Uutiset

Kuljetuskalusto

Originator laajeni länteen

Originator Oy tunnetaan paljolti Raskassarja-ketjuun kuuluvana raskaan kaluston varaosamyymälänä, joskin korjaamotoiminnasta on tullut lahtelaiselle perheyritykselle entistä merkittävämpi osa liiketoimintaa. Korjaamotoiminnan ensiaskeleet otettiin reilut parikymmentä vuotta sitten, nyt vakaasti omilla jaloillaan kulkevaa toimintaa viedään entistä laajemman asiakaskunnan ulottuville.

”Hollolan Kukonkoivussa sijaitsevat nykyaikaiset tilat mahdollistavat toimintamme määrätietoisen kehittämisen asiakkaan eduksi, valottaa Originator Oy:n toimitusjohtaja Oskari Hentilä laajentumisen taustoista.

Toiminta Speed Oy:ltä vuokratuissa tiloissa alkoi marraskuun puolivälissä, heti Delta-Trucks Oy:n vetäydyttyä hämäläisestä korjaamotoiminnasta. Hollolan toimipiste palvelee asiakkaita aamuseitsemästä iltaan puoli kuuteen kahden työnjohtajan ja kuuden asentajan turvin. Hentilän luotsaama yritys tarjoaa myös pesupalveluita, jotka ovat sopimuksen mukaan asiakkaiden ulottuvilla myös iltaisin ja viikonloppuisin.

”Pesutoiminnassa meillä ei ole kiinteitä aikatauluja, koska pesujen kysyntä vaihtelee varsin paljon kelien mukaan”, perustelee Hentilä tehtyä ratkaisua.

Palvelua isoon ja pieneen tarpeeseen

Hentilän mukaan Originator Oy:n Hollolan toimipiste palvelee asiakaskuntaa niin pienissä kuin suurissakin huolto- ja korjaustoimissa. Korjaamossa on kolme läpiajettavaa, pituudeltaan 35 metrin huoltoväliä, joihin mahtuu tarvittaessa yhdeksän autoa. Öljynvaihtoja varten on varattu erillinen huoltokuilulla varustettu tila, jonka varustukseen kuuluu kaksi erillistä öljypatteria. Tarvittaessa öljynvaihto hoituu samanaikaisesti kahteen autoon. Moottoriteknologian kirjo näkyy myös voiteluainevarastossa, mistä löytyy yleisöljyn ohella pitkien vaihtovälien öljyä MAN- ja Mercedes-kalustoon sekä Scanian vaatimusten mukaista konerasvaa.

”Toimipisteen väljyyden ansiosta voimme ottaa työn alle nyt myös pidempikestoisia projekteja, kuten kolarikorjauksia”, kertoo Hentilä esitellen autoa, johon onnettomuuden seurauksena vaihdetaan purkuautosta lainattua ohjaamoa. Nykyaikaiset ja asianmukaiset tilat mahdollistavat myös asentajien määrän lisäämisen ja toiminnan voimakkaankin laajentamisen, mikäli kysyntä tätä edellyttää.

Hentilän mukaan toiminnan pääpaino tulee kuitenkin olemaan pienimuotoisemmissa huoltotoimissa ja korjauksissa kuten jarruissa ja voimalinjassa. Jarruremonttien kannalta olennainen dynamometri löytyy sekin samasta rakennuksesta. Nykyaikaisessa kuorma-autossa ja perävaunussa on aimo annos elektroniikkaa, joka auttaa vian paikallistamisessa ja diagnosoinnissa. Kukonkoivusta löytyvät tarvittavat diagnostiikkalaitteet lähestulkoon kaikkien maantiellä liikkuvien ajokkien vikadiagnoosien tekoon.

”Uusi toimipiste mahdollistaa työllisyyden tasaamisen kahden eri korjaamon välillä. Uskon tämän parantavan palvelutasoamme ja ennen kaikkea nopeuttavan korjaamomme työskentelyä, minkä ansiosta asiakas saa ajoneuvonsa nopeammin tien päälle tuottavaan työhön”, lupailee Hentilä, jonka mukaan Kukonkoivun korjaamon varaosahuolto tullaan hoitamaan paljolti Launeen päätoimipaikan avulla. Tämä tosin edellyttää niin työnjohtajilta, asentajilta kuin asiakkaaltakin erilaista ennakkotyöskentelyä.

