Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania P 280 4×2 – Kaupungin kingi

Scania tilasi viime vuoden lopulla neljä jakeluautoa, jotka ovat kiertäneet esittely- ja koeajokierroksella eripuolilla Suomea Ivaloa myöten. Alustat olivat tyypiltään Scanian P 280 4×2 Euro 5 ja ne oli varustettu naarajärveläisen Piako Oy:n valmistamilla kokosivunaukeavilla umpikoreilla sekä Dhollandian kahden tonnin takalaitanostimilla. Koeajoimme yhden tällaisen järeän jakeluauton helmikuun lopulla.

Esittelyautot oli nimetty hauskasti – niiden nimet olivat: Jenni, Juulia, Venla ja Viivi. Meille sattui koeajoon Venla. Autot olivat tämän päivän ”avaimet käteen ja ajoon” versioita. Niissä oli kaikki pakollinen ja tarvittava, mutta ei turhia krumeluureja.

Piakon valmistaman kuormatilan sivuovet toimivat kevyesti ja hyvin, kuormansidontapisteet, joita oli lattiassa 16 kappaletta, ja seinäkiskot 800 mm ja 1500 mm korkeudella olivat asialliset. Nousuportaat sivusta puuttuivat, mikä hieman vaikeutti lavalle nousua. Kattovaloina oli neljä kappaletta pienellä virrankulutuksella olevia led-valaisimia.

Takalaitanostimeksi oli valittu Dhollandian 2000 kg:n nostokyvyllä oleva nostin. Nostotason koko oli 1750 mm x 2520 mm. Lämmityksellä olevat nostimen käyttönapit olivat molemmin puolin koria ja lisäksi korin sisäpuolella oli erillinen spiraalinappirasia.

Scanian tuulilasin puhdistus onnistuu alamaskista avautuvan ison ja karhennetun työtason avulla.

Scaniassa on korkea puskuri FUP-direktiivin korkeusvaatimuksilla. Ajovalot ovat tyypiltään H7, lisäksi Scaniassa on sumuvalot, led-tyyppiset päiväajo- sekä äärivalot sekä lisävalot häikäisysuojassa.

Kojelaudassa kaikki hallintalaitteet on loogisesti ja ergonomisesti sijoitettu ja värinäytöllinen yhdistelmämittaristo on selkeälukuinen. Vakionopeussäätimen, radion, puhelimen ja ajotietokoneen käyttöpainikkeet oli integroitu ohjauspyörään.

Scanian jakeluauto on helppo kuormata, sillä akselipainot näkyvät suoraan mittaristosta. Turhia ylikuormamaksuja ei kannata maksella.

Auton tärkeille asiapapereille on hansikaslokero apukuljettajan puolella. Lokeron vasemmalla puolella on 12 ja 24 voltin pistorasiat.

Päiväohjaamossa on istuimien takana jonkin verran säilytystilaa.

Scanian astinlaudat ovat järeät ja karhennetut. Lämmittimien pistokkeet on asennettu siististi ja selkeästi askelmien väliin.

Scanian Piako-umpikori on varustettu kaikilla tarvittavilla turvatarroilla ja -lipuilla, led-äärivaloilla sekä alleajosuojilla. Takakulmissa on asianmukaiset nousuaskelmat ja -kahvat.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi