Uutiset

Kuljetuskalusto

Unimogin uudistunut 100-sarja

Viime huhtikuussa Mercedes-Benzin Wörthin kuorma-autotehtaalla esitellyt uudet 100-sarjan ”työkone” Unimogit olivat nyt Stuttgartin lähistöllä Münsingenin testiradalla lehdistön koeajettavissa. Paikalla oli kaikkiaan seitsemän koeajo-Unimogia erilaisilla työlaitteilla varustettuina sekä muutama versio näytteillä sisätiloissa.

Yli 65 vuotta markkinoilla ollut Mercedes-Benzin Unimog, alkuperäiseltä nimeltään ”Universal-Motor-Gerät” on uudistunut kokonaisuudessaan. Ensimmäisinä koeajettavissa olivat 100-sarjan mallit, joita on kahdeksan. Pienimmät U216 ja U218 mallit korvaavat edeltäjänsä U20 mallin ja isommat ovat tyypiltään U318, U423, U427, U430, U527 ja U530. Unimogin uuden tyyppimerkinnän ensimmäinen luku kertoo ajoneuvon kokoluokan ja kaksi jälkimmäistä moottoritehon kymmeninä hevosvoimina, kuten muissakin Mercedes-Benzin kuorma-autoissa.

Unimogin etuvoimanulosoton 160 kW:n teho riittää hyvin lumilingon pyörittämiseen. Kaikki lingon säädöt hoidetaan yhdellä monitoimi-joystickillä.

Erilaisia lumiauroja Unimogiin saa useita ja jääketjut kaikissa pyörissä tehostavat etenemistä liukkaalla kelillä. Lisäksi Unimogin lavalle on saatavissa hiekoitus- tai suolauslaite.

Maatalouskäyttöön Unimogilta löytyy myös sopiva versio, jossa on nostolaitteet, voimanulosotot sekä hydrauliikat molemmissä päissä. Myös renkaat ovat traktorikuvioiset, jotta liikkuminen pehmeällä pellolla sujuu helposti. Takanostolaitteiden nostokyky on uudessa mallissa huimat 4,5 tonnia.

Unimogin tärkeät katkaisijat ja säätimet on koottu ergonomisesti kompaktiin käyttöpaneeliin monitoimi-joystickin viereen kuljettajan oikealle puolelle.

Unimogin kaikki huoltokohteet on sijoitettu siten, että niihin pääsee helposti käsiksi. Kuljettajan puolella ohjaamon takana on myös ilmapistooli, jolla on helppo puhdistaa tarvittavat kohteet vaikka päivittäin.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi