Uutiset

Kuljetuskalusto

Uudet DAF sähkö- ja hybridikäyttöiset kuorma-autot esitellään

”Ylpeä perinnöstään, alan huipulla nyt, valmiina tulevaan” on yksi DAF:n pääteemoista IAA 2018 -messuilla. DAF Trucks esittelee tuote- ja palveluvalikoimansa, jonka perusta on 90 vuoden kuljetusratkaisuinnovaatioiden ja -kehityksen perinnössä. DAF on Euroopan vetoautomarkkinoiden johtajia, ja sen polttoainetehokkuus, käyttöaika, luotettavuus ja ajomukavuus ovat alan parhaita. DAF viitoittaa tietä myös ympäristöystävällisyydessä innovatiivisilla sähkökäyttöisillä LF Electric- ja CF Electric -kuorma-autoilla sekä hybridikäyttöisillä CF Hybrid -kuorma-autoilla, jotka ovat esillä Euroopan suurimmassa kuorma-autonäyttelyssä. Ne ovat tärkeä osa DAF:n visiota kuljetusalan tulevaisuudesta.

DAF:n esittelypiste sijaitsee näyttelyalueen hallissa 17. 2 500 m2:n pisteellä esitellään koko maantiekuljetus- ja erityiskuorma-autovalikoimat, jotka ovat alan edelläkävijöitä niin laadun, alhaisten käyttökustannusten kuin autojen suorituskyvynkin osalta. DAF:n kuorma-automallistosta esillä ovat muun muassa jakeluun sopiva LF-malli, monipuolinen CF-malli joka on suunniteltu erilaisiin käyttökohteisiin, ja lippulaivamalli XF, joka soveltuu erityisesti raskaisiin ja pitkän matkan kuljetuksiin. Useilla teknisillä innovaatioilla varustetut CF- ja XF-mallit valittiin ”Vuoden kuorma-autoiksi 2018”, ja niiden 7 % entistä parempi polttoainetehokkuus on alan ehdotonta huippua. DAF LF palkittiin Iso-Britanniassa ”Vuoden Fleet kuorma-autona 2018”.

Kohti päästötöntä kuljetusta

DAF:n tavoitteena on vahvistaa entisestään asemaansa yhtenä alan johtavana toimijana polttoainetehokkuuden ja alhaisten päästöjen osalta, ja siksi se esittelee IAA-messuilla täyden valikoiman innovatiivisia kuorma-autojaan. Valikoimaan kuuluvat sähkökäyttöiset LF Electric- ja CF Electric-mallit, jotka on tarkoitettu keskiraskaaseen ja raskaaseen kaupunkijakelukäyttöön, sekä hybridikäyttöinen CF Hybrid, joka soveltuu keskipitkiin jakeluihin, tuottamatta lainkaan päästöjä kaupunkialueilla ja kuluttaa minimaalisen vähän dieseliä. Innovatiiviset ratkaisut on kehitetty kaupunkien ilmanlaadun parantamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Innovatiivinen DAF LF Electric -kuorma-auto

Sähkökäyttöinen DAF LF Electric on 19 tonnia painava täysin sähköllä toimiva kuorma-auto, joka on täysin päästötön kaupunkijakelussa. Kuorma-autossa on hyödynnetty Cummins-tekniikkaa ja siinä on 195 kW:n / 266 hv:n sähkömoottori (tehopiikki: 250 kW / 340 hv). Virtalähteenä toimii 222 kWh:n akku, joka takaa jopa 220 kilometrin ajomatkan täyteen kuormatulla kuorma-autolla. Akku on modulaarinen, joten sen kapasiteettia voi muokata asiakkaan tarpeiden mukaan.

Kaupunkijakelussa DAF LF Electric -mallin 220 kilometrin toimintamatka on ihanteellinen. Pikalataus 80 prosenttiin kestää 70 minuuttia.

Innovatiivinen DAF CF Electric -kuorma-auto

Sähkökäyttöinen DAF CF Electric on täydellinen päästötön ratkaisu erityisesti suurien hyötykuormien ja määrien kaupunkijakeluun, jossa yksi- tai kaksiakseliset puoliperävaunut ovat tavallisia. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikemyymälöiden tavarakuljetukset.

CF Electric -malli on 4 x 2 -vetoauto, joka pystyy vetämään kokonaismassaltaan jopa 37 tonnin yhdistelmää. Sen perustana on DAF:n monipuolinen CF-sarja (”Vuoden kuorma-auto 2018”) ja se on täysin sähkötoiminen VDL:n edistyneen E-Power -tekniikan ansiosta. Älykkään voimansiirron perustana on 210 kW:n / 286 hv:n (tehopiikki: 240 kW / 326 hv) sähkömoottori, joka saa virtaa 170 kWh:n litiumakusta.

CF Electric -mallin toimintamatka on noin 100 kilometriä, mikä sopii hyvin suurten määrien kaupunkijakeluun. Akkujen pikalataus onnistuu puolessa tunnissa ja täyteen lataukseen menee vain 1,5 tuntia. Kuorman lastaus- ja purkuajan voi hyödyntää akkujen lataamiseen.

Innovatiivinen DAF CF Hybrid -kuorma-auto

Hybridikäyttöinen DAF CF Hybrid on kehitetty sähköiseen, päästöttömään kaupunkiajoon, ja se tarjoaa mahdollisuuden myös pidemmän matkan kuljetuksiin uuden, erittäin puhtaan diesel-tekniikan ansiosta. Sähkö- ja dieselvoimantuotantoa yhdistelevä kuorma-auto takaa tehokkaimmat kuljetukset.

Kehittyneessä DAF CF Hybrid -mallissa on tehokas 10,8-litrainen PACCAR MX-11 -moottori (330 kW / 450 hv) sekä ZF -sähkömoottori (75 kW / 100 hv [tehopiikki: 130 kW / 175 hv]) ja ZF Traxon -vaihteisto hybridivoimansiirtoon.

Sähkömoottori saa tehonsa 85 kWh:n akusta, joka tarjoaa 30–50 kilometrin toimintamatkan yhdistelmän kokonaismassasta riippuen. Dieselmoottori voi ladata akut maantieajon aikana, tai ne voi vaihtoehtoisesti ladata DC-laturilla latauspisteessä. Ajoneuvossa on pikalatausominaisuus: se latautuu täyteen 30 minuutissa, ja latautuminen 80 prosenttiin vie vain 20 minuuttia.

Kaupunkialueiden ulkopuolella CF Hybrid -mallin tehonlähteenä toimii puhdas ja tehokas PACCAR MX-11 -dieselmoottori. Hybriditekniikka säästää polttoainetta maantieajossa älykkään energianhallintajärjestelmän ansiosta. Sähkömoottori käyttää jarrutuksesta saatua energiaa ja auttaa dieselmoottoria erityisesti tilanteissa, joissa moottorien yhteiskäyttö vähentää polttoaineen kulutusta eniten.

Hybridijärjestelmän akku tuottaa virtaa sähköiselle voimansiirrolle, sähköiselle ilmakompressorille sekä lisävarusteena saatavalle älykkäälle sähköiselle voimanotolle (e-PTO). Sähköistä voimanottoa voi käyttää puoliperävaunun jäähdytyslaitteiden virtalähteenä lämpötilasäädetyissä kuljetuksissa, mikä pienentää käyntiääntä entisestään.

Asiakaskeskeinen strategia

”Kaikkea kehitystyötä ohjaa halu tarjota lisäarvoa asiakkaillemme”, kertoo tuotekehityksestä vastaava johtoryhmän jäsen Ron Borsboom. ”Meille on aina ollut tärkeää testata ja hyväksyttää uudet kehitysinnovaatiot ennen tuotteiden julkistamista, ja näin teemme myös tulevaisuudessa. Asiakaskeskeinen strategiamme jatkuu myös sähkö- ja hybridikäyttöisissä kuorma-autoissamme. Tulevaisuudessa meidän on pystyttävä vastaamaan nollapäästö- ja melurajoitusvaatimuksiin. Kaupungit siirtyvät tulevaisuudessa kohti nollapäästöalueita, jolloin asiakkaillamme on oltava tilanteeseen oikea ratkaisu.”

Ensimmäiset sähkökäyttöisten CF Electric -kuorma-autojen käyttötestit aloitetaan suurimpien asiakkaiden kanssa tänä vuonna, ja samanlaisia testejä on suunnitteilla LF Electric- ja CF Hybrid -malleille vuonna 2019. DAF on siis valmis julkaisemaan innovatiiviset kuorma-autonsa heti, kun markkinat ovat niille valmiit.

90 vuotta DAF-laatua

Hub van Doorne perusti DAF:n 90 vuotta sitten. Tätä merkkipaalua kunnioittamaan IAA-näyttelyyn on tuotu 60-luvun lopulta peräisin oleva DAF 1600 -malli, joka on näytillä rajoitetusti saatavilla olevan XF 90th Anniversary -juhlamallin vieressä. Rajoitetulla DAF XF -erikoismallierällä juhlistetaan DAF:n perustamista vuonna 1928. Mallissa on ensiluokkainen lisävarustepaketti, ainutlaatuiset teippaukset ja ulkoiset design-osat sekä 530 hv:n / 390 kW:n PACCAR MX-13 -moottori. DAF:n kuuluisa historiallinen logo on näkyvästi esillä kuorma-auton keulassa, sivuilla ja ohjaamon takana sekä ylellisissä, täysin nahkapäällysteisissä sisätiloissa.

DAF:sta on tullut 90 vuodessa yhdeksi Euroopan kuorma-automarkkinoiden johtavista merkeistä.

DAF:n raskaiden kuorma-autojen Euroopan markkinaosuus kasvoi vuoden 2017 15,3 prosentista 16,5 prosenttiin tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. DAF Trucks on raskaiden kuorma-autojen markkinajohtaja Alankomaissa, Unkarissa, Iso-Britanniassa, Puolassa, Belgiassa, Romaniassa, Tšekin tasavallassa ja Bulgariassa, ja se on Euroopan vetoautomarkkinoiden johtava merkki. DAF on suurin tuontimerkki Saksassa, jossa on Euroopan suurimmat kuorma-automarkkinat.

”Loistavat kuorma-autot, jotka ovat alan edelläkävijöitä tehokkuuden ja laadun osalta, sekä alan johtavat palvelut takaavat sen, että DAF:lla on hyvät edellytykset laajentaa toimintaansa niin Euroopassa kuin muualla maailmassa”, totesi Harry Wolters, DAF Trucksin puheenjohtaja.

Hallissa 17 sijaitsevalla DAF:n esittelypisteellä on omat alueet alan johtaville pitkän matkan ja erityiskäyttöön tarkoitetuille kuorma-autoille, mikä korostaa DAF:n valikoiman sopivuutta jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Lue seuraavaksi