Uutiset

Kuljetuskalusto

Oma rengas omasta pinnoittamosta – KA-Rengas

Lounais-Suomessa Koski Tl:ssä pääpaikkaansa pitävä KA-Rengas Oy lanseerasi elokuussa oman uusiorengasmerkin. Renkaat valmistetaan yrityksen omassa pinnoittamossa. KA-Rengas kuuluu paikallisen Kosken Autokeskuksen kanssa samaan yritysryppääseen. Alun perin juuri Kosken Autokeskuksen omia rengastarpeita tyydyttämään käynnistetty toiminta on kasvanut pikku hiljaa nykyiseen raskaan kaluston kokonaisvaltaista rengaspalvelua yleisesti tarjoavaan muotoon.

Raskaan kaluston renkaiden pinnoitusta on tehty Koski Tl:ssä jo yli parisenkymmentä vuotta monissakin eri pisteissä. Nykyisellä paikallaan, entisen sahan tiloissa KA-Renkaan pinnoittamo on toiminut nyt viitisen vuotta. Vt 10:n varrella (Turku-Hämeenlinna), Koski Tl:n kohdalla on KA-Renkaan Rengascenter Kosken toimipiste, joka myy, asentaa, korjaa ja säilöö (rengashotelli) raskaan kaluston renkaita. Pinnoittamo on toisaalla Koski Tl:n kunnan alueella. Se työllistää vajaat kymmenen henkeä. Toiminta tapahtuu Traficomin valtuutuksella.

KA-Renkaan rengaspinnoittamo toimii entisen sahan tiloissa Koski Tl:ssä. Laitos valmistaa kuukaudessa noin tuhat uusiorengasta, joista valtaosa on raskaan kuljetuskaluston renkaita.

”Olemme keskittyneet kuorma- ja linja-autojen sekä työkoneiden ja trukkien renkaiden pinnoittamiseen. Henkilöauton renkaita ei pinnoiteta”, sanoo KA-Renkaan toimitusjohtaja Kalle Ojala. Tuotanto pyörii yhdessä vuorossa, mutta Ojala myöntää laajennuspaineiden hienoisen olemassaolon. Ongelmana on kuitenkin riittävästi sitoutuvan henkilökunnan saanti. Työ on koneavusteista käsityötä, joka sisältää paljon aistinvaraista toimintaa.

Pinnoitustyötä tehdään sekä myynti- että asiakasrungoille. Myyntirunkoja hankitaan niin Suomesta kuin Keski-Euroopasta. Välillä niitä ilmestyy pihalle muutama kontillinen. Asiakasrungot ovat nimensä mukaisesti asiakkaan omistamia runkoja, joihin vulkanoidaan uusi pinta. Hiljattain uusitun tuotannonohjausjärjestelmän avulla pystytään seuraamaan jokaisen yksittäisen rungon kulkua tuotannossa. Näin yksittäinen asiakasrunko päätyy aina takaisin samaan osoitteeseen.

Alkutarkastuksen jälkeen renkaan vanha kulutuspinta rouhitaan pois koneellisesti. Samalla aihio työstetään haluttuun halkaisijamittaan. Tässä konetta käyttämässä työnjohtaja Niko Rajala. Jokaisella pinnoitusprosessin läpikäyvällä renkaan rungolla on yksilöity numero. Näin asiakkaan oma runko päätyy takaisin hänelle itselleen pinnoitettuna.

Tarkastuksella alkuun
Pinnoitusprosessi alkaa tarkastuksella, jossa rungon kunto selvitetään silmämääräisellä tutkinnalla. KA-Renkaalle on tulossa pian laite, joka hoitaa tämän vaiheen koneellisesti. Se ei kuitenkaan poista aistinvaraista tarkastusta, jota itse asiassa tapahtuu koko rungon matkan alkutarkastuksesta paistoon, ja vielä sen jälkeenkin. Aloitusvaiheessa tulee usein hylkyjä, mutta niitä tulee joskus myös myöhäisemmässäkin vaiheessa.

Petri Vesterinen tekemässä jälkijyrsintää.

Alkutarkastuksen jälkeen on vuorossa karhennus, jossa vanha kulutuspinta jyrsitään pois koneellisesti. Sitä seuraa jälkijyrsintä, jossa siistitään karhennusta ja renkaan sivuja. Prosessi jatkuu liiman levityksellä ja täytekalvon kiinnityksellä. Samassa yhteydessä myös täytetään pinnassa olevia kuoppia, jos runko on muuten kelvollinen.

Jouko Sainio sovittaa uutta kulutuspintaa esivalmisteltuun runkoon. Kone pyörittää paineistettua runkoa ja Jouko ohjaa pintamaton paikalleen. Seuraavaksi aihio vulkanoidaan neljän tunnin paistolla 110 celciusasteisessa uunissa.

Uunin kautta maailmalle
Varsinainen kulutuspinta tulee pinnoittamoon nauhatavarana. KA-Rengas käyttää Nokian Renkaiden pintakumin lisäksi myös ulkomaisia toimittajia. Kone asentaa oikeaan mittaansa katkaistun pintamaton runkoaihioon koneenkäyttäjän sopivasti avustaen. Viimeisenä vaiheena on renkaan paisto, joka tapahtuu paineastiatyyppisessä uunissa. Paistolämpötila on 110 celciusastetta. Paistovaihe kestää neljä tuntia. Jäähtymisen jälkeen rengas vielä siistitään ja sivut maalataan vastaamaan väriltään uutta kulutuspintaa.

KA-Rengas valmistaa päivässä 50–60 uusiorengasta, joista yli 80 prosenttia on raskaan kuljetuskaluston renkaita. Uuni osaltaan rajoittaa tuotannon kapasiteettia. KA-Renkaalla on käytössä kaksi uunia. Lähiaikojen vuositavoitteeksi Ojala on asettanut noin 10 000 kappaleen uusiorenkaan valmistuksen vuodessa. Pinnoittamon asiakkaita ovat kuljetusliikkeet, linja-autoilijat, teollisuus, kuten sahat sekä KA-Renkaan omat rengaspisteet. Uusiorenkaita toimitetaan myös muille rengasliikkeille ympäri maan.

Rengascenter

KA-Renkaan rengasliikkeitä (Rengascentereitä) toimii tällä hetkellä neljällä paikkakunnalla; Koski Tl:ssä, Turussa, Salossa ja Vantaalla. Liikkeet myyvät tietenkin pinnoittamon uusiorenkaita sekä pinnoituspalvelua asiakkaiden omiin runkoihin. Toki Rengascentereissä on tarjolla myös uusia renkaita eri valmistajilta. Toiminta on painottunut raskaan kaluston renkaisiin, mutta henkilöautojenkin rengastus pisteissä onnistuu.

Kaikissa KA-Renkaiden Rengascentereissä on isot pihat, joihin mahtuu sompailemaan tämän päivän pitkilläkin yhdistelmillä peruuttelematta, ja useimmissa toimipisteissä hallit ovat läpiajettavia. Joka paikassa yhdistelmä mahtuu kokonaan katon alle rengastöiden ajaksi. Koski Tl:n pisteessä sisätilaa on 35 metriä, ja siellä kuljettaja voi huolto-operaation ajaksi poiketa seinän takana olevaan lounaskahvilaan lataamaan itseensä uutta energiaa. Jokaisella pisteellä on oma huoltotyökaluin varustettu pakettiauto, jolla päästään nopeasti asiakkaan luokse moottoritielläkin. Huoltoautot palvelevat asiakkaita kentällä sopimuksen mukaan. KA-Renkaan palveluksessa on yhteensä vajaat 30 henkeä, pinnoittamon väki mukaan lukien.

Uusimpana palvelumuotona KA-Rengas avasi elokuun lopulla uusiorenkaiden verkkokaupan, josta voi valita tarvitsemansa pinnoittamon tuotteen tai palvelun ympärivuorokautisesti. Verkkokauppa löytyy yrityksen sivuilta.

KA-S1Ꝏ

KA-Rengas on tuonut markkinoille oman uusiorengasmerkin. Se on KA-S1Ꝏ, joka arkikielessä on hioutunut ytimekkäästi muotoon ”kasi-rengas”. Renkaalle on myönnetty rekisteröity tavaramerkki.

”Nimen ääretön-merkki (Ꝏ) kertoo renkaan äärettömästä kestävyydestä”, hymyilee Ojala. Kehityksen lähtökohtana olikin juuri kulutuskestävyys sekä vierintävastuksen optimointi. Vastuksen aleneminen pienentää suoraan polttoaineen kulutusta ja näin päästöjen muodostumista. Seikka, joka vaikuttaa suoraan kuljetusyrittäjän kukkaroon, kuten myös kulutuskestävyys.

KA-Renkaan toimitusjohtaja Kalle Ojala vierellään yrityksen ensimmäinen oman rengasmerkin ja samalla KA-malliston ensimmäinen uusiorengas, raskaan kuljetuskaluston vetoauton renkaaksi tarkoitettu KA-S1Ꝏ.

Tuotekehitystyö tehtiin yhdessä kulutuspintanauhan valmistajan kanssa. Ojala sanoo, että uuden renkaan juju ei ole sen kulutuspinnan kuviossa. Sitä on nähty jo ennenkin. Sen sijaan taika piilee kulutuspinnan materiaaliseoksessa. Rengas kävi Saksassa läpi laboratoriotestin, jossa sille tehtiin parin viikon vierintävastustesti. Se piti sisällään eri nopeuksilla ja eri kuormilla ajoa. Testin tuloksena renkaalle myönnettiin EU:n renkaiden energialuokituksen mukainen arvo C.

Nyt julkistettu uusi rengasmalli on maantiekuvioinen vetorengas. Se on tarkoitettu kaukoliikenteen ympärivuotiseen käyttöön. Myöhemmin on tulossa samaan pintaseokseen perustuva, perävaunukäyttöön tarkoitettu, vapaasti pyörivä rengas.

Vallitseva koronapandemia ei ole vaikuttanut pinnoittamon toimintaan, mutta uuden tuotteen lanseeraaminen on nyt hieman hankalaa, kun messutapahtumia on niukasti tarjolla. Tulevaisuudessa KA-Rengas tullaan Ojalan mukaan varmasti näkemään kuljetus- ja työkonealan tapahtumissa.
”Ja uutta rengastammehan on jo saatavilla”, muistuttaa Ojala lopuksi.
Lue seuraavaksi