Uutiset

Autot

Talvinopeudet voimaan

Maanteillä siirrytään talvinopeuksiin pääosin torstain 25.10. aikana. Samalla moottoriteiden vaihtuvien nopeusrajoitusten osuuksilla alkaa siirtymäaika, jolloin 120 km/h rajoitusta voidaan näyttää vielä valoisaan aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa. Edellisistä vuosista poiketen tätä siirtymäaikaa voidaan olosuhteiden salliessa jatkaa marraskuun loppuun asti.

Talven ja pimeän ajan alennetut nopeusrajoitukset astuvat voimaan koko Suomessa viimeistään perjantaina 26.10. Tämä tarkoittaa, että valtaosalla moottoriteitä ja maanteitä ajonopeuksia alennetaan. Maanteillä nopeus lasketaan yleensä 80 kilometriin tunnissa. Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan osalla vähäliikenteisistä maanteistä.

Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. Alempiin nopeuksiin vaikuttavat muun muassa tien huono kunto ja liikenteen suuri määrä.

Nopeusrajoitusten siirtymäaika käyttöön moottoriteillä

Talven ja pimeän ajan takia moottoriteiden nopeudet alennetaan 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat loka-marraskuussa sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Pääosin nämä ovat E18-moottoritiellä, johon kuuluvat esimerkiksi valtatiet 1 ja 7.

”Hyvällä ajokelillä valoisaan aikaan kokeilemme nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuutta jatkaa siirtymäajan käyttöä marraskuun loppuun asti”, kertoo Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten alueilla Liikenneviraston tieliikennekeskukset seuraavat ajo-olosuhteita, kuten keliä, ruuhkia ja valaistusolosuhteita. Näiden tietojen pohjalta päätetään tilanteeseen sopivat rajoituslukemat.

Takaisin kesänopeuksiin siirrytään keliolosuhteiden salliessa tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa.

Varaudu pimeneviin iltoihin ja liukkaisiin keleihin

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää kylmenee vähitellen ja yöpakkaset yleistyvät myös etelässä. Viikonloppuna maan eteläpuolitse liikkuvan matalapaineen lumisateet saattavat yltää maan eteläosaan, mutta ennustetussa sateen reitissä on vielä epävarmuuksia. Kylmä sää näyttää jatkuvan vielä viikonlopun yli. Kuljettajien kannattaa ottaa mahdolliset liukkaat kelit huomioon ajotavassa ja rengasvalinnassa.

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

”Riittävän alhainen nopeus ehkäisee pidon menetystä, riittävä turvaväli peräänajoja tai muita onnettomuuksia. Liian suurella nopeudella ei ajonvakautusjärjestelmästäkään ole tarvittavaa hyötyä, jos renkaiden pito pääsee irtoamaan tien pinnasta”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Vuoristo huomauttaa myös, että liukkailla keleillä myös auton pysähtymismatka pitenee huomattavasti.

”Liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta – tai oikeastaan toimimattomuus.”

Kuusi vinkkiä liukkaiden varalle:

1. Valitse nopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan. Ajokelin voit tarkistaa ennakkoon Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

3. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.

4. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.

5. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

6. Älä annan talven yllättää sinua, vaan vaihda ajoissa talvirenkaat alle.

Talvinopeuksilla suomalaisten kannatus

Nopeusrajoitusten ensisijainen tehtävä on tieliikenteen turvallisuuden lisääminen. Siinä tehtävässä talven ja pimeän ajan nopeusrajoitukset onnistuvat nykytietämyksen perusteella varsin hyvin. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen.

Suomalaiset ovat vahvasti talvinopeuksien kannalla. Vuonna 2017 tehdyssä tienkäyttäjien tyytyväisyystutkimuksessa lähes yhdeksän kymmenestä yksityishenkilöstä hyväksyi talvinopeudet.

Tietoa nopeusrajoituksista ja niiden perusteista löydät esimerkiksi Liikenneviraston uutisesta.

Lue seuraavaksi