Uutiset

Kuljetuskalusto

Uudet Incoterms 2020 -toimitusehdot voimaan vuoden alusta

Uudet Incoterms 2020® -toimitusehdot on julkaistu. Uudet toimitusehdot astuvat voimaan 1.1.2020. Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Incoterms® -toimitusehdot ovat kansainvälisessä kaupassa maailmanlaajuisesti käytetyt ehdot, joiden avulla kauppasopimuksissa myyjä ja ostaja sopivat tarkemmin tavaran toimituksen yksityiskohdista.

Yksi merkittävä muutos uusissa lausekkeissa on, että DAT (Delivered at Terminal) on nimetty uudelleen muotoon DPU (Delivered at Place Unloaded). Muutoksia on tullut myös toimituslausekkeisiin, jotka koskettavat kuljetusten turvallisuutta ja kuljetusten vakuuttamista.

”Uusia toimitusehtoja sovelletaan, kun ne astuvat voimaan. Pitkän kokemuksemme ansiosta osaamme tarvittaessa myös neuvoa asiakkaillemme kuljetusten tilaamisen yhteydessä oikeat lausekkeet tuontiin ja vientiin”, FREJA Transport & Logistics Oy:n toimitusjohtaja Matti Urmas sanoo.

Incoterms ei ole kuljetussopimus

Toimituslausekkeita ei tule sekoittaa kuljetussopimukseen, vaikka valittu toimituslauseke antaakin tietoa siitä, mitä myyjä ja ostaja ovat sopineet tavaran toimittamisesta.

Incoterms® määrittelee esimerkiksi

  • tavaran toimitushetken
  • toimitukseen liittyvät toimenpidevelvoitteet
  • toimituksen liittyvien kustannuksien jakautumisen myyjän ja ostajan välillä
  • myyjän ja ostajan keskinäisen vaaranvastuun ja riskin siirtymisen.

Kuljetusmuodoissa on erikseen kaikille kuljetusmuodoille ja vain merikuljetuksille sopivat toimituslausekkeet.

Edelliset kansainväliset toimitusehdot vuodelta 2010

Kansainvälinen kauppakamari on laatinut kansainväliset toimitusehdot jo 80 vuoden ajan. Ehdot päivitetään noin kymmenen vuoden välein. Incoterms on kirjainsana sanoista ”international commercial terms”.

Edellinen Incoterms® 2010 astui voimaan vuoden 2011 alusta.

Toimitusehdot on käännetty kaikkiaan lähes 30 eri kielellä. Suomen teoksessa on mukana englanninkieliset lausekkeet. Incoterms® 2020 -toimitusehdoista on toteutettu myös mobiilisovellus, joka sisältää varsinaisten toimitusehtojen lisäksi esimerkiksi uutisia.

Kansainvälinen kauppakamari ICC on kaikki toimialat kattava elinkeinoelämän järjestö. ICC:llä on kansallisia toimistoja kaikissa maanosissa, 90 maassa, kuten Brasiliassa, Intiassa, Kiinassa, Venäjällä, USA:ssa ja Suomessa: ICC Suomi (ICC Finland).

Suomessa ICC-jäseniä ovat järjestön mukaan keskeiset kansainvälisessä kaupassa – viennissä ja tuonnissa – mukana olevat yritykset sekä niitä tukevat palveluyritykset ja kotimaiset järjestöt.

Lue myös: FREJA aloitti maantiekuljetukset biokaasurekalla

Lue seuraavaksi