Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanialta 730 hevosvoiman Euro 6 -vinkkeli

Scanian Euro 6 -moottoriperhe täydentyy nyt monen suomalaisautoilijan toivomalla 730-hevosvoimaisella vaihtoehdolla. Södertäljeläisvalmistajan moottorivalikoimaan kuuluu nyt esiteltävän muskelimallin ohella myös jo aiemmin esitellyt Euro 6 -päästönormin täyttävät 520- ja 580-hevosvoimaiset vaihtoehdot.

Valmistajan mukaan ensi helmikuussa tuotantoon otettavalla moottorivaihtoehdolla täytetään erityisesti pohjoismaisten asiakkaiden asettamia vaatimuksia. Tiedotteessa muistutetaan Suomessa käytettävien 76-tonnisten yhdistelmien yhdessä saksalaisten erikoiskuljetusten olevan uutuusmoottorille sopivinta suoritealaa.

730-hevosvoimaisen vaihtoehdon kerrotaan tarjoavan 3500 Nm:n vääntömomentin, joka on käytössä kierroslukualueella 1000-1400 r/min. 730 hevosvoiman maksimiteho on käytettävissä kierroslukumittarin neulan osoittaessa arvoa 1900 r/min, mutta tästä huolimatta alakierrosominaisuudet ovat kohdallaan – ainakin paperilla. Tehokäyrän mukaan moottorin pyöriessä 1000 r/min, on kuljettajan käytettävissä 500 hevosvoiman teho. Vastaavaan Euro 5 -moottoriin verrattaessa ovat teho- ja vääntöominaisuudet parantuneet maltillisesti. Muun muassa maksimivääntömomentti on nyt käytettävissä aiempaa laajemmalla kierroslukualueella.

Kaikissa Scanian Euro 6 -kulmakoneissa hyödynnetään samaa 16,4 litran perusmoottoria, joka esiteltiin nykymuotoisena vuonna 2010. Euro 6 -vaihtoehdoissa on aina jäähdytetty EGR-järjestelmä yhdessä SCR-teknologian ja muuttuvageometrisen turboahtimen kanssa. Valmistajan mukaan pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä katalysaattoreineen on kasvanut rivimoottoreiden vastaavista hyvin maltillisesti, mikä mahdollistaa suurten polttoaine- ja AdBlue-säiliöiden käyttämisen myös vetoautoissa.

730-hevosvoimaisen koneen jatkeena on aina automatisoitu Opticruise-vaihteisto ja ohjaamo on valittava R-sarjasta. Muutoin valinnanmahdollisuuksia kerrotaan olevan runsain määrin.

”Vuodesta 1969 markkinoilla olleiden V8-moottoreidemme tuottama puhdas ja terävä voima on seikka, mitä asiakkaat arvostavat”, muistuttaa Scanian kuorma-autotoimintojen johtaja Christopher Podgorski, jonka mukaan asiakkaat valitsevat V8-moottorin monesta eri syystä, joskin voiman tarve on yksi perimmäisistä.

”Se, että asiakkaamme vuodesta toiseen hankkivat Scanian V8:n kertoo, että moottorit ovat kestäviä ja tuottavia”, jatkaa Podgorski.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi