Uutiset

Kuljetuskalusto

Miksi rengas kuluu?

Monen autoilijan suhde renkaisiin on varsin pintapuolinen. Suhde toimii, kun renkaassa on riittävästi kulutuspintaa. Nykyinen rengasvalikoima on kuitenkin niin laaja. että renkaan valinnassa olisi huomioitava kulutuspinnan ohella monia muitakin seikkoja.

– Pelkästään oikeankokoisen ja sopivalla kulutuspinnalla varustetun renkaan valinta ei takaa turvallisia ja taloudellisia ajokilometrejä, tietää Bridgestonen tekninen päällikkö Kai Niemi, jonka mukaan paras kilometritulos saadaan valitsemalla ajoneuvoon käyttötehtävän mukaiset renkaat.

Aivan kuten autoissa, on myös renkaissa käyttötehtävien mukaan räätälöityjä ominaisuuksia. Lähijakelussa korostuvat renkaan sivun kestävyys, maansiirtoajossa tai metsässä vaaditaan iskunkestoa ja hyvää pitoa, kaukoliikenne taasen näkisi renkaassa hyvää lämmönkestoa. Sanomattakin on selvää, että eri akseleille on valittava erilaiset, juuri tehtävään soveltuvat renkaat.

– Oikea rengasvalinta ei kuitenkaan yksinään takaa huolettomia kilometrejä, muistuttaa Niemi.

Rengas kaipaa huolenpitoa

Renkaiden ilmanpaineisiin kiinnitetään huomiota vasta, kun rengas on silminnähden vajaa. Silloin ollaan tosin auttamatta myöhässä, koska vajaa ilmanpaine on saattanut aiheuttaa renkaaseen runkovaurion, joka saattaa taasen johtaa rengasrikkoon tienpäällä.

Niemen mukaan ilmanpaineiden tarkistus olisi tehtävä vähintään kerran kuussa. Rengasvalmistajat suosittelevat kahden viikon välien tehtävää tarkistusta kylmistä renkaista.

– 20 asteen muutos renkaan lämpötilassa vaikuttaa ilmanpaineeseen noin kahdeksan prosenttia, mikä on luokaa 1,0 baria, eli todella paljon puhuttaessa renkaan ilmanpaineesta.

Bridgestonen tekemien tutkimusten mukaan 15 prosentin vajaus renkaan ilmanpaineessa aiheuttaa pinta- tai runkovaurioita alentaen renkaan käyttöikää 15-20 prosenttia.

– Ja alhainen ilmanpaine kasvattaa polttoaineen kulutusta parilla prosentilla, huomauttaa Bridgestonen Tuomas Virén laskiessaan siitä syntyvää kustannusvaikutusta.

Virénin laskukoneen mukaan 120 000 kilometrin vuosisuoritteella oikeilla ilmanpaineilla voidaan pienentää polttoainelaskua 600 eurolla. Mikäli kymmenen auton liikennöitsijän kaikissa autoissa ajetaan vajailla ilmapaineilla, maksetaan öljy-yhtiölle 6000 euroa ylimääräisestä polttoaineesta.

Ei se ole aina renkaan vika

Renkaiden kuluminen on puheenaihe, josta ei keskustelu lopu, varsinkaan jos autosta löydetään poikkeuksellisella tavalla kuluneita renkaita.

– Hyvin usein kulumisen syytä aletaan hakea vasta, kun alle lyödään kolmansia renkaita, tietää Niemi.

Renkaan olkapäiden voimakas kuluminen on ominaista leveille perävaunun renkaille, myös kolmiakselisten puoliperävaunujen ensimmäisen akselin renkaat pyrkivät kulumaan muita enemmän. Syitä muiden renkaiden äkilliseen tai poikkeukselliseen kulumiseen voidaan hakea renkaan ja runkopalkin välistä. Monesti syy löytyy akseleiden suuntauksesta, jota tehdään raskaaseen kalustoon valitettavan harvoin.

– Suuntaus pitäisi tehdä aina akselin korjaus- tai huoltotyön yhteydessä ja muutoinkin säännöllisin väliajoin kerran vuodessa, painottaa Vallilan Takomon Vuosaaren pisteen yksikönjohtaja Marko Sirén.

Akseleiden suuntausta pidetään turhana toimenpiteenä, koska virheellisen suuntauksen vaikutuksia tai kustannuksia ei tunneta.

– Virheellinen suuntaus aiheuttaa renkaiden kulumista ja lisää polttoaineen kulutusta. Vinossa oleva akseli vaikuttaa heikentävästi myös ajo-ominaisuuksiin, tietää toimitusjohtaja Teemu Punkka Vallilan Takomosta.

– Perävaunu saa tässäkin kohdassa autoa heikompaa huolenpitoa, vaikka perävaunun akseleiden virheellinen suuntaus vaikuttaa vetoautoon saakka, muistuttaa Sirén.

Mikäli neliakselisen täysperävaunun kolmas akseli on vinossa, kulkee yhdistelmä vinossa, mikä aiheuttaa yhdistelmän kaikkien renkaiden poikkeuksellista kulumista. Ja sama vaikutus on myös puoliperävaunulla.

– Kansainvälisessä liikenteessä käytettävät irtoperävaunut ovat vaikeita tapauksia, koska ne eivät ole kenenkään omia, harmittelee Niemi.

Iskunvaimennin on turvallisuustekijä tai -riski

Akselin oikea suuntaus ei ole ainoa kulumiseen vaikuttava asia. Varsinkin ilmajousitetussa autossa iskunvaimentimen toiminta on olennaista niin turvallisuuden, kustannustehokkuuden, mukavuuden kuin renkaiden kulumisenkin kannalta.

– Tien päällä näkee varsin paljon autoja, joissa takimmaiset akselit tekevät pientä värähtelevää liikettä tienpinnan mukaan. Tämä värähtely johtuu usein huonokuntoisista tai toimimattomista iskunvaimentimista, tietää Markku Hirvi Suomen Vaimennin Oy:stä.

Mikäli vaimentimessa on tyhjää vaimentamatonta liikettä, saattaa vaimentimen sisälle muodostua sen toimintaa heikentävää vaahtoa. Heikkolaatuisen vaimentimen vaikutukset ulottuvat myös renkaisiin aiheuttaen laikkumaista kulumista.

– Vajaatoiminen vaimennin on aina turvallisuusriski äkillisissä väistö- tai jarrutustilanteissa, muistuttaa Hirvi esitellessään Suomen Vaimennin Oy:n tuotteita, joissa vaahtoamisilmiö on estetty männän ja pohjaventtiilin saumattomalla yhteistyöllä.

Euro opettaa

Parhaaseen vaimennustulokseen päästään valitsemalla vaimennin ajotehtävän mukaisesti. Niin rengasasiantuntijan kuin vaimenninekspertinkin mukaan säiliöautokuljetukset ovat vaimennuksen ja rengastuksen osalta yksi haasteellisimmista suoritealoista.

– Säiliöautoissa painopiste on korkealla ja säiliöissä on usein tyhjää tilaa, mikä mahdollistaa kuorman liikkumisen ajon aikana.

– Oikeilla iskunvaimentimilla voidaan parantaa ajomukavuutta, turvallisuutta, mutta myös renkaiden kestoikää, tietää Teemu Punkka, jonka mukaan moni jousiremontti hoituu iskunvaimentimien vaihdolla.

Hirven mukaan autotehtaiden ensiasennusvaimennin on usein kompromissiratkaisu, joka sopii useimpiin ajotehtäviin, joskaan ei kaikkiin.

– Oikealla jousituksella ja vaimennuksella vähennetään autoon kohdistuvia rasituksia, mikä näkyy aikaa myöden alentuneina huoltokustannuksina, muistuttaa Hirvi.

Renkaiden kulumiseen ja niiden käyttöiän pituuteen voidaan siis vaikuttaa monella eri tavalla. Huolellisuus renkaiden ja alustan kunnon tarkistuksessa tuo kuljetusyrittäjälle vuositasolla mitattuna varsin merkittäviä säästöjä. Maksuvälineenä toimiva euro on varsin pätevä ja tehokas konsultti myös rengasasioissa. Laskepa itse vuotuinen säästö, jos tingit polttoainelaskustasi kaksi prosenttia.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi