Uutiset

Kuljetuskalusto

Moniosaaja ei jää pihaan

Monikäyttöisen ajoneuvon suunnittelu ja toteutus vaatii projektin osallisilta aikaa ja ammattitaitoa. Hyvällä suunnittelulla saadaan kuitenkin aikaan monikäyttöinen ja tehokas tuloksentekijä. Riihimäen kaupungin, Volvo CE:n ja Arctic Machinen yhteistyön tuloksena syntyi läpi vuoden täystyöllistetty autoalustainen harjaus- ja hiekoitusajoneuvo.

– Meillä oli erittäin myönteisiä kokemuksia kymmenen vuotta käytössämme olleesta monikäyttöautosta, jonka päällirakenne koostui sekä harjaus- että aurausvarustuksesta hiekoittimineen. Kokemustemme perusteella oli selvää, että myös seuraavan ajokin tuli täyttää nämä monikäyttöisyyden vaatimukset, summaa rakennusmestari Arto Rämäkkö Riihimäen Kaupungin teknisestä virastosta.

Hankittavan ajoneuvon ominaisuudet ja vaatimukset määriteltiin varsin tarkoin ennen tarjouskilpailun käynnistämistä. Etukäteissuunnittelulla haluttiin varmistaa ajoneuvon toimivuus niin suomalaisessa talvituiskussa kuin aurinkoisessa kesäkelissäkin.

Tarjouskilpailun voittajaksi selviytyi Timo Pietarisen johdolla Volvo CE, joka päätyi tarjoamaan kaupungille Volvo FM300 alustalle rakennettua pakettia, jonka päällirakenne koostuu Bucher Schörling-harja- ja pesulaitteesta sekä Arctic Machinen toimittamasta auraus- ja hiekoitusvarustuksesta.

Lunta ja hiekkaa

Riihimäen kaupungin käyttöön toimitetussa autossa on Euro 4-päästönormit täyttävä, tarvittaessa Euro 5-tasoon päivitettävä moottori, jonka jatkeena hyödynnetään nykyaikaista automaattivaihteistoa. Etupään jousitus on hoidettu paraabelipakoin, takana sen sijaan on tasonsäädöllä varustettu ilmajousitus, jota hyödynnetään päällirakenteen vaihtamisessa.

Saksassa Bucherin tehtaalla asennettu, omalla voimakoneella varustettu CityFant 60- imulakaisulaite on kiinnitetty pikalukituksella apurunkoon. Pikalukituksen ansiosta tilavuudeltaan kuuden kuution imuyksikkö voidaan jättää talvikaudeksi jaloilleen odottamaan uutta lakaisukautta. Talvikauden ajaksi apurungon päälle nostetaan Arctic Machinen AM 3006 hiekoitin, jonka säiliön tilavuus on kuusi kuutiota. Päällirakenteen vaihtotyö alusterän ja harjalaitteiston vaihtoineen vaatii kahdelta henkilöltä noin tunnin työskentelyn.

– Aikaisemmin käytössämme olleen ajokin muutostyö talvikäyttöön vaati aikaa lähes työpäivän verran, joten kehitystä on tapahtunut varsin paljon, huomauttaa Rämäkkö, jonka mukaan hiekoitustyöstä voidaan nopean vaihtotyön ansiosta siirtyä harjaukseen myös kesken kauden.

Viime vuosina talvet maan eteläosissa ovat olleet kelin suhteen varsin haastavia ja hiekoitusmateriaalia on jouduttu levittämään talven aikana hyvinkin runsaasti. Katuverkostoa on tämän vuoksi pyritty harjaamaan myös talviaikaan, mikäli katuverkosto on sulanut harjattavaan kuntoon.

– Mitä enemmän talvella harjataan, sitä vähemmän joudumme kärsimään katupölystä keväällä, muistuttaa Rämäkkö.

Yhteistyöllä toimiva paketti

Volvo CE:n Vantaan toimipisteessä työskentelevän Pietarisen mukaan tämäntyyppisten ajoneuvojen räätälöinti ja tarjouslaskentaprosessit ovat varsin haastavia.

– Ajoneuvosta olisi saatava mahdollisimman lyhyt, joskin akseleiden väliin on saatava mahtumaan varsin paljon laitteita ja varusteita. Haasteiden voittamiseksi ja erityisesti jälkimarkkinoinnin yksinkertaistamiseksi olemme pyrkineet tekemään tiivistä yhteistyötä muutamien alan osaajien kanssa. Tämän vuoksi Arctic Machine on toimittanut ja asentanut ajoneuvon kaikki talvihoitovarusteet, kertoo Pietarinen, jonka mukaan vastaavia ajoneuvoja on toimitettu eri puolille Suomea jo useita kappaleita.

– Tehokkuusvaatimukset ovat entistä kovemmat, mikä lisää tarvetta käyttöasteen nostamiseksi. Tällä konseptilla toteutettu ajoneuvo on liikenteessä läpi vuoden, painottaa Ismo Virtanen Arctic Machinelta.

Rämäkön mukaan viime kesänä käyttöönotetun ajoneuvon käyttöikä tulee olemaan kymmenen vuoden tienoilla, joten käyttö- ja huoltokulut suhteessa hankintahintaan ovat varsin merkityksellisiä.

– Se kaikkein halvin hankinta saattaa pitkällä aikavälillä koitua kalliiksikin, pohtii Rämäkkö.

Valtaosa kaupungin ajoneuvoille tehtävistä huolloista ja korjauksista tehdään omalla viisi asentajaa työllistävällä korjaamolla.

Rämäkön mukaan oma korjaamo on tehokkaan toiminnan edellytys varsinkin talviaikaan, jolloin lumenpoisto ja liukkaudentorjunta ovat kiivaimmillaan. Sesonkiaikana huolto- ja korjaustoimintaa ostetaan tarpeen mukaan myös ulkopuolisilta palveluntarjoajilta.

– Ajoneuvon huoltaminen ja korjaaminen on aina helpompaa, mitä vähäisempi on rakentajien ja tavarantoimittajien määrä, muistuttaa Pietarinen katsellessaan oranssin kunnossapitäjän häviämistä talven tuiskun keskelle liukkautta torjumaan.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi