Uutiset

Kuljetuskalusto

Rauman telakalla steel cutting -seremonia

Rauma Marine Constructions (RMC) rakentaa Australian ja Tasmanian väliselle avomerireitille kaksi matkustaja-autolauttaa. RMC:n telakalla aloitettiin tällä viikolla näistä toisen, maailman eteläisimpien LNG-matkustaja-autolauttojen, rakentaminen.

Rauma Marine Constructions on aloittanut Spirit of Tasmanian tilaamista kahdesta matkustaja-autolautasta ensimmäisen rakentamisen. Alukset tulevat liikennöimään Australian vesillä erittäin haastavalla avomerireitillä. Ensimmäisen aluksen rakennustöiden aloitusta juhlistettiin kuluvalla viikolla Raumalla perinteisin seremonioin. Paikalla oli vieraita myös Australiasta. Uusista aluksista tulee ympäristöystävällisiä, ja alusten liikennöimä reitti tulee olemaan maailman eteläisin LNG:llä operoitava vesireitti.

Raumalla juhlistettiin jälleen uuden matkustaja-autolautan tuotannon aloitusta, kun Australian ja Tasmanian väliä tulevaisuudessa liikennöivän Spirit of Tasmania IV:n rakennustyöt käynnistettiin telakalla perinteisellä steel cutting -seremonialla. Vaikka tuleva kohdereitti ja rakentava telakka sijaitsevat eri puolilla maailmaa, luottamusta ja yhteistyötä on rakennettu jo pitkään.

”RMC:llä ja Spirit of Tasmanialla on jo pitkä historia, vaikka laivojen rakentaminen konkreettisesti aloitettiinkin vasta tänään. Muun muassa maailmanlaajuinen pandemia sotki jo kertaalleen sovitut suunnitelmat, mutta sopimus aluksista allekirjoitettiin uudelleen vuonna 2021. Olemme erityisen iloisia, kun yli vuosikymmenen kestänyt yhteinen matkamme on tänään viimein käsin kosketeltavissa. Haluankin kiittää Spirit of Tasmaniaa luottamuksesta raumalaista laivanrakennustaitoa kohtaan”, iloitsee RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Raumalla rakennetaan kaksi samanlaista Spirit of Tasmania -alusta. Valmistuessaan ne ovat eteläisimpiä pelkästään LNG:llä liikennöitäviä aluksia. Aluksissa on kaksoispolttoaineratkaisu, joten tarvittaessa sitä pystytään operoimaan myös muilla vaihtoehtoisilla polttoaineilla.

Uuden aluksen levynleikkuu (steel cutting) on alkanut.

Alusten tilaaja Spirit of Tasmania (TT-Line Company) on merkittävä tekijä Australian ja Tasmanian välisessä meriliikenteessä. Tällä hetkellä Spirit of Tasmania -nimiset alukset kuljettavat vuosittain 450 000 matkustajaa. Uudet alukset tulevat liikennöimään erittäin haastavalla avomerireitillä Bassinsalmessa Australian Victorian osavaltiossa sijaitsevan Geelongin ja Tasmanian osavaltion Devonportin välillä. Alukset on suunniteltu varta vasten kyseiselle reitille.

Matkustajia aluksille mahtuu 1 800, ja niiden bruttovetoisuus on noin 48 000 tonnia. Uudet alukset korvaavat niin ikään Suomessa 1990-luvulla rakennetut sisaraluksensa. Ensimmäinen aluksista valmistuu vuoden 2023 lopulla ja toinen vuoden 2024 lopulla.

Ensimmäiseen levyyn stanssataan asianmukaiset tiedot.

”Tämä on merkittävä hetki Tasmanialle ja Tasmanian taloudelle. Valmiin aluksen saapumishetki vuoden 2023 lopulla aloittaa uuden aikakauden Bassin salmen ylittävässä matkustaja- ja rahtiliikenteessä”, sanoo Spirit of Tasmanian toimitusjohtaja Bernard Dwyer. ”Vaikka uudet alukset ovat rakenteeltaan samanlaiset kuin nyt liikenteessä olevat Spirit of Tasmaniat, niiden matkustaja-, auto- ja lastikapasiteetti on huomattavasti isompi.”

Raumalle kahden aluksen suunnittelu ja rakentaminen tietää töitä 3 500 henkilötyövuoden verran. Aluksia rakennetaan samaan aikaan, kun telakalla viimeistellään Tallinkin uutta matkustaja-autolauttaa ja rakennetaan puolustusvoimien uusia Laivue2020-korvetteja.Lue seuraavaksi