Uutiset

Kuljetuskalusto

Tahti on säilynyt

Kulunut vuosi on ollut varsin haastavaa aikaa myös päällirakentajille, jotka ovat nekin joutuneet sopeuttamaan toimintaansa viime vuoden kysyntähuipusta tällä hetkellä vallitsevaan seesteiseen tilaan sopivaksi. Kotimaan kuljetusvolyymit ovat laskeneet ja vientimarkkinoilla esteeksi nousee lähinnä Ruotsin kruunun kurssi, joka nostaa suomalaisen tuotteen hinnan ostajan ulottumattomiin.

AM Automäkinen Oy:n nokkamiestä, Raimo Mäkistä kuunnellessa huomaa, että kalustokauppa ei kuitenkaan ole täysin pysähdyksissä.

– Tuotantomäärämme jäänee hiukan viime vuodesta asettuen noin 35 perävaunun ja 50 vetoautovarustelun tietämille. Edellislaman tyyppiseen romahdukseen en kuitenkaan usko, summaa Raimo Mäkinen, jonka mukaan 30-vuotiaan yrityksen tuotantomäärät ovat pysyneet hyvin vakaina myös hyvinä aikoina.

– Kalustoa on aina tehty sen verran kun tällä porukalla on ehtinyt.

Moduuliyhdistelmien kuormatilojen kavennus on osaltaan tuonut syksyn aikana työllisyyttä 30 henkeä työllistävälle päällirakennetehtaalle.

Uudisrakennusten kaupanteko kuluvan vuoden aikana sen sijaan on muuttunut haastavavammaksi, sillä hintakilpailu eri valmistajien välillä on kiristynyt entisestään, joskin komponenttien hinnoittelu on pysynyt paljolti muuttumattomana. Ruotsin vienti sen sijaan on asia, mikä Mäkisen ja muiden suomalaisvalmistajien näkökulmasta katsottuna on nyt varsin vinoutuneessa tilanteessa.

– Ruotsi on ollut meille erittäin tärkeä vientimaa jo useiden vuosien ajan, mutta viimeisen vuoden ajan kaupanteko naapurimaahan on ollut täysin pysähdyksissä, koska kruunun kurssi on täysin pielessä.

Lähinnä pienyrittäjien tarpeisiin kalustoa AM-tuotemerkillä rakentavan yrityksen tuotanto koostuu maatalouden ajoon räätälöidystä kippikalustosta, mutta myös kapellirakenteista sekä terästeollisuuden kuljetuksissa käytettävästä kalustosta. Keskittyminen näihin sektoreihin johtuu paljolti sijainnista. – Lähialueella kun on varsin paljon maataloutta, mutta myös merkittäviä terästeollisuuden keskittymiä.

Mäkisen mukaan pienyrittäjä on usein vaativa asiakas, joka haluaa juuri omaan tarpeeseen räätälöityä, omanlaista kalustoa. Yksilölliset erikoisratkaisut ovatkin yksi AM Automäkisen tuotannon kulmakivi.

Tammisaarentien varressa sijaitsevassa tehtaassa katsotaan tuleviin vuosiin luottavaisin mielin.

– Suomalainen kuljetuselinkeino, varsinkin maataloustuotteiden kuljetuksessa nojaa jatkossakin pienyrittäjiin, joten pienellä kalustovalmistajalla on hyvät mahdollisuudet menestyä haastavilla markkinoilla, arvelee Mäkinen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi