Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi ADR-imuauto Kokkolaan

Teollisuuden kunnossapitopalveluita tarjoavan kokkolalaisen Säiliö Ykköset Oy:n konearsenaali vahvistui lokakuun lopussa yhdellä imuautolla, kun se vastaanotti uuden ADR-normitkin täyttävän Disab Centurion P30 -tyhjiöimulaitteella varustetun Volvo-kuorma-auton. Laiteluovutuksen yhteydessä pidettiin myös käyttäjäkoulutus, jota tekemään oli Kokkolaan saapunut imulaitteen valmistajan, ruotsalaisen Disabin tehtaan edustaja.

Säiliö Ykkösten uusi Disab Centurion P30 ADR -tyhjiöimulaite Volvo FH540:n päälle asennettuna. Kokoonpano luovutettiin käyttöön lokakuun lopussa Kokkolassa.

Nyt luovutettu imuauto oli lajissaan toinen Suomeen tullut laitteisto. Ensimmäinen ADR-vaatimukset täyttävä tyhjiöimulaite toimitettiin Kittilään Hettula Oy:lle reilut vuosi sitten. Nyt lähes vastaavanlainen kokoonpano sai kodin Kokkolasta. Säiliö Ykkösillä on näin toistakymmentä pesu- ja imurilaitteistoilla varustettua kuorma-autoa tämän uuden yksikön myötä. Perusautona tässä uusimmassa on Volvo FH540 8×4/46. Siinä on tag-tridem, täysilmajousitus, manuaalivaihteisto sekä tilava Globetrotter-ohjaamo. Säiliö Ykkösten autot operoivat maanlaajuisesti, joten yöpymistarpeita tulee tien päällä aina silloin tällöin. Makuutilan lisäksi korkeassa Globetrotterissa on runsaasti säilytystilaa. Perusauton toimitti Kokkolan Wetteri Power Oy myyjänä Topi Myllykangas. Ensimmäistä kertaa ei oltu Topin kanssa autokaupoilla. Säiliöykkösten vetäjän, Pekka Makkosen, mukaan yhteistyö Wetterin kanssa on toiminut hyvin, ja se sai hänet päätymään Volvon alustan valintaan.
”Kaupat tästä imuautokokoonpanosta väännettiin jo lähes vuosi sitten Topin ja Disabia Suomessa edustavan MAP Oy:n kanssa”, sanoo Pekka Makkonen. Siitä prosessi eteni ensin asiakkaan erittelyn mukaisen perusauton valmistuksen kautta imulaitteiston asennukseen. Etelä-Ruotsin Eslövissä toimiva Disab valmistaa sekä asentaa tyhjiöimulaitteet auton päälle aina itse omalla tehtaallaan. Näin taataan laitteistokokonaisuuden toimivuus. EKH Oy:n Nicke Westerdahl sanoo, että asennukset ja testit vievät tehtaalla yleensä aikaa 15–18 viikkoa. Porvoolainen Erikoiskalustohuolto EKH Oy hoitaa Disab-laitteiden huollot ja varaosapalvelut Suomessa. EKH toimii tiiviissä yhteistyössä laitteita myyvän MAP Oy:n kanssa.
Tämänkertainen laitteisto sisälsi suuren määrän erikoisominaisuuksia, joten siksi toimitusaika muodostui näinkin pitkäksi. Kaikki tapahtui kuitenkin jokaisen osapuolen hyvässä yhteisymmärryksessä.

Perusauton toimittanut Wetterin Topi Myllykangas (vas.) vierellään Disabin Mats Klingborg, Säiliö Ykkösten Pekka Makkonen ja EKH:n Nicke Westerdahl. Loput oikealla ovat Säiliö Ykkösten miehistöä. Mats Klingborg hoiti laitteiston käyttöönottokoulutuksen.

ADR-normit täyttävä laitteisto

Säiliön tilavuus on 12 kuutiota, ja se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, kuten myös kaikki muut imulaitteiston osat. ADR-luokiteltu laitteisto mahdollistaa vaarallisten aineiden käsittelyn ja kuljetuksen. Säiliö Ykkösten uusi laite on lajissaan toinen Suomessa.

Nyt toimitettu Centurion P30 -imulaitteisto soveltuu vaarallisten aineiden käsittelyyn. Kaeser Omega 83 PV -alipainepumppu sekä 12-kuution haponkestävästä teräksestä valmistettu säiliö täyttävät vaarallisten aineiden käsittelyyn vaadittavat ADR-normit. Muiltakin osin kaikki rakenteet ovat normin mukaiset. Niissä on käytetty pelkästään haponkestävää AISI 316 -terästä. Lisäksi tässä imuautossa on kipinäsuojatut sähkölaitteet, jolloin sen käyttö on mahdollista myös teollisuuden vaativissa olosuhteissa. Imu-/puhallusjärjestelmällä voidaan käsitellä kuiva- ja märkäaineita sekä nesteitä, siis myös, jos ne kuuluvat ADR-nimikkeen alle. Maksimikierroksilla käytettäessä saadaan Kaeserin kiertomäntäpumpusta noin 8 100 kuution tuntituotto. Säiliö Ykkösten imuautoa voidaan käyttää myös kemikaalien siirtopumppaukseen, jolloin aineita ei tarvitse ajaa auton oman säiliön kautta kohteeseen. Näin pystytään esimerkiksi pumppaamaan nesteitä ja kevyitä sakkoja maasta suoraan perävaunun säiliöön, jolloin säästyy aikaa ja toiminta tehostuu. Säiliön tyhjennys voidaan tehdä pumppauksen lisäksi myös kippaamalla.
Kaiken kuljetusliiketoiminnan kasvaessa myös ADR-kuljetukset lisääntyvät. Ja onnettomuuksia tapahtuu valitettavasti aina silloin tällöin, myös ADR-kuljetuksille. Silloin paikalle tarvitaan tällainen ADR-normit täyttävä tyhjiöimulaite onnettomuuspaikan siivoukseen sekä kuljetettujen aineiden poisvientiin paikalta. ADR-luokitellut imulaitteet ovat kuitenkin vielä harvinaisia. Nyt meillä täällä Skandinavissa sekä Englannissa on käytössä jo joitakin kyseisiä kokoonpanoja. Etelä-Euroopassa toimitaan pääsääntöisesti ATEX-luokituksen alaisilla laitteilla.

Tyhjiöimulaitteiston käyttö tapahtuu auton vasemmalla sivulla olevan hallintapaneelin tai langattoman kauko-ohjaimen avulla. Tässä yksilössä on kipinäsuojatut sähkölaitteet, jotka mahdollistavat operoinnin teollisuuden vaativissa olosuhteissa.

Teollisuuden kunnossapitoa
Säiliö Ykkösten kotipaikka on Kokkolassa. Toimialueena on kuitenkin koko Suomi. Yritys tekee pääasiassa teollisuuden kunnossapitoon liittyviä imu- ja pesuhommia. Kuorma-autoja on reilut kymmenen, joissa on päällä sekä suurtehoimureita että pesuyhdistelmiä. Yksi kipattava Disab-laitteistokin löytyy ennestään, P210/9-1812HT. Sen myötä Pekka Makkonen on saanut hyviä kokemuksia myös Disabin laitteiden toiminnasta sekä merkin huoltotoiminnasta. Luottamus konkretisoitui nyt uuden laitteiston hankintana.
Säiliö Ykköset työllistää ympärivuotisesti 6–7 henkeä. Kesällä, kun teollisuudessa on paljon seisakkeja, nousee määrä usein vuokramiesten myötä jopa 15:een. Yritys suorittaa teollisuuslaitosten puhdistuksia aina kokonaisista tehtaista pienempiin kokonaisuuksiin. Makkosen mukaan toimintaa on lähes kaikilla teollisuudenaloilla öljyterminaaleista voimalaitoksiin. Erityyppisten pesujen (korkeapaine-, kuuma- ja lämminvesi-) lisäksi tehdään kohteissa myös hiekkapuhallusta sekä tietenkin pesua edeltävää imurointia tyhjiöimulaitteilla. Yrityksen laitteilla onnistuu vaarallisten aineiden välivarastointi autojen säiliöihin sekä irtosäiliöihin esimerkiksi seisakkien aikana. Nyt luovutetun Disabin ohella talossa on muitakin haponkestävästä teräksestä valmistettuja säiliöllisiä pesu-/imuautoja, myös ADR-hyväksyttyjä. Kalusto on kaikin puolin tuoretta. Pesu- ja imukalusto on kauttaaltaan tämän vuosikymmenen tekniikkaa, ja autot ovat kaikki alle kymmenen vuotta vanhoja. Suurin osa niistä täyttää jo Euro 4 ja Euro 6 -päästövaatimukset. Arsenaaliin kuuluu myös kevyelle ja raskaalle öljylle soveltuvia säiliöautoja sekä perävaunuja.
Pekka Makkonen perusti Säiliö Ykköset reilut kymmenen vuotta sitten. Sitä edelsi muutaman kymmenen vuoden toiminta säiliöalalla. Yritykseen toimintaan kuuluu jatkumona Pekan aikaisemmalle toiminnalle pesu- ja puhdistuspalveluiden lisäksi myös kiinteistöjen lämmitysöljysäiliöiden puhdistukset, tarkastukset, korjaukset sekä käytöstä poistot. Näiden ohella asennetaan ja käyttöönotetaan uusia säiliöitä.

Käyttökoulutusta
Disabin teknisestä tuesta vastaava tehtaan mies, Mats Klingborg, oli saapunut lokakuun lopussa Kokkolaan antamaan uuden laitteiston käyttökoulutusta. Tällainen perusteellinen opastus kuuluu aina kuvaan, kun näin suuria laitekokonaisuuksia toimitetaan asiakkaalle. Se vähentää laiterikkoja sekä tehostaa asiakkaan toimintaa heti alusta alkaen.
Uudella kokoonpanolla on kokonaisuudessaan yhden vuoden takuu, ja joillekin komponenteille on myönnetty jopa kolmen vuoden takuu, kuten alipainepumpulle. Lisäksi arkista elämää helpottamaan kuuluu takuun piiriin myös kello 7–17 toimiva puhelintuki.
Nyt jo yli 40 vuotta toiminut Disab on valmistanut noin tuhat erilaista imu-/pesulaitteistoa. Ne ovat olleet pääosin asennettuna moninaisille alustoille, kuten kuorma-autojen tai junien päälle.

 

 

 

Lue seuraavaksi