Uutiset
Töitä maarakennusalalla riittää
Rakennusala kasvaa kovaa vauhtia. Samalla myös maarakennusala kasvaa ja tarvitsee uusia tekijöitä. Valtakunnallisesti suurien hankkeiden lisäksi kasvukeskusten rakentaminen työllistävät. Osaavista ja ammattitaitoisista tekijöistä alkaa olla pula. Tätä pulaa vastaan on meneillään Infra ry:n koordinoima Tulevaisuuden voittaja -kiertue. Opiskelijoita houkutellaan alalle mukaan kampanjoiden.
Työllisyysnäkymät ovat hyvät
Suomessa rakennusalan työllisyysnäkymät ovat tällä hetkellä erinomaiset. Rakennusalalla työmarkkinat ovat tutkimusten mukaan vahvimmat sitten vuoden 2012, jolloin kyselyä ryhdyttiin Suomessa tekemään. Rakennusalan luottamusindikaattori on erittäin positiivinen (+15 %). Rakentaminen näyttää tänä vuonna jopa kuuden prosentin kasvua. Se on ripeintä koko maamme teollisuuden aloista.
Rakennustuotannon kasvu on tuonut alalle kuluneen vuoden aikana jo 9 400 työllistä enemmän kuin edellisenä vertailujaksona. Joillakin rakentamisen osa-alueilla voidaan puhua jo työvoimapulasta. Selkeimmin rekrytointivaikeuksia on maarakennuksessa. Maarakennuksessa on rakennusalan paras ansiotaso ja korkein vastavalmistuneiden työllistymisaste.
Infra ry on kohdistanut maarakennusalan kampanjan erityisesti nuoriin ja mahdollisiin alan vaihtajiin. Tulevaisuuden voittaja -kiertue kertoo maarakennusalan perusasioita. Samalla voi tutustua alan opintoihin. Kiertueella pääsee kokeilemaan opetuksessa käytettäviä simulaattoreita ja oikeita työkoneita.
Opiskelu alalla kiinnostaa ja kannattaa
”Ennakkoon ilmoittautuneet opiskelijaryhmät täyttävät näyttelyrekan kiertuepaikkakunnilla”, kertoo Infra ry:n hankkeen puuhamies Janne Suntio. Kiertueen Vantaan tilaisuudessa Janne sanoi osallistujamäärän ylittäneen kaikki odotukset. Sama koskee ennakkoilmoittautumisia muilla paikkakunnilla. Suntio sanoo maarakennusalan vetävän peruskoulutuksen aikana ja valmistumisen jälkeen hyvin töihin. Hänen on helppo suositella nuorille maarakennusalaa.
”Peruskoulutus ja alan työkokemus mahdollistavat jatkokoulutuksen”, toteaa puolestaan kiertueella mukana oleva Antti Knuutila. Hän toimii projektipäällikkönä LIKEssä eli liikenne- ja infra-alan osaamisen varmistaminen -projektissa.
”Viestimme nuorelle maarakennusalaa vaihtoehtona lukiolle peruskoulun jälkeen. Samanpituinen koulutusaika ja opiskelija saa lukion käyneen kanssa samanlaiset jatko-opintomahdollisuudet esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Kun ammatillisen peruskoulutuksen jälkeen hankkii vielä muutaman vuoden työkokemuksen, on jatkokoulutus yksi mahdollinen tapa edetä työnjohto- ja esimiestehtäviin”, nostaa Antti Knuutila esille.
Espoolainen toisen vuosikurssin opiskelija Mikko Vantaan TTS:ltä käytti kiertuetilassa simulaattoria tottuneesti.
”Ei minulla ollut maarakennusalaan aiempaa kontaktia, mutta hommat kiinnostivat ja tulin tänne opiskelemaan suoraan peruskoulusta”, juttelee Mikko ja lastaa samaan aikaan kuorma-auton lavalle kaivukoneella kiviä. Mikon mukaan alan perusteet saa hyvin haltuun koulutuksessa. Se vaatii tosin hyvää ja monipuolista kalustoa.
”Meidän koululla on eri kokoisia koneita. Näin pääsee hyvin valmiuksin harjoitteluun ja sitten alan töihin”, päättää Mikko, ja kuormakin näyttää näyttöruudulla tulevan ammattimaisesti valmiiksi.
Lisää aiheesta Konepörssin sivulla
Infra ry kiertueaikataulu