Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania G 480 CB10x4*6HHZ – Sepelisirkuksen sankari

Scania toi viime syksynä markkinoille mausteita, jotka on hiottu nimenomaan pikitien ulkopuolella liikkuvien tarpeiden mukaan. Näkyvin off road –malliston varusteista on uusi yksiosainen teräspuskuri, joka kätkee sisäänsä tiukankin vedon sietävän vetopisteen. Uudelleenmuotoiltu ja aikaisempaa ulommaksi asennettu puskuri tuo mukanaan totuttua paremman maavaran ja reilumman kohtaamiskulman. Puskurissa käytetystä materiaalipaksuudesta johtuen pienet hipaisut jättävät arvet lähinnä kuljettajan itsetuntoon. 

Maanteillä ja eritoten pikiteiden ulkopuolella käytettävä kalusto räätälöidään aikaisempaa tarkemmin ajotehtävän asettamien vaatimusten mukaan. Lähestulkoon jokaisen autokaupan solmimista edeltää asiakkaan ja automyyjän välinen – usein pitkäkestoinen neuvonpito oikeiden varusteiden ja komponenttien kokoamiseksi. Eri automallien kirjo kaikkine alusta- ja voimalinjavaihtoehtoineen on paisunut huomattavan suureksi, mikä mahdollistaa optimaalisen vaihtoehdon löytymisen.

Puskurin yläpuolella sijaitsevat ajovalot ovat myös aikaisempaa paremmassa suojassa ulkoisilta kolhuilta. Valmistajan mukaan teräsverkon taakse asennetut valaisimet on sijoitettu kauemmas puskurista, joten mahdollisuus ajovaloumpion rikkoutumiseen on aikaisempaa pienempi. Keulasta löytyvien askelmien ja tartuntakahvojen ansiosta tuulilasin puhdistaminen sujuu totuttua turvallisemmin.

Maantien ulkopuolella liikuttaessa sattuu ja tapahtuu, joten tuhdit varusteet puoltavat paikkaansa.  Teräspuskurista löytyvä vetotappi on mitoitettu kestämään 35 tonnin vetoa, joten upoksiin ajettua autoa voi huoleti kiskoa isommallakin koneella irti maanpovesta myös kuormattuna.

Poweria peliin

Reilusta maavarasta johtuen kuljettajan työpiste sijaitsee maantieautoa korkeammalla tasolla. Portaikossa tehtävää työmatkaliikennettä on helpotettu tuomalla alimmaiseksi joustavasti asennettu lisäaskelma. Kumien varaan asennettu askelma mukailee maaston muotoja mahdollisuuksien mukaan.

G-sarjan ohjaamon komentosillalla vallitsee tuttu scaniamainen tunnelma harmaine sävyineen. Koeajetun auton ohjaamon sisäpuolista värimaailmaa ei voida pitää värikkäänä, mutta verhoilumateriaalin valinnassa on tällä kertaa painotettu enemmänkin kulutuskestävyyttä ja helppohoitoisuutta kuin viihtyisyyttä ja värikkyyttä. Scania-maailma tosin kätkee sisäänsä lukuisan joukon muitakin vaihtoehtoja.

Viisiakselisen maansiirtäjän kojelauta näyttää olevan entisellään, joskin kytkinten takaa löytyy käytettävyyttä parantavia uudistuksia. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tasauspyörästön lukon kytkimeen, joka on vaihtunut keinukytkimestä kierrettävään malliin. Kahden keinukytkimen korvaaminen yhdellä kiertokytkimellä takaa muun muassa lukkojen kytkennän aina oikeassa järjestyksessä.

Koeajokin voimalinjaan kuuluvaa, Opticruise-automatiikalla varustettua GRSO905R-vaihteistoa hallitaan tutulla ohjauspylvään viiksellä, johon on tosin tuotu uusia toimintoja. Kiertokytkimen avulla voidaan valita nyt suunnan ja power-toiminnon lisäksi myös off road-asento, joka sallii moottorille suuremmat kierroslukuvaihtelut. Tällä halutaan pitää vaihtamisten määrä mahdollisimman vähäisenä.

Kaikkiin vaihteistoihin kuuluvalla power-asennolla pärjätään jo aika monella montulla ja kippipaikalla, mutta uusi off road-asento tuo mukanaan varmuutta kaikkein vaativimpiin olosuhteisiin. Ainakin eteläsuomalaisilla metsäautoteillä ajettaessa vaihteiston off road -asento osoittautui toiminnaltaan paitsi nopeaksi, myös teräväksi. Kasvaneen vaihtamisnopeuden ansiosta savu ei juuri katkea, mutta samalla vaihtaminen muuttuu mukavuudeltaan heikommaksi muun muassa kytkimen irrotusnopeuden kasvun vanavedessä.

Perinteinen pata

Off road –mallistoon tarjotaan myös uutta ja aikaisempaa tehokkaampaa hidastinta, joka tottelee Scanian leirissä mallimerkintää R4100. Nimensä mukaisesti hidastimen teho on 4100 newtonmetriä, mikä tekee siitä erityisen voimakkaan. Valmistajan mukaan uusi hidastin on kehitetty nimenomaan alhaisilla nopeuksilla liikkuvien autojen hidastamiseen.

