-versiona.

Kuusitonniset toimitetaan Standard-ohjaamolla ja isoimmassa luokassa käytetään aina leveämpää Comfort-ohjaamoa. Akseliväleissä ja kantavuuksissa tarjolla on jokaiseen tarpeeseen riittävä valikoima ja tämä osoittaakin hyvin Canterin olevan suunniteltu kovaan työkäyttöön ja usein hyvinkin räätälöitynä erikoistarpeeseen. Monien asiakkaiden toivomuksesta Canterin saa myös seitsemän henkilön Doppelina. Canterin nelivetomalli oli myös Ludwigsburgissa jo esillä ja myyntiin se saapuu helmikuussa 2012. Canter on saatavana viisivaihteisena manuaalina tai Duonic-automaattivaihteistolla varustettuna.

Duonic-kaksoiskytkin tarjoaa taloudellisuutta ja sulavuutta

Täysautomaattinen Duonic-kaksoiskytkin on yksi merkittävistä uusista teknologisista uudistuksista Canterissa. Huoltovapaa kaksoiskytkinteknologia on ensimmäinen kuorma-autoluokassa ja se takaa vähäisemmän polttoaineen kulutuksen sekä tekee kuljettajan tehtävästä miellyttävämpää ja vähemmän rasittavaa. Duonic-kytkin perustuu mekaaniseen kuusiportaiseen manuaaliseen vaihteistoon, jossa on kaksi märkäkytkintä ja elektroninen valvontajärjestelmä. Kytkin numero yksi käyttää vaihteita yksi, kolme ja viisi ja kakkoskytkin puolestaan vaihteita kaksi, neljä ja kuusi. Tämän ansiosta tässä älykkäässä järjestelmässä seuraava vaihde on jo valmiina ja tämä takaa nopean ja sulavan vaihteen vaihtamisen.

Joystick-mallisella vaihteenvalitsimella voi halutessaan siirtyä helposti myös manuaalivaihtamiseen. Polttoainetaloudellisuuden kannalta tällä ei juuri ole merkitystä, sillä kuljettaja pystyy Duonic-järjestelmällä pysymään samoissa kulutuslukemissa kuin manuaalilla ja ajotavan sisäistettyään kulutuksen saa jopa laskemaan useita prosentteja.

Lisäksi uudessa Canterissa on tarjolla Eco-järjestelmä, jonka ajoautomatiikka hoitaa vaihtamisen taloudellisimmassa kohtaa ja tämä tarjoaa vielä kahdeksan prosentin kulutuksen säästön. Eco-järjestelmä toimii normaalikäytössä ja ainoastaan erittäin mäkisissä maastoissa sitä ei suositella käytettäväksi. Lisätaloudellisuutta antaa myös nykyaikainen start/stop-järjestelmä, joka sammuttaa moottorin liikennevaloissa ja kaasua painettaessa käynnistää sen sulavasti. Isoimman moottorivaihtoehdon eli 129 kW:n koneen saa myös raskaasta kalustosta tutulla SCR-teknologialla varustettuna eli siinä käytetään AdBlue-urealiuosta lisäaineena. AdBlue-säiliön koko on 12 litraa ja se riittää jopa 8 000 kilometrin matkalle. Menetelmä antaa lisätehoa ja alentaa kulutusta.

Pikkuluokkaan erillisjousitus, isoimpiin ESP

Uusien moottorien lisäksi ajomukavuuteen ja turvallisuuteen on uudessa Canterissa lisätty huomiota. 3,5 tonnin mallin etuakseli on erillisjousitettu kierrejousin, mikä lisää ajon pehmeyttä huomattavasti. Kaikki Fuso Canterit on varustettu levyjarruilla kummallakin akselilla ja uutuutena on sähköinen jarrujärjestelmä. Suomeen tuotaviin malleihin kuuluu vakiona myös ESP-ajovakausjärjestelmä, johon sisältyy luistonesto, hydraulinen jarruassistentti ja jarrutehostin sekä vääntöä liukkaalla alustalla laskeva moottoriohjausjärjestelmä.

Turvallisuutta lisäävät myös kuljettajan ja matkustajan turvatyynyt, joista kuljettajan airbag on Suomeen tulevissa autoissa vakiona. Mäkisissä maastoissa myös moottorijarrutusjärjestelmä antaa lisäturvallisuutta ja lisää tekniikan kestävyyttä.

