Uutiset

Kuljetuskalusto

Nokian Renkaiden talvitestit Ivalossa

Vetokokeessa vastuksena toimi tällä kertaa iso Volvo-pyöräkuormain, jolla tehdään myös lumitöitä lentokentällä. Vetovoima-anturi oli kiinnitetty Volvo-kuorma-auton vetokoukkuun, josta tiedot siirtyivät suoraan tietokoneelle ohjaamoon.

 

Nokian Renkaat Oyj on testannut kuorma- ja linja-autojen renkaita pohjoisen lumisissa ja jäisissä olosuhteissa jo lähes 30 vuotta, aluksi Rovaniemellä ja vuodesta 1986 lähtien Ivalossa lentokentän vieressä. Varsinainen testiaika kestää noin viisi kuukautta talvikaudella. Noin kilometrinpituisella ja 50 metriä leveällä testiradalla tehdään veto-, luisto-, ABS-jarrutus-, sivuvoima- ja kiihdytystestejä.

Testiradalla testataan kaikki Nokian Renkaiden omat rengasuutuudet ja pintamallit sekä tehdään vertailutestejä kilpailijoiden renkaisiin. Lisäksi testataan erilaisilla pintaseoksilla valmistettuja renkaita ja eri kulutusasteella olevia renkaita.

Testiautossa on oman mittauslaitteiston lisäksi monipuolinen ja viimeistä teknologiaa edustava tiedonkeruulaitteisto, jollainen on myös kymmenessä Transpoint Oy:n raskaassa ajoneuvossa, joista kerätään tietoa tien päältä. Ohjelmien kehittämisessä on vahvasti mukana Oulun yliopisto, joka kehittää erilaisia energiatehokkuutta ja palvelutasoa parantavia ajoneuvojen tietojärjestelmiä. Oulun yliopisto on mukana VTT:n käynnistämässä viisivuotisessa TransEco-tutkimusohjelmassa (2009-2013), jossa kehitetään tieliikenteen energiankäyttöä ja päästöjä vähentävää teknologiaa ja kaupallistetaan kehitystyön tuloksia. Toinen projekti on nimeltään RAMSES, jonka tarkoituksena on parantaa raskaan ajoneuvokaluston energiatehokkuutta sekä turvallisuus- ja palvelutasoa.

Nokian Renkaiden kuorma- ja linja-autojen renkaat valmistetaan sopimusvalmistuksena yhtiön yhteistyökumppaneilla. Kaikki Noktop-pinpinnoitusmateriaalit valmistetaan omalla tehtaalla Nokialla. Uusissa kuorma-autonrenkaissa Nokian Renkailla on noin 15 prosentin markkinaosuus Suomessa, Noktop-tuotteiden osalta se on noin 50 prosenttia. Viime aikoina pinnoituksen suosio on jälleen ollut kasvussa ja rengasrunkoja on pitänyt tuoda jopa Euroopasta.

 

Vianor – latinaksi pohjoinen tie

Vianor Oy on maailmanlaajuinen täydenpalvelun rengas- ja autohuoltoketju, joka kattaa kaikki asiakasryhmät, tuoteryhmät ja autohuoltopalvelut. Yrityksellä on 771 toimipaikkaa 20 maassa, joista 169 on omaa ja 602 yrittäjävetoista. Vianor Oy:n omistaa Nokian Renkaat Oyj ja Vianor Groupilla on omaa henkilöstöä 1 409, minkä lisäksi se työllistää yrittäjävetoisissa toimipisteissä noin 3 000 henkilöä. Suomessa Vianorilla on 64 toimipistettä, jotka tarjoavat asiakkailleen suunnilleen samat tuotteet ja palvelut. Raskaankaluston palvelut ovat noin 50 toimipisteessä.

Rengaspuolella Vianorin mallistot käsittävät kaikki renkaat moottoripyörän renkaista raskaiden maansiirtokoneiden renkaisiin sekä pinnoitetut renkaat kuorma- ja linja-autoihin sekä maansiirto- ja työkoneisiin. Vianorilla on Suomessa kaksi omaa pinnoittamoa, joista toinen on Nurmijärvellä ja toinen Kuopiossa.

Vianorin rengaspalvelut käsittävät kaikki renkaisiin liittyvät asennus- ja huoltopalvelut vannetöistä paistokorjauksiin ja rengassäilytykseen rengashotelleissa.

Lähinnä kevyelle kalustolle tarkoitetut autonhuoltopalvelut käsittävät: öljynvaihdot, ohjauskulmien säädöt, akut (myös raskaalle kalustolle), iskunvaimentimet, pakoputket, pesut, ilmastointihuollot (myös raskaalle kalustolle) ja jarruhuollot.

Tarvikepuolella ovat myynnissä muun muassa erilaiset pelti- ja kevytmetallivanteet, PressurePro-painevahdit, rengaspaine-ledit ja Nordlock-pyöränturvamutterit.

 

Uusi Nokian Noktop Hakkapeliitta D -talvivetopinta

Voitokkaan Hakkapeliitan 75-vuotisen historian kunniaksi esiteltiin Nokian Renkaiden uusi Noktop Hakkapeliitta D talvivetopyöräpinta 14.3. Saariselällä. Tämän ansiosta legendaarinen Nokian Hakkapeliitta -talvirengasperhe ulottuu nyt myös pinnoitettuihin renkaisiin. Nokian Renkaat on Pohjoismaiden suurin pinnoitevalmistaja. Nokian Noktop –pinnoitevalikoima suunnitellaan vaativiin oloihin ja sen tuotekehitystä ohjaavat maailman pohjoisimman rengastehtaan ainutkertainen talviosaaminen sekä kestävän turvallisuuden lähtökohta. Kaikki Nokian Noktop -tuotteet tutkitaan ja testataan huolellisesti.

Tämä erinomaisen talvipidon, kulutuskestävyyden ja vakaan ajettavuuden omaava Noktop Hakkapeliitta D -talvivetopinta soveltuu etenkin pitkän matkan rahti- ja bussiliikenteeseen.

Nokian Renkaiden patentoima kaksoispalakuvio avaa mahdollisuudet renkaan tiheälle poikittaislamelloinnille, joka vahvistaa pitoa sekä vedossa että jarrutuksessa. Pitkittäispitoa tehostaa myös renkaan pinnassa oleva traction booster –sahalaitakuvio. Erinomaisen talvipidon ja vakaan ajettavuuden viimeistelevät uusi pintakumiseos sekä kaksikerroksinen cap&base –rakenne.

Syvän 3D-lamelloinnin ansiosta renkaan erinomainen pito säilyy pitkään. Lamellinherättäjät renkaan kulutuspinnassa tehostavat lamellien toimintaa ja takaavat ajoturvallisuuden myös nopeasti vaihtelevissa keliolosuhteissa. Uutuuspinnassa on myös renkaan kulumisen seurantaa helpottavat kulumisvaroittimet.

Renkaiden pinnoittaminen säästää energiaa ja raaka-aineita sekä vähentää tehokkaasti CO₂-päästöjä. Kevyesti rullaava Nokian Noktop Hakkapeliitta D maksimoi säästöt talvivetopinnoille poikkeuksellisen alhaisella vierintävastuksellaan, joka vähentää polttoaineen kulutusta ja pakokaasupäästöjä. Modernin pintamallidesignin ja optimoidun palajaon ansiosta uutuuspinta on myös edeltäjäänsä 3dB hiljaisempi.

 

Nokian HAKKA TRUCK -renkaat ympärivuotiseen käyttöön

Nokian Renkaiden ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut Premium-kuorma-autonrenkaat tullaan jatkossa nimeämään Nokian Hakka Truck -renkaiksi. Nokian kuorma-autonrenkaiden valikoimasta erityisesti etuakselille pitkään ja keskipitkään ajoon pääteille tarkoitettu Nokian NTR-861 kantaa jatkossa nimeä Nokian Hakka Truck 861. Rengas soveltuu hyvin myös perävaunukäyttöön. Myös NTR-844 rengas muuttaa nimensä Nokian Hakka Truck 844:ksi. Se soveltuu erityisen hyvin trailerikäyttöön, mutta rengasta voidaan käyttää myös eturenkaana. Nämä uutta nimeä kantavat tuotteet tulevat myyntiin kevään 2011 aikana.

Pohjoisiin keleihin ja ääriolosuhteisiin kehitetty Nokian Hakkapeliitta Truck –tuoteperhe laajenee entisestään ja tarjoaa jatkossa yhä kattavamman valikoiman erinomaisen talvipidon takaavia etu- ja vetorenkaita.

Nokian Hakkapeliitta Truck –renkaat rullasivat markkinoille täysin uudessa rengaskoossa, kun 315/70R22.5 Nokian Hakkapeliitta Truck E ja F lanseerattiin. Nyt Hakkapeliitta-renkaat laitetaan alle syysasennuksessa, jolloin ne takaavat parhaan hyödyn käyttäjälleen. Uusi 70-sarja soveltuu käytettäväksi erinomaisesti erityyppiseen ajoon niin kuorma-autoissa kuin busseissa.

 

Nokian valikoima 17.5-tuumakoossa

Viime syksynä tuotevalikoimaan tulivat myös 17,5-tuumaiset Nokian NTR 32 ja NTR 72 ja ensi syksynä markkinoille tulee Nokian NTR 45 -vetopyörärengas. Etuakselille tarkoitettu NTR 32 soveltuu erityisesti pieniin jakeluautoihin (7,5-10 tonnia) ja kaupunkibusseihin. Nokian NTR 72 on puolestaan suunniteltu erityyppisiin mataliin perävaunuihin ja lavetteihin.

 

www.nokianrenkaat.fi

www.vianor.com

 

Miika Nyrö

 

 

 

 

Lue seuraavaksi