Uutiset

Kuljetuskalusto

Pajalan maitoauto

Nykypäivänä maidon keräily maatiloilta, ja toimittaminen meijerille ei totisesti ole mitään verkkaiseen tahtiin tapahtuvaa ajelua pitkin maaseututeitä. Maitoa kerätään ja kuljetetaan jalostettavaksi 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Autojen kilometrisuoritteet ovat hurjia, kun ottaa huomioon, että iso osa kilometreistä tulee alemmalla tieverkolla ja pysähdyksiä tiloilla tulee taajaan.

Pajalan Iveco Stralis tahkoaa noin 420 000 kilometrin vuosisuoritetta. Pitkiä pysähdyksiä ei ehditä jutuntekoa ja kuvauksia varten pitämään.

Hannu Pajala Oulaisista on yksi Pohjois-Pohjanmaalta maitoa keräävistä Arla Suomi oy:n sopimusautoilijoista. Pajalan suvussa maitoa on keräilty jo 1950-luvulta saakka, joten mistään uudesta suoritealasta ei ole kyse. Maitokuljetusten kehitystä on seurattu pitkään.

Keräilyautona Iveco Stralis

Valtavirrasta poiketen, Pajalan maitoautona on Iveco Stralis. Herää tietysti kysymys, mitkä asiat ovat vaikuttaneet valitsemaan merkin, jota ei totisesti Suomessa ole totuttu maitoautona näkemään.

”Edelliset autot ovat olleet toisen merkkisiä, esimerkiksi kummankin ruotsalaisen merkin autoja on ollut. Ehkä on ollut huonoa onneakin, mutta liiaksi on ollut harmia. Tämä on niin intensiivistä hommaa, että aina, jos auto joutuu korjaamolle, täytyy vuokrata meijerin vara-auto, ja se on kustannus”, Hannu Pajala kertoo. ”Niemi-Korvelta Miika kauppasi Ivecoa, ja aloin kiinnostua asiasta.”

Hannu (vas.) ja Juho Pajala ovat olleet erittäin tyytyväisiä Ivecon luotettavuuteen vaativassa maidon keräilyajossa.

Pajala myöntää, että oli alkuun ollut ennakkoluuloinen ja epäileväinen merkin soveltuvuudesta omaan työhön. Hän kuitenkin ryhtyi selvittämään Ivecoa käyttäviltä liikennöitsijöiltä käyttökokemuksia ja melko perusteellisen selvitystyön perusteella päätti tehdä kaupat Straliksesta.

”Ei ole tarvinnut katua. Auto on toiminut niin kuin pitääkin, ilman vikoja. Vain yksi laturin hihna on vaihdettu tien päällä. Sekin siksi, että vaihto oli huollossa unohtunut”, Pajala kertoo

Pajalan autolla on kahden vuoden ja kahden kuukauden kuluessa ajettu noin 913 000 kilometriä. Keräilylenkin pituus on noin 200 kilometriä ja siirtoajosta kertyy noin 920 kilometriä vuorokaudessa. Öljynvaihtovälinä on pidetty tehtaan suosittelemaa, hurjalta kuulostavaa 150 000 kilometriä.

”En alkuun meinannut uskoa, että niin pitkään voi ajaa, mutta sillä on menty, eikä ongelmia ole ollut.”

Uusi tulossa

Pajalan hyvin palvellut Stralis on menossa kesällä vaihtoon. Tilalle tulee uusi Iveco, ja tällä kerralla merkin valinta oli Hannu Pajalalle poikkeuksellisen helppo. Uuteen autoon valmistuu myös uusi säiliö, sillä nykyinen säiliö on nähnyt pohjoispohjalaisia kyläteitä jo useamman auton kuljettamana, ja on tullut käyttöikänsä päähän.

LUE LISÄÄ: Vähälä Yhtiöille Ivecon LNG-kalustoa

Lue seuraavaksi