Uutiset

Kuljetuskalusto

Moottoriteitä, lauttoja, kontrolleja, maratonia… – Tuliaisia Hollannista

Vuosi 2007 muistetaan kuorma-autokaupassa ennätyksellisenä myyntivuotena. Se muistetaan myös vuotena, jolloin Cosmo Trucks rantautui Suomeen uutena DAF-maahantuojana. Hollantilaisomistuksessa oleva CT Finland BV on viime kesänä alkaneen toimikautensa aikana toimittanut suomalaisautoilijoille jo noin 80 uutta DAF:ia.

Maahantuojan palvelukykyyn ja toimiin ovat ilmeisen tyytyväisiä niin suomalaiset asiakkaat kuin miehet hollantilaistehtaallakin.

– Vuosi sitten kukaan Suomessa ei tiennyt Cosmo Trucksin olemassaolosta ja nyt meillä on kiivaasti kilpailuilla markkinoilla jo selvä markkinaosuus, joka on tosin vielä verrattain pieni, kertoi DAF:in Pohjois-Euroopan toiminnoista vastaava J.A.Hans Landzaat suomalaisvieraille tehdaskierroksen alussa.

Landzaatin mukaan DAF:in tavoitteena on saavuttaa Suomessakin ”normaali” markkinaosuus, mikä tarkoittaisi 10-15 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana. Vuoden 2008 tavoitteeksi suomalaismyyjille on asetettu 180-200 myytyä autoa.
Kotimarkkinoillaan Hollannissa DAF on markkinajohtaja 30-35 prosentin markkinaosuudella ennen Volvoa, jonka osuus on 20 prosentin luokkaa. Scania vastaa 15 prosentin osuudella markkinoista ennen Mercedes-Benziä ja MAN:ia, jotka molemmat tulevat mukana noin 10 prosentin osuuksilla.

Omalla markkina-alueellaan Cosmo Trucks möi viime vuonna noin 1900 DAF:ia, mikä on myös enemmän kuin aikaisempina vuosina. Yrityksellä on Hollannissa 19 raskaan kaluston myynti- ja jälkimarkkinointitoimipistettä.

CT Finland – osa Koops Furness-konsernia

Cosmo Trucks ja CT Finland kuuluvat Koops Furness -konserniin, jonka liikevaihto vuonna 2007 asettui 460 miljoonaan euroon. Tämä hollantilainen autoalan moniosaaja työllistää reilut 1300 työntekijää, jotka palvelevat niin raskasta kuin kevyttäkin liikennettä. DAF:in ohella Cosmo Trucks on aloittanut myös Iveco-kuorma-autojen myynnin. Myös henkilöautot ovat merkittävä osa konsernia, sillä viime vuonna yhtiö laittoi maailmalle muun muassa 1800 Nissania, 1600 Volvoa ja lähes 2000 Fiat, Alfa Romeo sekä Lancia henkilöautoa 28 henkilöautoihin erikoistuneen toimipisteen kautta.

Kevyempään kuljetustarpeeseen Cosmo tarjoaa muun muassa Fiat, Mitsubishi ja Ford -tavara-autoja. Kuorma-autoilijoiden kannalta merkittävä seikka on yrityksen aktiivisuus myös perävaunujen ja päällirakenteiden myynnissä. Yritys edustaa Hollannissa muun muassa Magyar ja Benalu -perävaunuja. Jälkimarkkinoinnin osalta yritys on kaikkiruokainen, sillä varaosa- ja huoltopalvelut hoituvat niin autoihin, perävaunuihin kuin päällirakenteisiin merkistä riippumatta myös meillä Suomessa aloittaneen TRP Truck & Trailer Parts -palvelun kautta.

Meilläkin suosiotaan lisääntyvä leasing- ja vuokraustoiminta on ollut yksi Koops Furnessin vahvuuksista. Leasingtoimintaan erikoistuneella Cosmo Wagenparkbeheer BV:llä on lähinnä hollantilaisasiakkaiden kanssa noin 5000 leasing-sopimusta ja 3000 huolto- ja korjaussopimusta. Viime vuonna toiminta laajeni Romaniaan ja kuluvan vuoden aikana se tuodaan myös Suomeen.

– Asiakas saa kauttamme niin lyhyt- kuin pitkäaikaisvuokrausta, joko huoltosopimuksella tai ilman. Voimme myös ostaa asiakkaan nykyisen auton ja vuokrata sen hänelle takaisin, jotta hän voi vapauttaa pääomia yritystoimintansa kehittämiseen, summaa Michel Oude Vrielink Cosmo Wagenparkbeheer BV:stä.

Matkalla kotiin

Tällä kertaa suomalaisautoilijat eivät päässeetkään nauttimaan ilmojen halki tapahtuvasta kotimatkasta, sillä virallisten esitysten jälkeen vieraille jaettiin kartat ja kasa autojen avaimia. Pihassa odotti kymmenen uutta DAF XF105 rekkaveturia, jotka piti saattaman Hollannin, Saksan ja Ruotsin läpi Nurmijärvelle, tulevan CT Finlandin palvelukeskuksen alueelle.

Karavaani aloitti vajaan 1200 kilometrin matkanteon sateisena, toukokuun viimeisenä perjantaiaamuna. Matka soljui hollantilaisten pikkuteiden ja Saksan moottoriteiden läpi kohti Kielin Skandinavienkaita, missä Stena Linen autolautta odotti intoa puhkuvia suomalaisautoilijoita. Illan aikana keskustelu vei takaisin kuluneen päivän liikennetilanteisiin, mutta myös DAF:in ominaisuuksiin.

– Pehmeästi se kulkee, on hiljainen ja automatisoitu vaihteistokin on älykkään tuntuinen. Ajettavuus oli todella hyvä myös uraisella tiellä, kuului rahtimessin ruokapöydän ympäriltä.
Suomeen tuodut ajokit olivat kaksiakselisia eurovetureita, joiden ohjaamon alla voimaa tahkosi 410 hevosvoiman, 12,9 litran Paccar MX-moottori. Nuppiajossa moottoreiden ominaisuudet eivät tulleet oikein esille, joskin ajokin muut ominaisuudet tulivat kyllä tutuksi. Automatisoitua AS-Tronic-vaihteistoa ja sen toimivuutta kiiteltiin monin paikoin. Vaihteiston hidasajotoiminto helpottaa ajokin käsittelyä tarkkuutta vaativissa tilanteissa ja mäkilähtöavustin auttaa hienostuneeseen liikkeellelähtöön myös ylämäessä.

Space Cab-ohjaamo tarjoaa reilut tilat myös yöpyvälle kuljettajalle, sillä moottoritunnelin päällä on reilut 173 senttiä vapaata tilaa. Ulkomaanliikenteeseen hollantilaisvalmistaja suositteleekin 37 senttiä korkeampaa Super Space Cab-ohjaamoa, jonka ulkokorkeus kohoaa lähelle 3,8 metriä.

Loppurutistus

Seuraavan aamun valjettua avautui aamupalapöydän takaa Göteborgin kaupunki. Edessä oli vajaan 500 kilometrin verran ruotsalaistietä, jota piti seuraavaksi näyttämän DAF-kalustolle. Tukholman maratonista huolimatta kaikki 10 ajokkia oli iltaan mennessä saatettu Tukholman Värtahamniin, mistä alkoi laivamatka monelle suomalaisrahtarille tutulla SeaWind-aluksella kohti Turkua.

Saunan, perunamuusin ja lihapullien jälkeen alkoi edellisillasta tuttu autojen arvostelu ja taidettiin laivan ”yökerhossa” tehdä jo pikkuisen autokauppaakin, sillä Hollannista lähdettäessä kaikki 10 autoa olivat kotia vailla. Tätä kirjoitettaessa matkan jälkeisellä viikolla on autoista ainakin yksi löytänyt itselleen jo uuden omistajan.

Retkikunnan viimeisen päivän ohjelma koostui ajosuoritteesta Turun satamasta Nurmijärven Ketunpesään, mihin CT Finland rakentaa ensi vuoden loppuun mennessä raskaan kaluston palvelukeskuksen. Tulevan keskuksen alueella oli selvästikin helpottuneen näköisiä DAF-miehiä, sillä niin kaikki autot kuin kuljettajat saatiin vahingoittumattomina kotiin.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi