Uutiset
Scanian uudet maansiirtoautot offroad-olosuhteissa
Scanian rakennus- ja maansiirtoajoihin tarkoitetut offroad-autot rakennetaan aluksi Scanian tilavan G-sarjan pohjalle. Myöhemmässä vaiheessa seuraa täysi valikoima myös P-sarjan malleja. Uusissa offroad-kuorma-autoissa on luonnollisesti kaikki Scanian kuorma-autoissa käyttöönotetut parannukset ja uudet toiminnot, kuten esimerkiksi offroad-toimintatilalla varustettu Scania Opticruise, uudet luistonestotoiminnot ja uudenlainen hidastin, jonka tehokkuutta hitaissa nopeuksissa on parannettu, samoin kuin kaikki uutuudet alustassa.
Uudistuksien myötä Scanian offroad-autot tarjoavat korkeamman käyttöasteen ja paremman etenemiskyvyn vaikeimmissa mahdollisissa olosuhteissa.
Ulospäin näkyvin muutos Scanian offroad-mallistossa on uusi etupuskuri, joka koostuu useista kestävistä ratkaisuista, jotka suojaavat arkoja komponentteja ja vähentävät siten korjauskustannuksia ja tuottamattomia seisokkeja.
Scania Opticruisen offroad-toiminto
Myös Scanian vaihteistot ovat moduulirakenteisia, joten niiden lohkoja yhdistelemällä voidaan toteuttaa sopiva vaihteisto kuhunkin käyttötarkoitukseen. Vaihteistoja on viittä eri versiota; 8, 8+1, 12, 12+2 ja 12+2 ylivaihteella. Toinen ja kaksi viimeksi mainittua versiota on varustettu ryömintävaihteilla, toisen kanssa saa Scania-hidastimen ja muiden kanssa sekä Scania-hidastimen että Scania Opticruisen. Myös Allisonin automattivaihteistoja saa vaihteiston järeysluokasta riippuen noin 10 000-20 000 euron lisähintaan teholuokkaan 230-480 hevosvoimaa ja sitä tehokkaampiin versioihin erikoistilauksesta.
Nyt Scanian Opticruiseen on lisätty uusi offroad-toimintatila, jossa vaihtamiset on optimoitu raskaaseen maasto- ja maansiirtoajoon. Tämä raskaassa maastossa ja pehmeillä alustoilla ajoon tarkoitetuissa autoissa vakiona oleva uusi ajotila täydentää normaali- ja power-tiloja. Offroad-tilassa järjestelmä pyrkii pitämään kytkimen kytkettynä niin paljon kuin mahdollista, jotta veto sekä pito säilyvät. Myös vaihtamiset minimoidaan sallimalla normaalia suuremmat kierrosluvun vaihtelut. Vaihtamisstrategia on sama kuin myös kytkinpolkimella varustetussa Opticruisessa ja vaihtamiset tapahtuvat nopeammin mukavuuden kustannuksella.
Power-tilaa käytetään yleensä ylämäissä, kun tarvitaan korkeaa suorituskykyä, jotta nousu sujuisi mahdollisimman nopeasti. Tällöin moottori käy suurimman tehon kierrosalueella ja vaihtamiset tapahtuvat hieman normaalia nopeammin. Myös polttoaineenkulutus nousee hieman.
Normaaliasennossa Opticruise vaihtaa pehmeästi ja optimoi parhaan polttoainetalouden, jolloin se käyttää suurimman vääntömomentin kierroslukualuetta.
Maansiirtoajossa tärkeät Opticruise-vaihteiston ominaisuudet ovat myös ryömintätila, joka aktivoituu painamalla Opticruisevipua muutaman sekunnin ajan poispäin ohjauspyörästä. Ryömintätila on käytettävissä kaikissa ajotiloissa. Toinen tärkeä ominaisuus on automaattinen heijaustoiminto, joka tunnistaa vetävien pyörien luistamisen.
Todella kätevä on Scanian vetopidonhallinnan käyttöpaneeli, jota voidaan helposti käyttää vaihtamiskädellä. Kiertovalitsimella ja sen molemmin puolin olevilla keinukytkimillä hoidetaan kaikki vetopitoon liittyvät toiminnot, kuten tasauspyörästöjen lukot, luistonesto ja akselien välinen painonsiirto. Kiertokytkin kytkee lukot oikeassa järjestyksessä ja käytössä oleva tila näkyy aina mittaristossa.
Vaihteiston käyttämiä voimanottoja Scaniaan on saatavana useita erilaisia ja eri välityksillä olevia. Muun muassa kippiautoihin on saatavana sivulle asennettu voimanotto ja puutavara-autoihin taakse asennettu nopea voimanotto sekä kahdella hydrauliikkapiirillä varustettuihin nosturiautoihin näiden yhdistelmä. Moottorivoimanottoja on myös saatavana koukkuvaihtolava- ja betonisekoitinautoihin joko moottorin päälle tai vauhtipyörän viereen asennettuina.
Uusi todella tehokas hidastin
Scania on kehittänyt hidastimen, joka antaa suuremman jarrutusvoiman hitaissa nopeuksissa ja paremman suorituskyvyn esimerkiksi maansiirto- tai maastoajossa. Uusi hidastin R 4100 on kaikilta oleellisilta ominaisuuksiltaan teknisesti identtinen nykyisen R 3500-version kanssa, mutta huomattavasti tehokkaampi. Se on integroitu toimimaan yhdessä pyöräjarrujen, vakionopeussäätimen, vaihteiston ja jäähdytysnestekierron kanssa.
Uuuden hidastimen kokonaisjarrutusmomentti on kasvanut nykyiseen ja jatkossa valinnaiseksi jäävään hidastimeen verrattuna 3 500 Nm:stä 4 100 Nm:iin. Hidastimen välitystä on nostettu 3,04:stä 3,26:een, mikä lisää suurinta jarrutusmomenttia 17 %. Hitaissa nopeuksissa todellinen lisäys on kuitenkin 20-25 % riippuen ajoneuvon perävälityksestä. Parhaiten tämä uusi hidastin toimii alle 70 km/h nopeuksissa.
Uudet alustaratkaisut maansiirtoautoihin
Ilmajousituksen osalta saa nyt valinnaisvarusteina erilaisia versioita myös Scanian maansiirtoautoihin. Ilmajousitetun 9 tonnin etuakselin saa valinnaisena. Täysilmajousitus rumpujarrujen kanssa on uusi valinnnaisvaruste 6×4-, 8×4- ja 8×8*4-tyypeissä, joista viime mainitussa on ohjaava tukiakseli vetävän akselin takana ja 19/21/26 tonnin teli napavälityksellä.
Takailmajousitus levyjarrujen kanssa on saatavana 6×4- ja takaohjaavassa 8×4*4-tyypin kevyemmällä 19/21 tonnin telillä ja napavälityksellä oleviin autoihin.
Painoa säästävä kaksipaljeilmajousitus puolestaan on uusi valinnaisvaruste korkea-alustaisiin 4×2-, 6×2- ja 6×4-vetoautoihin sekä 4×2-, 6×2-, 6×4-, 8×2- ja 8×4 kuorma-autoihin. Kaksipaljeilmajousitus tarjoaa suuremman kallistusjäykkyyden, mikä parantaa suuntavakavuutta sekä isomman maavaran ja enemmän tilaa rungon sivulle.
Uudet paremman ajomukavuuden ja pidon antavat progressiiviset 2×38+2×45 mm paraabelijouset saa nyt 19/21 tonnin telillä oleviin 6×4- ja 8×4-autoihin. Myös 26 tonnin telin saa progressiivisilla 2×41+2×48 mm paraabelijousilla. Lisäksi 30 tai 32 tonnin telipainoille on toteutettu uusi 5×48 mm paraabelijousitus.
Napavälitteisissä akseleissa on nyt myös lujemmat vetoakselit, jotka vähentävät vetoakseleiden joustoista aiheutuvaa momentin syklisyyttä ja parantavat siten pitoa. Myös napavälitys on järeämpi 4,21 aikaisemman 3,81 sijasta, sillä suurempi lujuus parantaa pitoa takaamalla tasaisemman vedon pyörillä. Tällöin 19/21/26/30/32 tonnin telin välityssuhdealue on 3,96-7,18 ja vastaavasti kevyemmän 19/21 tonnin telin osalta se on 3,67-4,66.
Akselien osalta hyötykuormaa on saatu kasvatettua kevyempien rakenteiden ansiosta. Neliakselisiin autoihin, joilla ajetaan pääasiassa hyvillä teillä, saa valinnaisena 10 tonnin etuakselin. Akselin massa on kuitenkin sama kuin 9 tonnisen akselin. Myös uusi 11/13 tonnin napavälitysakseli, jonka akselikotelo on tehty hitsaamalla, säästää painoa 20 kg akselilta lujuuden säilyessä entisellään. Enintään 26 tonnin akseleille saatavat elektronisesti ohjatut levyjarrut säästävät puolestaan 35 kg lisää akselia kohti ja niihin voi yhdistää myös mäkipidättimen.
