Uutiset

Kuljetuskalusto

Ulkomaankaupan kasvukumppani

Petri Rouhiainen

Artikkelikuva: Tänä vuonna 75 vuotta täyttävän Varovan myynti- ja markkinointijohtaja Petri Rouhiainen kertoo, että luotettavuus, maailmanlaajuinen yhteistyöverkosto sekä hyvinvoiva ja osaava henkilöstö ovat tärkeitä tekijöitä yrityksen menestyksen taustalla.


Suomalaisyritysten joukosta löytyy upeita kasvu- ja kansainvälistymistarinoita. Yksi niistä on Varova, joka on 75-vuotisen taipaleensa aikana kasvanut pienestä kuljetus- ja tullausliikkeestä globaaliksi logistiikkataloksi. Siitä onkin tullut kansainvälisesti toimivien suomalaisyritysten luottokumppani.

Suomi elää tunnetusti vienti- ja tuontikaupasta. Merkittävä siivu maailmalta Suomeen tulevasta tavaravirrasta rantautuu tänne helsinkiläisen Varovan logistiikka-ammattilaisten avulla.

Yhtiön tarina onkin käytännössä osa koko Suomen kasvu- ja kansainvälistymispolkua. Vuonna 1948 perustettu pienyritys tarjosi sodan jälkeisessä Helsingissä asiakkailleen huolintaa, tullauspalveluja ja paikalliskuljetuksia. Nimensä se sai silloisen Posti- ja lennätinlaitoksen asiakkuudesta, jossa kuljetettavana oli muun muassa herkkiä radioputkia.

Pienen perheyhtiön johtoajatuksena oli tuolloin – ja on edelleen – palvella asiakkaita varmasti ja varovasti. Matkan varrelle kuitenkin mahtuu myös ripeän kasvun vuosia yllättävinäkin aikoina. Ensimmäinen osui 1990-luvun alkuun ja lamavuosiin, toinen puolestaan taannoisen finanssikriisin kohdalle vuoteen 2008, jolloin kilpailuetua saatiin rohkeasta panostuksesta uusiin palveluihin ja myyntiin.

Niiden myötä Varova on vakiinnuttanut asemansa yhtenä kotimaisten vienti- ja tuontiyritysten luottokumppanina, jonka osaamiseen luottavat niin teknistä tukkukauppaa, perinteistä teollisuutta kuin maahantuontia harjoittavat yritykset kokoon katsomatta. Monelle asiakkaalle ketterä logistiikkaosaaja on ollut myös oman kasvun tärkeä kivijalka.

Varova on ajan saatossa kasvanut perheyrityksestä globaaliksi toimijaksi.

Asiakas aina etusijalla

Varovan myynti- ja markkinointijohtaja Petri Rouhiainen tunnustaa, että 75 vuoden ikä ja edelleen jatkuva tasainen kasvu ovat globaaleilla ja erittäin kilpailluilla markkinoilla toimivalle perheyritykselle hatunnoston arvoisia suorituksia.

”Vanha slogan ´Leave it to me´ osuu edelleen asian ytimeen. Me rakennamme tarvittavat kuljetusketjut ja hoidamme tavarat perille. Samalla asiakas voi keskittyä omaan liiketoimintaansa, Rouhiainen tiivistää yrityksen toimintaperiaatteen.”

Noin 50 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä Varova työllistää tänä päivänä lähes sata alan ammattilaista ja sen logistiikkapalvelut ulottuvat tarvittaessa ympäri maailmaa. Yrityksellä on käytössään myös kaikki kuljetusmuodot.

Kun asiakas on tehnyt kaupat ja selvittänyt toimitusehdot, sopivin ja kustannustehokkain kuljetusmuoto valitaan yhdessä paikalliset olosuhteet tuntevan asiantuntijan kanssa. Jossain kohtaa kuljetusmuotona toimii lentorahti, joskus riittää selvästi hitaampi merikuljetus. Euroopan rahdit kulkevat pääosin maanteitä pitkin.

Lähtökohtana on aina mahdollisimman helppo ja sujuva asiointi.

”Kun kuljetustapa on valittu, tavarat ovat tullausta ja huolintaa myöten meidän hoidossamme. Asiakas voi puolestaan seurata toimituksen edistymistä sähköisesti”, Rouhiainen valaisee.

Vahvimmat yhteistyöverkostot ja kumppanuudet Varovalla on Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, mutta vankkaa asiantuntemusta löytyy myös niiden ulkopuolisilta markkina-alueilta.

”Oikeastaan meiltä puuttuu edustaja vain Etelämantereelta”, Rouhiainen vitsailee.

Puhelimeen sekä chattiin vastaa aina ihminen

Digitalisaatio, verkkoasiointi ja erilaiset sähköiset seurantajärjestelmät ovat olleet viime vuosina logistiikka-alan keskeisiä muutostrendejä ja kilpailukykytekijöitä. Niihin on investoitu määrätietoisesti myös Varovassa. Parhaillaan yhtiö uusii toiminnanohjausjärjestelmäänsä.

”Erilaiset seurantajärjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja samalla korostuu myös järjestelmäintegraatioiden merkitys. Asiakkaan saama informaatiovirta on tänä päivänä yhtä tärkeää kuin tavaran liikkuminen”, Rouhiainen toteaa.

”Yhtiön tarina onkin osa koko Suomen kasvupolkua.”

Alati pidentyvistä digiloikista huolimatta myös perinteiselle puhelimelle ja henkilökohtaiselle asiakaspalvelulle löytyy edelleen oma tärkeä paikkansa.

”Asiakkaille tuotettavissa palveluissamme korostuvat tavoitettavuus, luotettavuus ja henkilöstön asiantuntemus. Verkkopalvelut ovat tärkeä osa kokonaisuutta, mutta moni asia selviää lopulta kaikkein nopeimmin puhelimessa. Siksi panostamme myös henkilökohtaiseen asiakaspalveluun”, Rouhiainen kertoo.

Entä mikä on yhtiön keskeisin kilpailuvaltti tulevina vuosina?

”Kyllä se on osaava, innostunut ja hyvinvoiva henkilöstö. Hyvä henkilöstökokemus tuottaa hyviä asiakaskokemuksia ja hyvä palvelu puolestaan lisää asiakkaita”, Rouhiainen summaa.Lue seuraavaksi