Uutiset

Kuljetuskalusto

Pihistämällä ennätystenkirjaan

Ennätystenkirjaan päästään useimmiten tekemällä jotain suurta ja mahtavaa. Mercedes-Benzin väki raivasi tiensä kansien väliin pihistämällä. Polttoainetalouden selvittämiseksi sarjatuotannosta otetulla Actros 1844 rekkaveturilla kierrettiin Etelä-Italiassa sijaitsevan Nardon ympyränmuotoista moottorirataa 1023 kertaa.

Ennakolta tehtaan testiosasto arveli kulutuksen asettuvan 20-21 litran tuntumaan, mutta tarkat kuljettajat yhdessä suotuisten keliolosuhteiden kanssa pistivät paremmaksi.
Viikon testirupeaman aikana Actroksen matkamittariin pyörähti 12728,94 kilometriä ja samalla matkalla keskikulutus asettui tasolle 19,44 litraa / 100 kilometriä. Viininpunainen rekkaveturi kiersi moottorirataa taukoamatta viikon ajan 80 kilometrin tuntinopeudella. Kuljettajaa vaihdettiin kerran neljässä tunnissa ja ajosuuntaakin vaihdettiin kerran vuorokaudessa, jotta ulkoiset tekijät vaikuttaisivat testiin mahdollisimman vähän.

Ympäristökin tykkää

Mercedes-Benzin mukaan DEKRA:n valvomalla testillä haluttiin osoittaa, kuinka pienellä polttoainemäärällä 40 tonnin kokonaismassaan lastattu yhdistelmä voi liikkua, mikäli liikenneinfrastruktuuri ja muut ulkoiset tekijät ovat suotuisat. Häiriöttömällä, muulta liikenteeltä suljetulla radalla ajettu testi ei tietenkään ole vertailukelpoinen normaalissa liikenteessä ajettuihin kulutuslukemiin.

Alhainen polttonesteenkulutus vaikuttaa myönteisesti myös ympäristöömme. Mercedes-Benzin mukaan tämän yhdistelmän hiilidioksidipäästöt on saatu tasolle 20,5 g/tkm, kun tällä hetkellä tuotannossa olevilla hydridihenkilöautoilla vastaava luku on 297 g/tkm.

Polttonestetalouden parantamisessa merkittävänä tekijänä on viime vuosina ollut moottoritekniikan kehitys. Entistä suuremmat kuormat kulkevat entistä taloudellisimmilla moottoreilla. Mercedes-Benzin mukaan pakokaasujen puhdistukseen käytettävä BlueTec-järjestelmä alentaa polttonesteen kulutusta 3-5 prosenttia edeltäjiinsä verrattuna. Tähän mennessä saksalaisvalmistaja on päästänyt eurooppalaisille teille jo yli 150 000 BlueTec -kuorma-autoa.

Moottoreiden ohella myös uudistuneella PowerShift -vaihteistolla on myönteinen vaikutus polttonestetalouteen. Automatisoitu vaihteisto huolehtii moottorin pyörimisnopeuden säilymisestä taloudellisella alueella. Tehtaan edustajien mukaan automatisoitu vaihteisto on lähes yhtä hyvä kuin kuljettajien parhaimmisto.

– Automatiikka tasaa eri kuljettajien välisiä eroja, mutta mikäli vaihteistollamme olisi silmät, olisi se ammattimiestäkin pätevämpi, kertoi testiosaston päällikkö Matthias Lichter.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi