Uutiset

Kuljetuskalusto

Unimog–uutuus katujen ja teiden hoitoon

Kompakteilla Unimog -työlaitealustoilla on lähes rajattomat käyttömahdollisuudet. Veho kiersi kiinnostuneiden asiakkaiden luona kahdella Unimogilla eri puolilla Suomea. Lehdistö pääsi tutustumaan uutuuksiin etukäteen, kun KehäVeholla järjestettiin puoli päivää kestävä monipuolinen katsaus. Tutustuttavina olivat Unimog U423 varustettuna Trilety -imulakaisulaitteella sekä Unimog U218 varusteltuna Hokken 280 -nivelauralla ja Artic Machinen AM3102S sirotinautomaatilla.

Itävaltalainen Trilety on toimittanut imulakaisulaitteita Unimogeihin jo yli 30 vuoden ajan. Ratkaisu on nimenomaan Unimogin toimintafilosofiaan sopiva eli laite on helposti asennettavissa ja irrotettavissa oleva lisälaite, jolloin itse alustan käyttö on mahdollista myös moneen muuhun tehtävään tarpeen mukaan. Trilety-imulakaisulaitteet soveltuvat Unimogin U423- tai U527- alustoille. Itse imulakaisulaitteisto koostuu ruostumattomasta teräksestä valmistetusta jätesäiliöstä, suuritehoisesta imulaitteesta, vesitankista ja lakaisulaitteesta.

Jätesäiliö on tilavuudeltaan 3,0 – 6,2 m3. Sen takaosassa on hydraulisesti avautuva ja sulkeutuva purkuovi. Imulaitteen suurin ilmavirtaus on mallista riippuen 9000 m3 tai 12000 m3 tunnissa. Imulaite toimii Unimogin hydrauliikkajärjestelmällä. Oikealle puolelle on asennettu Ø 700 mm:n lautasharja, jota nostetaan ja käännetään paineilmatoimisesti. Ajoneuvon alle on asennettu Ø 400 mm:n rullaharja, jonka pituus on 1 500 mm.  Harjan nopeutta, kuten koko imulakaisulaitteen muitakin toimintoja, säädetään ajoneuvon ohjaamossa olevaan käyttöpaneeliin asennetuilla säätimillä. Lakaisulaitteet nousevat automaattisesti, kun peruutusvaihde kytketään.

Käytetylle vedelle on kierrätysjärjestelmä, jolloin säiliössä oleva suihkutusvesi voidaan ohjata imukupuun pölyn muodostumisen vähentämiseksi. Eri toimintoja on helppo seurata joko lukuisista eri peileistä tai monitorin välityksellä. Järjestelmää voidaan täydentää monilla eri lisälaitteilla, kuten esimerkiksi etupään käännettävällä painepesulaitteella tai kääntyvällä etulautasharjalla.

Teiden kunnossapito talvella onnistuu varustamalla Unimog vaikkapa lumilingolla tai auralla ja hiekottimella. Aurapuskuriin kiinnittyvää Hokken 2800 mm leveää nivelauraa on helppo hallita Unimogin ohjaamosta. Arctic Machinen noin kahden kuution sirotinautomaatti on asennettu Unimogin omalle apurungolle, jolloin sen asentaminen ja irrottaminen varastointijalkojen avulla on nopeaa ja vaivatonta. Hiekan levitystä voidaan säätää 1-6 metrin leveydelle.

Teholaitehydrauliikka on asennettu lavan apurunkoon ja sen voi irrottaa lavan rungosta – esimerkiksi kantavuuden lisäämiseksi talvikunnossapitoa varten. Laajojen hydraulijärjestelmien lisäksi käytössä on työlaitteille mekaaninen käyttöulosottoakseli etupäähän ja tarpeen mukaan moottori- ja vaihteistovoiman ulosotto. Moottorin etupään käyttöulosotosta saadaan jopa 160 kW teho. Näin Unimogin keulaan voidaan asentaa vaikkapa suuritehoinen lumilinko.

Molemmissa esittelyautoissa tukevaan tikapuurunkoon perustuvan alustaratkaisun avulla monipuolisuus ja käytettävyys on hiottu yhteistyössä päällirakentajien kanssa huippukuntoon. Neliveto, portaaliakselein aikaansaatu suuri maavara ja tasauspyörästön lukot sekä yksittäispyörät yhdistettynä optimaaliseen painojakaumaan luovat perustan mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Tarpeen mukaan valittavissa on myös esimerkiksi rengaspaineiden säätöjärjestelmä tai  VarioPilot-ohjauksen siirto oikealle tai vasemmalle.

Hydrostaattinen vetojärjestelmä mahdollistaa ajon portaattomasti moottorin kierrosluvusta riippumatta välillä 0-50 km/h. Vaihdettaessa työskentelypaikkaa tai siirtoajossa voidaan ajon aikana vaihtaa portaattoman hydrostaattiajon ja mekaanisen kahdeksanportaisen vaihteiston välillä. Maantieajossa Unimogilla saavutetaan normaalin kuorma-auton 90 km/h nopeus. Kompaktin auton ketteryyttä voi lisätä vielä nelipyöräohjauksella. Unimogin ajaminen on mahdollista myös monitoimijoystickin avulla: siihen on integroitu eri työskentelytoimintoja, ajonopeuden säätö ja synkronoitu suunnanvaihto. Unimogin vahvuutena on myös hyvän näkyvyyden tarjoava panoraamaohjaamo.

www.vehotrucks.fi

Katso esittelyvideo: Trilety Unimog TK 36 Sweeper

Lue seuraavaksi