Monipyörävetoisissa autoissa, kuten 4×4, 6×6, 8×8 ja 8×6 voi valita jatkuvan tai kytkettävän etupyörävedon. Näistä jälkimmäinen säästää polttoainetta tien päällä ajettaessa.
Uudet järeät puskurit
Scanian uudet offroad-autot ovat saaneet uudet järeät puskurit. Uusi 135 mm ulkonemalla oleva teräspuskuri suojaa ohjaamoa entistä paremmin. Puskurin ulkonema on kasvanut 80 mm edelliseen versioon verrattuna. Puskuri on vankkarakenteinen ja se selviää voimakkaistakin törmäyksistä vääntymättä. Lisäksi se on kiinnitetty siten, että se ei vahingoita muita komponentteja törmäyksissä.
Uuden puskurin kohtauskulma on 25 astetta, jonka lisäksi alusta tarjoaa vielä reilun ylitys- ja jättökulman eli alleajosuojaa ei tarvita.
Puskuriin kiinnitetty entistä järeämpi hinaustappi kestää 35 tonnia vetoa, joten esimerkiksi auton jäädessä kiinni mutaan, autoa voi hinata kuormaa purkamatta. Hinaustapin alapuolelta on vedettävissä ulos askelma, jolta voi nousta puskurin leveälle huoltoaskelmalle esimerkiksi tuulilasin pesua varten. Etusäleikön ylemmät rivat toimivat kädensijoina. Puskurin takapuolelle on asennettu pohjapanssari suojaamaan välijäähdyttimen ja jäähdyttimen alaosaa sekä öljypohjan etureunaa.
Ajovalot ja askelmat
Offroad Scanian ajovaloyksiköt on asennettu erikseen ja kauemmaksi puskurista parempaan suojaan kolhuilta. Avattavat teräsritilät suojaavat ajovaloja sekä lisävarusteena saatavia sumu- ja lisäkaukovaloja, jotka on myös integroitu puskuriin. Lisävarusteena valoihin saa myös vahvarakenteisen pesujärjestelmän.
Ohjaamon askelmat on sijoitettu puskurista erilleen pienempien puskurikolhujen aiheuttamien vaurioiden välttämiseksi. Lisäksi alin askelma on joustava ja antaa myöten kosketuksissa. Ohjaamon kippauspumppu on myös sijoitettu suojaan puskurin taakse apukuljettajan puolelle.
Ajovalmiit ajoneuvot
Scania laajentaa jatkuvasti tehtaalla tehtävien päällirakentamista helpottavien ja nopeuttavien esivalmiuksien tarjontaa, joiden ansiosta ajoneuvo voidaan ottaa käyttöön jopa 1-2 kuukautta aikaisemmin kuin normaalisti. Ajovalmiista ajoneuvoista Scania valmistaa osan itse ja osa valmistetaan yhteistyössä paikallisten päällirakentajien kanssa. Maansiirtoautojakin saa 6×2, 6×4, 6×6 ja 8×4 alustoilla, varustettuna yksi-, kaksi- ja kolmikaatokipillä, lavojen koon vaihdellessa 10,5 kuutiosta 20 kuutioon. Samoin tarjolla on myös betoni- ja vaihtolava-autoja.
Uusi maailmanlaajuinen moottorimallisto tulossa 2012
Ensi vuoden aikana Scania tulee esittelemään moottorivalikoiman, jota käytetään maailmanlaajuisesti ja joka käsittää kaikki päästönormit Euro 3:sta Euro 6:een.
Euroopan markkinoilla on saatavilla myös laajennettu mallisto Euro 5 ja EEV-moottoreista, jotka on toteutettu SCR-tekniikalla. Näissä moottorit voi käyttäää jopa 100% biodieseliä.
Kaikki rivimoottorit perustuvat uusiin versioihin vuonna 2007 esitellystä perusmoottorista, joka uusien moottoriteknologioiden ansiosta täyttää Euro 5 ja Euro 6 -päästövaatimukset sekä Euro 4 ja Euro 3 vaatimukset. Scanian V8-moottorivalikoima on myös saatavilla maailmanlaajuisesti kaikki nykyiset päästötasot täyttäen.
Uusien moottorien myötä tulevat myös uudet Scania Opticruise -vaihteistot ja uudet Scania-hidastimet – huomattavasti aikaisempaa suorituskykyisempinä.
Miika Nyrö