Uutiset

Kuljetuskalusto

Tehopakkaus kuormankäsittelyyn

Terberg Kinglifter

Sigma Trukit Oy on vuonna 2004 perustettu teknisen kaupan yritys, joka on erikoistunut materiaalinkäsittelyn ja logistiikan koneisiin ja laitteisiin. Yksi yhtiön edustamista tuoteryhmistä ovat Alankomaissa valmistettavat Terberg Kinglifter -ajoneuvotrukit.

Kuorma-auton mukana kulkeva ajoneuvotrukki ei ole Suomessa kovin tavallinen näky, vaikka vuosien saatossa niiden määrä onkin lisääntynyt. Manner-Euroopassa ajoneuvotrukit näyttäisivät olevan suositumpia. Yksi ajoneuvotrukkien valmistajista on yli 150-vuotiaan perheyrityksen, Royal Terberg Groupin Terberg Kinglifter -divisioona.

Uudet TKS- ja TKM-mallit

Terberg Kinglifter -ajoneuvotrukkimalliston vankimmat mallit ovat kiinteällä mastolla varustettu TKS ja siirrettävällä mastolla oleva TKM. Mallit uudistuivat viime syksynä, ja Sigma Trukit Oy on tuonut maahan esittelykäyttöä ajatellen reilusti varustellun TKS-M-mallin.

”Tärkein uudistus on aiempaa tehokkaampi 28-kilowattinen eli 38-hevosvoimainen Yanmar-dieselmoottori, joka täyttää Stage V -päästönormit. Hydrauliikka on uudistettu ja optimoitu, samoin kuin kuljettajan näyttöpaneeli. Ulkonäkö on muuttunut jonkin verran, ehkä selkeimmin aiempaa tilavamman turvakehikon osalta, joka antaa entistä paremman suojan kuljettajalle”, listaa Sigma Trukit Oy:n tuotepäällikkö Antti Mäkinen.

Laajat varustelumahdollisuudet

Terberg Kinglifter -ajoneuvotrukit ovat jo lähtökohtaisesti hyvin varusteltuja. Erityisesti turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota muun muassa kuljettajan turvavyön, turvaketjujen ja valovarusteiden muodossa. Laajasta lisävarusteiden valikoimasta voi asiakas valita lisäksi omaan tarpeeseensa parhaiksi katsomansa varusteet.

Tuotepäällikkö Antti Mäkinen kertoo, että Terberg Kinglifterin huoltoverkosto on laaja. Sigma Trukit Oy:llä on huoltopisteet 17 paikkakunnalla.

”Suomessa kuljettajilla tuntuu olevan paremmat vaikuttamismahdollisuudet trukin varusteluun kuin keskieurooppalaisilla virkaveljillään. Täällä ajoneuvotrukit varustellaan kattavammin, osaksi tietysti haasteellisten olosuhteiden takia”, Mäkinen kertoo.

Esittelytrukkiin oli valittu muun muassa kolmipyörävetoinen voimansiirto, hydrauliset tukijalat, siirrettävät tukipyörät, hydrauliset jatkopiikit ja saksimasto. Sivuttain ajamisen mahdollistavaa nelitieajovarustelua ei trukkiin valittu.

”Tarkoituksena on kuljettaa trukkia esittelytilaisuuksiin umpikorisella kuorma-autolla, jonne se kiipeää omin avuin takaovista. Nelitieajovarustus lisää trukin leveyttä sen verran, että oviaukossa tulisi turhan ahdasta. Tavallisestihan trukki on kuormatilan ulkopuolella, jolloin hieman suurempi leveys ei haittaa”, Antti Mäkinen selvittää.

Autokäyttöön ja muuhunkin

Nimensä mukaisesti ajoneuvotrukki kulkee yleensä kuorma-auton tai sen perävaunun perässä. Se on parhaimmillaan, kun lavoja, nippuja tai säkkejä puretaan tai lastataan. Kolmella pyörällä vetävä ja vetotasauksen lukituksella varustettu Kinglifter on hämmästyttävän maastokelpoinen, joten rakennustyömailla ja päällystämättömillä pihoilla liikkuminen ei tuota vaikeuksia.

”Terberg Kinglifter sopii muuhunkin kuin autokäyttöön. Kaikilla pyörillä vetävä ja nelitieajovarusteltu ketterä trukki on melko peto esimerkiksi rautakaupan varastossa, joissa aina on tila niin sanotusti kortilla. Puutavaraniput kulkevat sujuvasti pitkittäin kuin kylkitrukilla ikään, ja hydraulisilla jatkopiikeillä saapuvan tavaran saa purettua kuorma-autosta yhdeltä sivulta ilman kikkailuja. Nostokorkeuttakin saa tarvittaessa 4 050 millimetriin saakka. Eikä talvikelikään aivan heti haittaa liikkumista”, Mäkinen summaa lopuksi.

Terberg Kinglifter TKS-M 3WD DRS-SR -ajoneuvotrukki
Tekniset tiedot

  • nimellisnostokyky 2500 kg / 600 mm painopiste-etäisyydellä
  • kaksoismasto rullilla sekä integroidulla Y-saksilaitteistolla
  • nostokorkeus 3600 mm, kallistus -7/+7 astetta
  • moottori: Yanmar (3TNV88C) StageV, teho 28 kW
  • voimansiirto: Hydrostaattinen jokapyöräveto tasauslukitustoiminnolla
  • hydrauliikka: Optimoitu monitiehydrauliikka mekaanisilla vivuilla
Lähes neljän metrin nostokorkeus ja jatkohaarukoiden tuoma 2350 millin ulottuvuus tekevät Terbergillä urakoinnista tehokasta. Myös helppokäyttöisyys ja näkyvyys on huomioitu Terbergin suunnittelussa tarkoin.
  • Lue myös: Tehokkuutta ja turvallisuutta Terberg KingLifter -ajoneuvotrukilla

Lue seuraavaksi