Uutiset

Kuljetuskalusto

Koeajossa Renault Trucks T E-Tech

Renault Trucks T E-Tech

Volvo-konserniin kuuluva Renault Trucks on valmistanut sähkökäyttöisiä kuorma-autoja sarjatuotantona jo maaliskuusta 2020. Ensimmäisinä tuotantoon tulivat keskiraskaat D- ja D-Wide-mallit. Noin kaksi vuotta sitten Renault Trucks avasi raskaampien täyssähkömallien tilauskirjat, ja sähköisten mallien valikoima laajeni kattamaan myös T- ja C-sarjat. Käyttökohteiksi raskaille sähkömalleille sopivat alueelliset kuljetukset ja raskas jakeluliikenne, C-sarjalle myös kevyet maarakennuskuljetukset.

Renault Trucksin T- ja C-sarjojen E-Tech-mallit ovat tekniikaltaan käytännössä samanlaisia kuin ruotsalaisen konsernisisaren raskaat sähköautomallit. Se on etu käyttäjän kannalta, sillä komponenttien valmistusmäärät kasvavat, mikä parantaa laatua ja alentaa yksikköhintaa. Kun perustekniikaltaan samanlaisia autoja on paljon liikenteessä, varaosien saatavuus on hyvä ja palveluverkostossa osaaminen kunnossa.

Kesän lopussa Suomeen ehti ensimmäinen raskas täyssähköinen Renault Trucks -kuorma-auto. Sähköautoon sopivasti sinisen värin ylleen saanut T-sarjan E-Tech oli kaksiakselinen puoliperävaunun vetoauto. Koeajoa varten perään oli kytketty kuormaamaton puoliperävaunu.

Kolme sähkömoottoria

Koeajoauto oli varustettu kolmesta sähkömoottorista koostuvalla voimalähteellä, jonka yhteisteho on 490 kW, vanhan ajan hevosvoimina 666. Vaihtoehtona on myös kaksimoottorinen versio, jossa tehoa on 330 kW (449 hv). Moottoriyksikön jatkeena on samanlainen 12-vaihteinen automaattivaihteisto kuin dieselmallissakin.

Renault Trucks T E-Tech
Latausliitin on CCS-tyyppinen, ja sijaitsee auton oikealla puolella. Tasavirtalatausta auto kykenee ottamaan vastaan 250 kW:n ja vaihtovirtalataustakin 43 kW:n teholla. MCS-lataus ei tässä vaiheessa ole mahdollista.

Bruttokapasiteetiltaan 90 kWh:n akkumoduuleita autoon voi valita neljästä kuuteen, tässä tapauksessa niitä oli kuusi. Akkujen kokonaiskapasiteetti oli siis 540 kWh, josta käytössä on noin 380 kWh. Litiumioniakkujen käyttöikää saadaan pidennettyä rajoittamalla käyttöaluetta. Latausta akut ottavat vastaan enimmillään 250 kW:n teholla, mikä onkin tavanomaisten CCS-latausasemien suurin teho.

Reilun 50 kilometrin koeajolenkin päätteeksi kulutusmittari näytti 100 kWh/100 km. Reitillä ajettiin hyvin erilaisia teitä moottoritiestä aina sorapintaiseen kylätiehen ja kaikkea siltä väliltä. Keli oli aurinkoinen ja melko lämmin. Tähänastisten kokemusten perusteella kulutuslukema on yhdistelmätyypille tavanomainen.

Sähkökäyttöisessä autossa energia kuluu lähes yksinomaan kulkuvastusten voittamiseen, eikä sitä polttomoottoriautojen tapaan huku lämpönä taivaan tuuliin. Siksi kuorman ja ilmanvastuksen lisääntyminen kasvattaa sähköautossa energian kulutusta suhteessa enemmän kuin polttomoottoriautossa. Kuorman määrään ei aina voi vaikuttaa, mutta kun muistetaan, että ilmanvastus kasvaa eksponentiaalisesti eli suhteessa nopeuden neliöön, maltillisella ajonopeudella voi saada tarpeellisia lisäkilometrejä toimintamatkaan.

Taloudelliseen ajamiseen pätevät pitkälti samat opit kuin dieselautollakin. Ainakin sen verran on silti eroa, että sähköautossa voi akkuun saada lisää virtaa liike-energiaa hyödyntämällä, mutta diesel ei tankissa lisäänny muuten kuin tankkaamalla.

Tuttu ohjaamo

Tälle vuodelle Renault Trucksin raskaiden mallien ohjaamo uudistui. Mittaristo on korvattu selkeällä näytöllä, ja sivunäyttö käyttöjärjestelmineen on uudistunut. Perinteisiä katkaisijoita ei ole hylätty, ja ne ovat edelleen moduuleissa, joiden paikkaa kuljettaja voi vaihtaa. Ohjauspyöräkin on uudistunut, ja sen säätövarat ovat todella laajat.

Hallintalaitteiden vähemmän miellyttäviin ominaisuuksiin kuuluvat muutamat erikoisuudet. Kierrettävät kytkimet ja säätimet pyörivät loputtomasti, eikä esimerkiksi valokytkintä kiertämällä voi päätellä, mitkä valot ovat toiminnassa. Se täytyy todeta näytöltä. Myös peruutusvaihteen kytkemiseen liittyvä erikoisuus jaksaa hämmentää edelleen: vapaalta ei peruutusvaihdetta saa päälle kytkemättä eteenpäin ajoa ensin.

Koeajon jälkeen Renault Trucks esitteli kamerapeilijärjestelmän raskaisiin malleihinsa. Sen hienouksista ei ole tarkempaa tietoa, mutta ainakin suoraa näkyvyyttä kuljettajan paikalta ne parantavat, sillä nykyisten peilien melko isot kotelot aiheuttavat melkoisesti katveita.

Renault Trucks T E-Tech
Renault Trucksin raskaiden mallien ohjaamo on vallan mainio työpaikka. Näytöt ovat selkeitä, istuin hyvä ja ohjauspyörän säädöt laajat.

Yhä edelleen sähkökäyttöisellä kuorma-autolla ajamisessa viehättää erityisesti hiljaisuus. Kuuluu vain tuulen suhinoita, rengasääniä sekä satunnaisia voimansiirron ja alustan ääniä, jotka tavallisesti peittyvät dieselmoottorin käyntiäänen alle.

Normaalisti auto käyttää lähes yksinomaan vaihteiston nopean alueen välityssuhteita. Tarkkaa ajoa edellyttävissä tilanteissa pienempiä vaihteita voi valita manuaalisesti. Suorituskyky on 490 kW:n tehon ansiosta melko huikea, mutta onhan auto Renault Trucksin tehokkain sarjatuotantomalli.

Monipuolinen

Renault Trucks T E-Tech on sikäli perinteinen kuorma-auto, että siinä on voimansiirto toteutettu samalla tavalla kuin dieselversioissa. Vain itse voimanlähde on erilainen. Se tarkoittaa, että erilaisia alustavaihtoehtoja on tarjolla lähes yhtä laajasti kuin vastaaviin dieselmalleihinkin. Lantin kääntöpuolena on, että voimansiirron vaatiman tilan takia akkujen määrä on rajallinen.

Elinkaarikustannuksiltaan sähkökuorma-autot osoittautuvat usein dieselautoja edullisemmiksi, mutta tapauskohtaisesti voi olla toisinkin. Nykytilanteessa selkein ero on siinä, että sähköauton elinkaarikustannukset painottuvat alkuun. Sähköautoilun aloittaminen on kalliimpaa ja käyttö edullisempaa kuin dieselauton.

Laskelmat on tehtävä huolellisesti, ja niiden tekemiseen saa asiantuntevaa apua automyyjiltä. Heillä on käytettävissään muun muassa edistyneet ohjelmistot työtehtävien simulointeihin.

Renault Trucks T E-Tech 4×2:

  • Sleeper-ohjaamo
  • 490 kW / kolme sähkömoottoria
  • Ajoakku 540 kWh
  • Täysilmajousitus
  • Akseliväli 3 900 mm
  • Kuolleen kulman kamera
  • Akselivaaka
  • Karttapohjainen Optivision-vakionopeussäädin
  • EU:n yleisen turvallisuusasetuksen (GSR2) mukaiset turvallisuusvarusteet



Lue seuraavaksi