Uutiset
Scania kaasukäytöllä pitkän matkan kuljetuksiin
Scania julkistaa mullistavan EURO6 kaasumoottorin, jonka suurin teho on 410 hv. Uusi moottori soveltuu erinomaisesti pidemmän matkan kuljetuksiin ja esimerkiksi rakennusalan kuljetuksiin. Moottorin suorituskyky on verrattavissa samankokoiseen dieselmoottoriin. Nyt kehitetty moottori on viimeisin lisäys Scanian kestävän kehityksen kuljetusratkaisuihin, joiden avulla CO2-päästöjä voidaan pienentää aina 15 prosentista jopa 90 prosenttiin.
Scania esittelee kuusisylinterisen 410 hv:n OC13 moottorin
Moottori tarjoaa samat ominaisuudet kuin vastaava dieselmoottori. Yhdellä tankkauksella jopa 1 100 km:n toimintasäde
”Euroopassa on huomattava tarve kaasukäyttöisille, pitkien etäisyyksien kuljetusratkaisuille” kertoo Henrik Eng, Scanian kaupunkisegmentin tuotejohtaja. ”Uusi moottori tarjoaa ratkaisun juuri tähän tarpeeseen. Kokonaistaloudellinen, kaasukäyttöinen ratkaisu, ilman haittapuolia.”
Uusi moottori tuottaa 410 hevosvoimaa tehoa ja 2 000 Nm:n vääntömomentti saavutetaan 1 100 – 1 400 rpm kierroslukualueella. Nämä lukuarvot ovat täysin vertailukelpoisia samankokoisen dieselmoottorin kanssa. Neljänkymmenen tonnin kokonaispainoisella puoliperävaunuyhdistelmällä saavutetaan 1 100 km:n toimintasäde, kun käytetään LNG-tankkausta (Liquid Natural Gas). Tietyissä alustaratkaisuissa voidaan käyttää kahta LNG-tankkia, jolloin toimintasäde voi olla jopa 1 600 km.
Moottri vastaamaan puhtaasti kuljetussuoritteen tarvetta
”Tähän saakka kaasumoottoriratkaisut ovat joko olleet liian heikkoja, tai autojen toimintasäde on ollut liian alhainen käytettäväksi raskaammissa kuljetustehtävissä. Scania on nyt ratkaissut nämä ongelmat tämän moottorin avulla. Nyt voimme tarjota asiakkaalle kokonaistaloudellisen ja CO2 -päästöjä vähentävän ratkaisun.” kertoo Johan Muhlbach, Scanian kaasutuotteiden tuotepäällikkö.
Scanian uusi kaasumoottori on suunniteltu pitkän matkan kuljetuksiin
Scanian uuden OC13-kaasumoottorin julkistus antaa lähtölaukauksen uuden kuorma-automalliston vaihtoehtoisten polttoaineiden ratkaisuille. Uusi OC13 perustuu Scanian tunnettuun 13-litran dieselmoottoriin. Moottori toimii sytytystulppien ja täydellisen palamisen periaatteella (ottomoottori).
Scanian uusi kaasumoottori on suunniteltu pitkän matkan kuljetuksiin ja esimerkiksi rakennusalan kuljetuksiin, 410 hevosvoimaa ja 2 000 Nm:n vääntö vastaavat samankokoisen dieselmoottorin suoritusarvoja ja lisäksi 45 000 km:n huoltovälillä saavutetaan huippuluokan käytettävyys.
Biokaasulla tai nesteytetyllä kaasulla toimiville ajoneuvoille on yhä lisääntyvä kysyntä Euroopassa. Ajoneuvojen saatavuus, kehittyvä tankkausinfrastruktuuri ja parantunut taloudellisuus lisäävät tätä kysyntää. Myös ilmastovaikutukset ovat tärkeitä – jopa nesteytettyä kaasua käyttävillä ajoneuvoilla voidaan saavuttaa 15 prosentin pienennykset CO2-päästöihin.
Luotettavaa teknologiaa
Scanian kaasumoottorin periaate perustuu ns. stoikiometriseen palamiseen eli polttoaineen ja hapen täydelliseen palamiseen. Kuten bensiinimoottorissa, palaminen sytytetään sytytystulppien avulla. Poltettavan kaasun ja hapen sekoittuminen tapahtuu kaasujen virratessa sylinteriin.
”Kehitystyön peruskivenä on ollut mahdollisimman hyvän ajettavuuden saavuttaminen.” selittää Folke Fritzson, Scanian tutkimus- ja kehitysosaston pääinsinööri. ”Kaasumoottorin suoritusarvojen ja käyttäytymisen tulee vastata modernin dieselmoottorin ominaisuuksia.”
Uusi 13-litran kaasumoottori voidaan aina yhdistää Scania Opticruise -vaihtamisautomaatilla varustettujen vaihdelaatikoiden kanssa. Uusi moottori ja nopea, joustava vaihtaminen yhdessä takaavat sen, että kuljettajan ajokokemus on huippuluokkaa.
Huolellisesti suunnitellut polttoainesäiliöt
Polttoainesäiliöiden ratkaisut ovat erityisen tärkeässä asemassa kaasukäyttöisissä ajoneuvoissa. Sekä LNG (jäähdytetty, nestemäinen kaasu), että CNG (puristettu kaasu) säiliöt ovat suoraan tilattavissa Scanialta. LNG:n avulla auton toimintasäde on laajempi, koska mukana kulkevan polttoaineen määrä on huomattavasti suurempi.
”Polttotapahtumassa ei ole eroa käytettiin sitten LNG:tä tai CNG:tä, mutta toimintasäteessä on merkittävä ero”, kertoo Fritzson. ”LNG:n avulla toimintamatka normaalille puoliperävaunuyhdistelmälle on noin 1100 km normaalimaastossa, kun taas CNG:llä saavutetaan yleensä noin 500 km:n toimintamatka. Tämä on usein riittävä asiakkaille, jotka toimivat alueellisissa tehtävissä ja voivat tankata tukikohdassa joka päivä. Saavutettu toimintamatka on toki riippuvainen myös kuljetustyypistä ja maastosta.”
Turvallisuuden parantamiseksi Scanian suunnittelijat ovat sijoittaneet tankkausventtiilit taaksepäin kulkusuuntaan nähden. Tämä on yksinkertainen, mutta merkittävä turvallisuustekijä, joka estää kiveniskujen tai vastaavien rikkomasta tankkausventtiileitä.
Pidemmät huoltovälit
Normaalisti ottomoottoriperiaatteella (kaasun ja hapen esisekoitus ja sytytystulpat) toimivien moottoreiden huoltoväli on lyhyempi kuin dieselmoottoreilla. Usein sytytystulppien käyttöikä asettaa huoltovälin.
”Olemme määritelleet huoltoväliksi 45 000 km sekä sytytystulpille, että öljynvaihdolle”, kertoo Fritzson. ”Tämä on selvä edistysaskel verrattuna edellisen sukupolven kaasumoottoreihin, joilla huoltoväli oli 30 000 km. Pidemmän huoltovälin ansiosta säästetään huoltokuluissa ja parannetaan käyttöastetta.”
”Kaikki viittaa siihen, että olemme tekemässä läpimurron kaasumoottoreissa, jotka ovat tarkoitettu raskaammille pitkän matkan ajoneuvoille ja esimerkiksi rakennusalan ajoneuvoille”, kertoo Henrik Eng, joka toimii Scanian kaupunkisegmentin tuotejohtajana. ”Kaikki voivat nyt nauttia hyvästä ajettavuudesta ja kuljettajan mukavuustasosta. Lisäksi vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttömahdollisuudet kasvavat nyt nopeasti Euroopassa.”
Verkossa
Lisätietoa ja lähde: Scanian sivustolta