Uutiset
Scanialta neljä CNG-kuorma-autoa HAVI Logisticsille
Vantaalainen ravintola- ja elintarvikelogistiikan yritys HAVI Logistics on ottanut jättimäisen askeleen kohti vähäpäästöisempää toimintaa. Lokakuun alussa yritys vastaanotti neljä biokaasukäyttöistä Scania-kuorma-autoa ja talon muissakin jakeluautoissa siirryttiin käyttämään uusiutuvaa HVO-dieseliä. Lisäksi kun HAVI:n Vantaan jakelukeskuksen kylmäjärjestelmä modernisoitiin, on laskettu yrityksen hiilijalanjäljen alentuneen jopa 80 prosentilla. Toisin ilmaistuna HAVI:n päästöjen vuotuinen pienennys vastaa 8,8 miljoonaa henkilöautolla ajettua kilometriä.
Mistään pikaisesta kaupan kättelystä ei HAVI:n uusien CNG-Scanioiden osalta ole kysymys. Projekti vei aikaa parisen vuotta ennen kuin uudet biokaasuautot ilmestyivät logistiikkayrityksen pihalle. Yhtenä merkittävänä osapuolena oli (ja on) kaasuinfran ylläpitäjä Gasum. HAVI Logistics Oy on osa maailmanlaajuista logistiikkatoimijaa, jonka tavoitteena on toteuttaa päästövähennykset globaalisti. Näitä tavoitteita myös Suomen HAVI pyrkii toteuttamaan omilla valinnoillaan. Osaltaan HAVI:a kannustaa päästöjen alennukseen yrityksen asiakkaiden asettamat päästövähennysvaatimukset.
Valtaosa tuosta kahden vuoden kaupanväännöstä liittyi autojen polttoaineena käytettävän biokaasun saatavuuteen. Laskelmia tehtiin myös nesteytetyn maakaasun (LNG) osalta, mutta koska suurin osa ajosuoritteista on jakelutyyppistä, päädyttiin paineistettuun maakaasuun (CNG).
Global Partner
Scanialta tulleet autot ovat niin sanottua ”peruskamaa”. Päällirakenteet toteutettiin Suomessa, Fokorin kuormakorit ja Kraatzin toteuttama jäähdytys-/lämmitysjärjestelmä asennettiin täällä. Scania on HAVI:n Global Partner, joka osaltaan vaikutti merkin valintaan. HAVI:lla on ollut kaasu-Scanioita käytössä jo muissa Euroopan maissa, ja kokemukset siellä ovat olleet rohkaisevia. Kokonaiskulutusseurantaa on tehty pitkään päätösten tueksi.
HAVI:n uusissa autoissa on tavaratilassa kolmen eri lämpötilan osastointi. Vetoautojen ja perävaunujen lämmönsäätöjärjestelmät toimivat sähköllä, joka tuotetaan Scanian kaasumoottorin perään kytketyllä Carrier Eco-Drive -generaattorilla.
Näin tyhjäkäynnilläkin oleva biokaasumoottori tuottaa kylmäenergiaa vähäisin päästöin. Varsinaisesta kuormatilan lämmönsäädöstä huolehtii kaikissa autoissa Carrier Syberia Twincool -järjestelmä. Lyhyen kokemuksen perusteella HAVI:lta todettiin uusien kylmäkoneiden saavuttavan erittäinkin nopeasti kylmiä lämpötiloja.
Suomen sämpylät
HAVI:n Vantaan tukikohdan naapurissa sijaitsee Lantmännen Unibake Oy:n leipomo, joka valmistaa muun muassa valtaosan Suomessa syötävistä McDonald’sin ja muiden hampurilaisketjujen hampurilaissämpylöistä. Leipomosta tuotteet pakataan suoraan HAVI:n autoihin, jotka kuljettavat ne kaikkiin maamme McDonald’seihin (63 kappaletta).
Aivan jokaiseen ”mäkkäriin” eivät HAVI:n autot aja, vaan loppujakelun tietyillä alueilla suorittavat alihankkijat. Suomen pohjoisin McDonald’s on muuten Rovaniemellä, joka oli pitkään myös maailman pohjoisin, kunnes Murmanskiin avattiin ravintola.
Uusien kaasu-Scanioiden toimialueena tulee olemaan pääkaupunkiseutu ja Länsi-Suomi lähes Ouluun asti. Ajomatkaa kaasukäyttöiselle puoliperävaunuyhdistelmälle on luvassa yhdellä tankkauksella parhaimmillaan noin 500 kilometriä. Itä-Suomeen eivät kaasuautot tule vielä kurvailemaan, koska alueen kaasuinfra on vielä riittämätön. Autojen luovutustilaisuudessa oli paikalla myös Gasumin myyntipäällikkö Ville Sipponen, joka kertoi kaasuajoneuvojen näkymien olevan hyvät niin maassamme kuin koko Skandinaviassa.
HAVI on alun perin syntynyt Amerikassa jo 1970-luvulla palvelemaan juuri McDonald’sia logistiikka-asioissa. Tänä päivänä HAVI:lla on asiakkainaan Suomessa ja maailmalla monia muitakin ravintola- kuin elintarvikebrändejä. Suomeen HAVI rantautui 80-luvun lopulla keskittyen asiakkaidensa tilaus-toimitusketjun hallintaan sisältäen jakelutoiminnan. Logistiikkayritys työllistää maassamme 60 henkilöä. Kuljettajia on 20. Jakeluautoja on yhteensä kahdeksan kappaletta, joista nyt puolet uusittiin kaasukäyttöisiksi.
Määrä kasvaa tasaisesti
Scanian markkinointipäällikkö Olli Heikkinen sanoo raskaiden kaasuajoneuvojen määrän kasvavan tasaisesti. Merkittävin seikka Heikkisen mielestä lukujen kasvuun on kaasun jakeluinfran kehittyminen. Sitä mukaan kun uusia asemia syntyy kentälle, herää myös kiinnostus kaasuajoneuvon hankintaan. Kysymys ei ole siis pelkästä tahdossa päästöjen vähentämiseen, vaan päätöksiä ohjailee pitkälti jakeluverkoston kattavuus.
Heikkisen mukaan Suomeen tullaan rekisteröimään kuluvan vuoden aikana reilut viisikymmentä kaasu-Scaniaa. Ruotsin rekisteröinnissä ollaan samoilla linjoilla. Väkilukuun suhteutettuna maittemme kuorma-autokanta muuntuu suurin piirtein samassa suhteessa kaasukäyttöiseksi.
Eri kokoonpanoja
Nyt luovutetuista Scania-kaasuautoissa kaksi on mallia G 410, yksi R 410 ja yksi P 280. Alustavaihtoehtoina ovat niin kaksi- ja kolmeakseliset tasakuorma-autot sekä kaksiakselinen puoliperävaunun vetoauto. Kaikki autot on varustettu edellä mainitulla Kraatzin toimittamalla Carrier Eco-Drive -generaattorilla, joka saa käyttövoimansa kaasuauton moottorista. Generaattori on kytketty auton mekaaniseen voimanulosottoon hydrauliikan välityksellä ja itse generaattorin pyöritys tapahtuu hydrauliikkamoottorin avulla. Näin myös lämmön/kylmän tuotanto tapahtuu vähäpäästöisellä kaasulla.
Kuljettajilta saatujen alkukokemusten perusteella kaasu-Scanioiden suorituskyky vastaa dieselkäyttöisiä veljiään. Meno on jollain tavalla pehmeämpää ja ohjaamoon kantautuva melu vähäisempää.
HAVI Logistics haluaa olla mukana kuljetusten hiilijalanjäljen vähennystalkoissa. Nyt tehtyjen investointien myötä on saavutettu päästöjen oleellinen alentuminen palvelukyvyn siitä kuitenkaan kärsimättä.
Lue myös: Gasum tankkausasemaverkosto laajenee Seinäjoelle