Uudistettu ohjaamo lisää mukavuutta ja käytännöllisyyttä

Canterin ohjaamoa on uudistettu merkittävästi ja huomio on kiinnitetty toimivuuteen kovassa käytännön työssä. Säilytyslokeroita on entistä enemmän ja tärkeille papereille löytyy omat säilytyspaikkansa. Mukitelineitä on riittävästi, esimerkiksi puhelimelle löytyy oma lokero ja hansikaslokero on kunnon kokoinen ja lukittava. Ohjaamon läpikulku on nyt entistä helpompaa ja keski-istuinta käyttävällä on myös riittävästi jalkatilaa. Istuimet ovat jämerät ja säätövaraa löytyy isoillekin kuljettajille. Myös ratin korkeussäädöt ovat toimivat ja miellyttävä ajoasento löytyy helposti.

Ohjauslaitteet ovat loogisesti sijoitettu ja niiden käyttöön ei ohjekirjaa juurikaan tarvitse. Kaikki on näin suomalaisittain katsoen oikealla paikalla. Mittaristo on selkeä ja se kertoo esimerkiksi käytettävän vaihteen ja näyttää taloudellisimman kierrosalueen. Kuljettajan työmukavuuteen panostamisesta kertoo myös ilmastoinnin korkea taso. Suomen malleissa vakiona tuleva automaattinen ilmastointi on riittävän tehokas ja doppelimalleissa takaosaan tulevat omat säätömahdollisuudet.

Ulkonäössä suvun piirteitä

Canterin ulkonäössä on havaittavissa selviä vaikutteita Daimler-tuoteperheestä, sillä esimerkiksi keulan jäähdyttimen säleikön V-muotoilu on tuttua isommista talon autoista. Muutenkin auton linjat kertovat jämäkkyydestä ja vahvuudesta. Ohjaamon värivalikoima on varmasti tarpeeksi kattava, sillä värivaihtoehtoja löytyy komeat 87 kappaletta. Valojen koko ja teho riittävät Suomen pimeyteen ja sumuvalot tulevat vakiona kaikkiin malleihin. Aerodynamiikkaa on kehitetty entisestään ja näin tältäkin osin kehitetty taloudellisuutta.

Kantavuudet ennätystasolle

Ammattikäytössä kantavuuksilla on tietenkin erittäin tärkeä merkitys. Rungon ja akselistojen kehitystyöllä Cantereissa on saavutettu erittäin korkeat arvot. Kantavuus on kasvanut 3,5-tonnisissa 85 kiloa ja 7,5-tonnisissa 95 kiloa. Cantereissa on kokoluokkansa parhaat kantavuudet ja esimerkiksi 7,5 tonnin mallissa se voi akselivälistä riippuen olla jopa yli 5 000 kiloa.

Akselivälin voi valita kuudesta eri kokoluokasta aina 2 500 millistä erikoispitkään 4 750 akseliväliin saakka. Tämä mahdollistaa jopa seitsemän metrin korin käyttämisen. Uusi runko on myös entistä jopa 20 kiloa kevyempi rungon vakaudesta tinkimättä. Se on käsitelty kuulapuhaltamalla ja pinnoittamalla maksimaalisen ruosteensuojauksen saavuttamiseksi.

Rungon rei’itysmenetelmä helpottaa asennustöitä ja jäähdytysnestesäiliö on siirretty oikealle lokasuojan taakse näin mahdollistaen korin asentamisen lähemmäksi ohjaamoa. Lukittavien polttoainesäiliöiden kokovaihtoehdot ovat 70 tai 100 litraa ja isoimpaan luokkaan on joihinkin malleihin mahdollista asentaa molemmat.

Vanhat vahvuudet tallella

Canterin saa varustettua juuri sopivalla sähköjärjestelmällä Suomen olosuhteiden ja käyttötarpeensa mukaan, ja tämä mahdollistaa monipuolisten lisälaitteiden käytön. Tämän ja suuren kantavuuden ansiosta Canter sopii erinomaisesti esimerkiksi kylmäautoksi. Tarvittavat asennukset voi tilata jo hankintavaiheessa ja ne hoidetaan suoraan tehtaalla kuntoon.

Vaikka Canterissa on laitettu paljon uusiksi, on sen vanhoja, hyväksi ja toimiviksi havaittuja piirteitä säilytetty. Ketteryys on edelleen kokoonsa nähden huippuluokkaa, näkyvyys on kuljettajalle suurten ikkunoiden ansiosta loistava ja huoltotoimenpiteiden suorittaminen on säilytetty mahdollisimman helppona. Esimerkiksi ohjaamon kippaus on tehty erittäin helpoksi ja näin pääsy konehuoneeseen tapahtuu nopeasti. Laadusta kertoo myös huoltovälin kasvu 40 000 kilometriin.

Koeajo vastasi korkeita odotuksia

Fuson henkilökunnan tarjoaman kattavan esittelyn jälkeen oli mielenkiintoista suorittaa itse koeajo Ludwigsburgin läheisyydessä. Koeajoin sekä ketterän 3,5 tonnin 3C15-lavamallin että kunnon työjuhdan eli 7C18:n 7,5-tonnisen version umpikorilla varustettuna. 7C18 oli varustettu Duonic-automaatilla ja pienempi vertailun vuoksi manuaalina. Ensivaikutelma isompaan malliin noustessa on positiivinen. Auto tuntuu vankalta ja ovi sulkeutuu jämäkästi kuten sen kuuluukin. Istuimen ja ratin säädöt ovat helppoja löytää ja riittävän kokoiset sivupeilit saa nopeasti oikeaan kulmaan. Näkyvyys ohjaamosta on mainio ja kaikki hallintalaitteet tuntuvat olevan siellä mistä niitä ensiksi etsiikin.

Liikkeelle lähdettäessä Duonic-vaihteisto alkaa miellyttää jo lyhyen ajon jälkeen. Vaihdot sujuvat pehmeästi ja isoissakin nousuissa oikea pykälä löytyy nopeasti. Taloudellista Eco-järjestelmää testattaessa huomaa sen kyllä varmasti säästävän poltto­ainetta, mutta kieltämättä se tuli aika nopeasti kytkettyä pois sen eräänlaisen laiskuuden vuoksi. Luultavasti enemmän ajettaessa myös sen ominaisuuksia oppisi paremmin käyttämään hyväksi.

Jyrkissä alamäissä päälle kytketty moottorijarru hoitaa työnsä kuten kuuluukin ja luotto siihen löytyy helposti. Start/stop-järjestelmä aktivoituu moottorin lämmettyä ja sen ominaisuuksiin kuuluu, ettei se sammuta autoa liikennevaloissa suuntavilkun ollessa käytössä. Moottori on riittävän tehokas ja kokoonsa nähden ketterä Canter pyörii saksalaisten pikkukaupunkien kapeilla kujilla helposti.

Pienempään 3,5-tonniseen manuaalivaihteiseen siirryttäessä tuli mieleen vanha totuus äidistä ja tyttärestä. Toimittajien parissa vaihteistotapa jakoi mielipiteitä, mutta itselleni kyllä tuli nopeasti Duonicia ikävä, sillä sen helppouteen tottui nopeasti. Canterin vahvan Aasian markkina-alueen asiakkaiden toi­vomusten vuoksi manuaali on viisivaihteinen entisen kuuden sijaan. Tämä ratkaisu palvelee paremmin erittäin ruuhkaisessa liikenteessä ajavia. Ongelmaa ei tästäkään saa tehtyä, sillä hyvät välitykset takaavat kyllä viisipykäläisenkin sujuvan toiminnan. Pieni Canter on ketterä ja varsinkin sen kääntösäde on loistavan pieni. Tämä auto voisi soveltua erinomaisesti vaikka nosturilla varustettuna viherrakentajalle tai rakennus­yhtiölle.

Koeajot vahvistivat ennakkovaikutelman ja Canterin eri mallit osoittautuivat odotetusti kovan luokan työvälineiksi, jotka on suunniteltu ammattilaisten käyttöön. Loistavien kantavuuksien ansiosta Fuso Canter soveltuu moniin tehtäviin, joissa kilpailijoiden tarjonnalla tulee ongelmia.

Lue seuraavaksi