Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanialta vetävä teli nousevalla akselilla ja vedonkatkaisulla

Scanian nouseva ja irti kytkettävä teliveto

Scania esittelee odotetusti vetävään RB662-teliakseliin vedonkatkaisun ja akselinoston. Varuste on jo kaikessa hiljaisuudessa ollut muutaman kuukauden ajan saatavilla, mutta nyt tehdas on julkistanut sen virallisesti.

Lisävarusteena saatava toiminto pienentää tyhjänä ajettaessa polttoaineen kulutusta ja lisää auton ketteryyttä. Akselin nostamiseen kuluu aikaa alle 25 sekuntia, ja normaalikorkuisen alustan ja renkaiden yhteydessä maavaraa on lähes 70 millimetriä.

Scania LDTA
Telin toiselle akselille voima välitetään irrotettavan sakarakytkin välityksellä.

”Tämä on hyvin kysytty varuste tietyissä kuljetustehtävissä, ja olen iloinen voidessani esitellä tämän erittäin hienon ratkaisun”, sanoo tuotepäällikkö Bo Eriksson Scanialta. ”Kuormaamattomana ero polttoaineen kulutuksessa voi olla jopa kuusi prosenttia, riippuen ajotehtävästä. Se on huomattava varsinkin, jos paluumatka tyhjänä on 150–200 kilometriä, niin kuin on esimerkiksi puuautoilla usein Ruotsissa. Sen lisäksi renkaiden kuluminen on vähäisempää ja auto on ketterämpi.”

Nouseva ja vedonkatkaisulla oleva vetävä teli (LDTA) edellyttää ilmajousitusta ja lisää auton omapainoa 60 kilogrammalla. Polttoaineensäästöstä suurin osa tulee pienemmistä voimansiirron kitkahäviöistä, ja noin 10 prosenttia alhaisemmasta renkaiden vierintävastuksesta. LDTA on saatavissa kolmessa telipainoluokassa; 19, 21 ja 26 tonnia. Vastaavasti toinen akseli nostettuna suurin akselipaino voi olla 9,5, 10,5 tai 13 tonnia. LDTA ei ole tällä hetkellä saatavissa napavälitteisten akseleiden yhteyteen eikä tridem-alustoihin.

Akselin nosto tapahtuu yksinkertaisesti painamalla kojelaudassa olevaa katkaisijaa. Jos järjestelmä toteaa kuormitusta olevan liikaa, antaa auto mittaristoon varoituksen eikä akseli nouse.

Scania LDTA
Akselin nosto tapahtuu kahdella ilmapalkeella.

Nosto voidaan tehdä kaikilla nopeuksilla. Vedon irrotus tapahtuu etummaisen akselin yhteydessä olevalla sakarakytkimellä.

”Odotamme, että tämä varuste tulee hyvin suosituksi. Sen lisähinta tulee nopeasti katettua, ja sillä on ilmeinen ja hyvin positiivinen vaikutus ajoneuvon käyttökustannuksiin”, sanoo Eriksson.

Lue seuraavaksi