Marssinopeuden pudottamisessa voidaan hyödyntää myös jalkapolkimella toimivaa pakokaasujarrua, joka toimii tiiviissä yhteistyössä vaihteiston kanssa. Lattiapolkimen painalluksesta automatiikka vaihtaa nimittäin pienemmälle vaihteelle jarrutustehon kasvattamiseksi.

Konehuoneessa puhkuva kuusisylinterinen rivikone on saanut kylkeensä mallimerkinnän DC13 111, joka tarkoittaa kuusisylinteristä rivimoottoria. Mielenkiintoiseksi moottorin tekee sen rakenne, sillä 12,7-litraisessa voimalassa hyödynnetään muun muassa perinteisiä PDE-pumppusuuttimia yhdessä SCR-teknologian kanssa. 480-hevosvoimaisen moottorin kilpailuvalttina on siten yksinkertaisuus, mikä mahdollistaa muun muassa rikkipitoisen polttoaineen käyttämisen. Scanian edustajan mukaan pakokaasujen takaisinkierrätystä hyödyntävät moottorit vaativat rikkitasoltaan 10 ppm:n polttoainetta, kun koeajokkimme tankkiin voi huoleti tankata rikkitasoltaan jopa 200-kertaista menovettä. Yksinomaan Suomessa liikkuville autoille ja asiakkaille tekijä on merkityksetön, mutta esimerkiksi itärajan takana vähärikkisen polttoaineen löytäminen ei ole mikään itsestäänselvyys.

Perinteisiin ratkaisuihin nojautuvan moottorin maksimiteho on käytettävissä kierroslukumittarin neulan osuessa kohdalle 1900 r/min. Koneen tuottama 2400 newtonmetrin maksimivääntömomentti taasen löytyy, kun viisari asettuu välille 1000-1350 r/min. Alamäkiajossa tämä Euro 5-päästönormin täyttävä moottori hillitsee vauhtia enintään 261 kW:n teholla moottorin pyöriessä 2400 r/min.

Pätevä puunajoon

Komen valmistaman puolipyöreän kivilavan ylleen saanut maansiirtäjä on valmistunut Södertäljen tehtaalta neliakselisena alustana, joka on saanut matkata Laxån tehtaalle lisäakselin asennukseen. Neljän ensimmäisen akselin paraabelijousituksesta johtuen renkaat pyörivät maata vasten myös tyhjänä ajettaessa, ainoastaan viides akseli on ilmajousituksen ansiosta nostettavaa mallia. Vetoakselistossa hyödynnettävät progressiiviset takajouset (2×41 + 2×48) kasvattavat omalta osaltaan vetopitoa ja ajomukavuutta varsinkin vajailla kuormilla ajettaessa.

Moottorin tuottama voima välitetään tiehen napavälitteisen RBP835+RP835 -akselistojen kautta. Akselistovalinnasta johtuen autossa on rumpujarrut kaikilla akseleilla, mutta mahdollisuus levyjarruihin avautuu valittaessa takapäähän miedommat napavälitteiset akselit tai vaihtoehtoisesti akseliperät.

Koeajoa varten laitojen huomaan oli lapioitu reilun 20 tonnin kiviaineskuorma, jonka myötä omamassaltaan 17,5 tonnin ajokin kokonaismassa asettui liki 38 tonniin. 480-hevosvoimainen kone kiskoi sepelisankaria reippaalla tahdilla kohti uusia haasteita automatisoidun vaihteiston heitellessä peliin sopivia välityksiä. Jo muutaman vuoden ajan markkinoilla ollut nykyinen Opticruise-vaihteisto asettuu käytön mukavuuden ja vaihtamisnopeuden suhteen kärkijoukkoihin. Nyt esitellyt off road-toiminnot tekevät siitä entistäkin kiinnostavamman vaihtoehdon manuaalivaihteistolle.

Scania on onnistunut tuomaan ajokkeihinsa monia maansiirtoalan yrittäjiä kiinnostavia yksityiskohtia, joiden avulla kaluston käytettävyyttä on saatu kasvatettua. Off road –ominaisuuksilla voi maustaa G-sarjan autoja, mutta pikapuolin vastaavat ominaisuudet on valittavissa myös matalampiin P-sarjan autoihin. Monen suomalaisen puukuskin harmiksi korkea R-sarjan konttori yhdessä puumiesten suosimien V-koneiden kanssa on päätetty jättää off road –malliston ulkopuolelle.

Tekniset tiedot Scania G 480 CB10x4*6HHZ

Moottori

Scania DC13 111 L01

kuusisylinterinen rivimoottori

tilavuus 12,7 litraa

teho 480 hv / 1900 r/min

vääntö 2400 Nm / 1000-1350 r/min

Vaihteisto

GRSO905R

automatisoitu 12+2-portainen manuaalivaihteisto hidastimella

Alusta

paraabelijousitetut etu- ja vetoakselit

takana progressiiviset jouset

ilmajousitettu ja ohjaava viides akseli

rumpujarrut kaikilla akseleilla

Päällirakenne

Kome Rock 450 –kivilavapaketti

Nummi RT152/55 –ryhmäkippi

Kome-apurunko C-profiilista

Ilmatoiminen lavalämpöyhde

Mitat ja massat

akseliväli 1940+4300+1440+1300 mm

omamassa 17550 kiloa

valmistajan sallima tekninen kokonaismassa 41000 kg

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi