Uutiset

Kuljetuskalusto

TControl valvoo perävaunua

Telematiikka kehittyy myös perävaunupuolella. Tästä esimerkkinä Metkossa oli Kome-perävaunuun asennettu TControl-telematiikkajärjestelmä. Perävaunun EBS-järjestelmä sekä muita haluttuja asioita mittaavat anturit liitetään TControl-yksikköön, joka välittää tiedot eteenpäin palvelimelle. Tietoihin päästään käsiksi yksinkertaisesti nettiselaimen kautta. Saatavia tietoja voivat olla painot, kilometrit, paikat tai esimerkiksi lämpösäädellyissä kuljetuksissa lämpötilat ja kylmäkoneen moottorin tiedot. Arvokuljetuksissa on mahdollista hallita ovien lukitusta etähallintana. Mahdollisuuksia on paljon ja esimerkiksi huolto saadaan helposti tarkka seuranta.

Tieto liikkuu matkapuhelinverkon välityksellä. Jos perävaunu on paikassa, josta ei yhteyttä jostakin syystä saada verkkoon, tallentuvat tiedot ajoneuvon järjestelmään ja ne lähtevät eteenpäin, kun yhteys verkkoon jälleen saadaan. Tietoja voidaan seurata myös mobiililaitteilla.

Metkossa esiteltyyn viisiakseliseen perävaunuun on kytketty renkaiden ilmanpainevalvontajärjestelmä. ”Kiinnostusta ja kysyntää on ollut kovasti. Ajoneuvojen renkaiden määrä kasvaa ja niiden seuraamisen tärkeys on jatkuvasti tärkeämpää niin kustannusten kuin turvallisuudenkin kannalta”, kertoo Jari Kortelainen TControl-järjestelmää maahantuovasta BPW Kraatz Oy:stä.

Jokaisen renkaan sisällä on anturi, joka lähettää paine- ja lämpötilatietoa eteenpäin järjestelmään. Annettujen raja-arvojen ylityksestä tulee hälytys, jolloin ongelmatilanteisiin päästään kiinni ennen kuin suuria vahinkoja pääsee tapahtumaan. Vanteessa kiinni oleva anturi huomaa esimerkiksi laakerivaurion lämpötilan kohoamisesta. Rengaspaineiden tarkalla valvonnalla voidaan säästää polttoaine- ja rengaskuluissa helposti laitteiston hinta, joka on ohjehinnoissa noin 2500 euron luokkaa.

JK

Lue seuraavaksi