”Vian etukäteisdiagnosointi on erittäin tärkeää, jotta voimme varata tarvittavat osat ennakolta huoltopisteeseen”, muistuttaa toisen polven jälkimarkkinointiammattilainen.

Oman tien kulkija

Vuonna 1976 perustettu Originator Oy on omalta osaltaan toiminut Suomessa oman alansa pioneerina. Vapaa, merkkiorganisaation ulkopuolinen, mutta pelkästään raskaaseen kalustoon keskittynyt varaosamyymälä oli 1970-luvulla varsin erikoinen näky. Omakotitalon alakerrassa aloittanut pienimuotoinen varaosamyymälä on kolmessa vuosikymmenessä kasvanut reilun 20 hengen tiimiksi, johon ammattitaitoisten asentajien ohella kuuluu myös varaosamyyjiä, jotka nopealla toiminnallaan löytävät aina asiakkaalle edullisimman ratkaisun.

”Varaosakaupan pääpaino tulee jatkossakin olemaan Launeella, missä meillä on noin 20 000 nimikkeen varasto. Kukonkoivusta sen sijaan löytyy noin 1500 nimikettä, jotka kattavat muun muassa yleisimmät jarruosat ja -venttiilit sekä suodattimet ja polttimot”, laskee Hentilä, jonka mukaan kahden kattavan varaston ylläpitäminen näin lähekkäin ei ole taloudellisesti järkevää.

”20 000 nimikkeen joukkoon mahtuu myös mittava määrä harvinaisempia osia, joiden kiertonopeus on todella alhainen. Korkean palvelutason ylläpitämisen kannalta näiden osien hyllyssä pitäminen sen sijaan on kannattavaa”. Samanaikaisesti varaosatiskiltä kysytään Artturi-Mercedeksen laturia, Kolmossarjan Scanian jarrukelloa ja kasipari-Volvon polttoainesuodatinta. Kaikki tarvitsijat saavat haluamansa osat saman tien mukaansa, mikä on merkki oikeasta ja korkeatasoisesta palvelusta.

Kalusto teknistyy – yrittäjäpolvi nuorentuu

Mennyt vuosi on kaikkineen ollut varsin haastavaa aikaa kuljetusalalle, mikä on näkynyt myös korjaamon ja varaosamyymälän työllisyydessä.

”Kiiltävien rosteriosien ja muiden lisävarusteiden myynti loppui heti kuljetusten kysynnän hiipuessa ja yrittäjien keskittyessä olennaiseen liiketoimintaan. Omatoiminen korjaus ei kuitenkaan ole lisääntynyt, kalustoa huolletaan mielestäni entiseen tapaan ulkopuolisella palveluntarjoajalla”, tietää Hentilä.

Kaluston omatoiminen kunnossapito on Hentilän arvioiden mukaan katoavaa kansanperinnettä kaluston teknistyessä ja yrittäjien nuorentuessa. Yrittäjäkunta keskittyy omaan ydinalueeseen, eli kuljettamiseen, huollot tekee taasen oma osaajajoukko.

”Mielestäni oman korjaamon ylläpito on järkevää, jos kalustoa on paljon. Muutaman auton yrittäjän sen sijaan ei kannata sitoa pääomiaan huoltotilaan ja työkaluihin – asentajasta nyt puhumattakaan”, pohtii Hentilä.

Huoltosopimukset sen sijaan askarruttavat yrittäjiä aikaisempaa enemmän. Kiireisenä aikana autoilijat luottivat huoltosopimuksiin, nyt he laskevat huollosta syntyvät kustannukset aiempaa tarkemmin. laskutoimituksen myötä moni autoilija onkin siirtynyt takuuajan jälkeen käyttämään paikallisen korjaamon laskutusperusteista huolenpitoa, jota tarjoaa muun muassa Originator Oy:n ammattitaitoinen joukkio.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi