Uutiset

Kuljetuskalusto

TET-harjoittelija huutokaupassa

Keskiviikkona 25.9 järjestettiin Ritchie Bros. huutokauppa Tampereella Lempäälässä. Paikalla huutokaupattiin satoja maarakennuskoneita, kuorma-autoja ja muita laitteita ostajille Suomessa ja maailmalla.

Minäkin olin siellä.

Tätä ennen en ole huutokaupoissa käynyt. Perusidea on kuitenkin selvä; Meklari huutelee hintoja ja vastaanottaa tarjouksia. Eniten tarjonnut voittaa.

Niin oli tietysti myös tässä huutokaupassa. Mutta ei edes tällainen keltanokka voinut olla huomaamatta suuren maailman meininkiä tapahtumassa. Lavalla oli valtava valkokangas, jolla näkyi huutokaupattavan laitteen kuva, meklarin pyytämä hinta ja tarjottu hinta. Huutokauppa hoidettiin englanniksi.

Valonnopeudella puhuvan meklarin apureina toimi kaksi ns. bidcatcheriä, jotka ottivat yleisön numerolappua heilauttamalla tekemiä tarjouksia vastaan ja välittivät ne meklarille käsillään elehtien. Paikallaolijoiden lisäksi tarjouksia pystyi tekemään myös internetin välityksellä tai suorana Alankomaista Moerdijkin huutokauppapaikalta, jossa laitteiden kuvat heijastettiin kankaalle.

Olihan siinä sitä jotain. Tämä oli ensimmäinen Ritchie Bros. huutokauppa Skandinaviassa. Huutokaupan nopeus, kansainvälisyys ja suuruus pääsivät yllättämään. Vaikka ehkei se muiden samanlaisten, ulkomailla järjestettävien Ritchie Bros. huutokauppojen mittapuulla niin iso ollutkaan.

Joka tapauksessa paikalle saapui satoja ihmisiä ja merkittävä osa huudoista tapahtui internetissä. Yhteen laitteeseen ei paljoa aikaa tuhlattu, kaikki myytiin noin minuutissa.

Yhteen laitteeseen ei paljoa aikaa tuhlattu, kaikki myytiin noin minuutissa.

Olemattomasta kokemuksestani huolimatta huutokauppaa ei ollut vaikea seurata. Reilun kuuden vuoden englannin opiskelun turvin ymmärsin kaiken lehdistötilaisuudessa ja meklarin puheesta sen mitä siitä kuuli nopeudesta huolimatta.

Ja olihan huutokauppa ihan mukavaa katsottavaa myös sellaiselle, jolle koneet ja laitteet eivät ole henki ja elämä tai edes (ainakaan vielä) kiinnostuksen kohde.

Se mitä minä siitä mitään ymmärsin, tässä huutokaupassa myytiin ja ostettiin erilaisia koneita.

Osa jäi Suomeen, osa meni ulkomaille.

Mitään tulevaisuutta Ritchie Bros. huutokaupoista Suomessa tai koneiden ulkomaille myynnin vaikutuksista en pysty ennustamaan. Se homma kuuluu muille.

TET-harjoittelija Eve

Lue seuraavaksi